Tarybos nariai įmonės vadovybę „išrinko“ be rinkimų

tuskeviciusVioleta SEREDŽIUVIENĖ

Po ilgų diskusijų ir rajono politikų „iečių laužymo“ uždarosios akcinės bendrovės „Šakių vandenys“ išskaidymo procesas užbaigtas. Gruodžio 22 dieną vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje priimti visi svarbiausi sprendimai dėl naujosios savivaldybės valdomos ( 100 proc. akcijų) uždarosios akcinės bendrovės „Šakių komunalinis ūkis“ įsteigimo.
 
Nuotr. Bendrovės „Ekorivi“ direktorius R. Tuskevičius tarybos narius tikino, kad terminų „išrinkti“ ir „skirti“ prasmės iš esmės yra visiškai tos pačios.
 
Rajono tarybos narių balsų dauguma ( 19 – už, 3 – susilaikė, 1 - prieš) nuspręsta nuo uždarosios akcinės bendrovės „Šakių vandenys“ atskirti tam tikrą dalį bendrovės ir su jai priskirtomis teisėmis, turtu bei priskirtų pareigų pagrindu įkurti naują bendrovę - „Šakių komunalinis ūkis“. Taip pat patvirtintos „Šakių vandenyų“ atskyrimo sąlygos, pakeisti įstatai ir naujai steigiamos UAB „Šakių komunalinis ūkis“ įstatai. Naujosios bendrovės direktoriumi taryba išrinko (?) Darių Mikelionį, nustatydama jam solidų 4,4 mėnesinės algos pastoviosios dalies koeficientą (skaičiuojant minimaliosios algos dydžiais – 1086,8 euro). Nuo sausio 1 dienos šioje naujojoje įmonėje  turėtų dirbti ne daugiau kaip 10 darbuotojų. Ateityje etatų skaičių ketinama didinti.
 
Savivaldybės įmonės išlaidos - komercinė paslaptis?

Bendrovės „Šakių vandenys“ atskyrimo procesas užtruko gana ilgai, kadangi bendrovę nuolat kamavo įvairios ūkinės ir finansinės problemos, be to, nuolat kryžiavosi skirtingų politinių partijų atstovų nuomonės. Rajono savivaldybei pritarus,  bendrovės „Šakių vandenys“ atskyrimo sąlygas bei kitus šiam procesui vykdyti reikalingus dokumentus buvo patikėta rengti teisines paslaugas teikiančiai vilniečių uždarajai akcinei bendrovei „Ekorivi“. Bendrovės direktorius Rimantas Tuskevičius neslėpė, kad šakiečiams pageidaujant, buvo atliktas didžiulis darbas,- dirbo net 12-os teisininkų komanda, samdyti net 4 auditoriai. Kiek „Šakių vandenims“, o gal tiksliau, rajono savivaldybei, kainuos vilniečių suteiktos teisinės paslaugos, neįvardinta. Anot „Ekorivi“ direktoriaus R. Tuskevičiaus, tai yra konfidenciali informacija ir ji negali būti viešinama.
 
Virė karštos diskusijos

Tiek tarybos posėdžio metu, tiek anksčiau vykusiuose komitetų posėdžiuose vyko gana karštos diskusijos dėl naujosios bendrovės „Šakių komunalinis ūkis“ vadovo išrinkimo ( o gal skyrimo?) formuluotės ir teisinių nuostatų taikymo. Kaip pastebėjo tarybos narys Bernardinas Vainius, šis rajono gyventojams aktualus klausimas turėjo būti paruoštas dar vasarą, gerai išanalizuotas komitetuose ir tik tada pateiktas tarybos posėdžiui. Deja, dabar klausimas svarstomas „pagreitintu būdu“, nepaliekant tarybos nariams kitos išeities, kaip tik balsuoti už abejotino skaidrumo sprendimą, nes bendrovės „Šakių vandenys“ išskaidymo procesas, vadovaujantis Vyriausybės nutarimais, turi būti įvykdytas iki ateinančių metų sausio 1 dienos. „Priimant tokius skubotus  sprendimus, tamsi dėmė krenta ant visos tarybos“,- savo nuomonę išsakė B. Vainius.
 
Kaip geriau: „išrinkti“ ar „skirti“?

Tarybai svarstyti ir tvirtinti pateiktas sprendimo projektas „Dėl UAB „Šakių vandenys“ atskyrimo sąlygų patvirtinimo ir UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktoriaus išrinkimo“, kurį parengė savivaldybės Biudžeto ir turto skyrius. Didžiausi ginčai kilo dėl ketvirtojo sprendimo punkto, kuriame kalbama apie bendrovės vadovo išrinkimą, tačiau čia pat įvardinta ir konkreti vienintelio būsimo vadovo pavardė. Tarybos nariai siūlė vietoj nuostatos „išrinkti“ įrašyti tikslesnį terminą,- „skirti“, kadangi pagal pateiktą sprendimo projektą vadovas iš tiesų nėra renkamas. Tuo tarpu „Ekorivi“ teisininkų teigimu, žodžiai „išrinkti“ ir „skirti“ turi tą pačią semantinę reikšmę, tad nieko keisti nereikia. Be to, būtent tokia formuluotė figūruoja visuose parengtuose dokumentuose ir įmonės įstatuose,- pakeitus bent žodį, tektų iš naujo ruošti dokumentus ir vykdyti kitas pusmetį trukusias teisines procedūras. Taigi, visos tarybos narių pastabos ir pasiūlymai iš tiesų neturėjo jokios prasmės. Tarybos narių Edmundo Rinkevičiaus bei Irenos Haase nuomone, šis sprendimo projektas galėjo būti parengtas vadovaujantis ir kitomis uždarųjų akcinių bendrovių įstatymo nuostatomis, kuriose numatoma, jog įmonės vadovas turėtų būti ne išrenkamas (skiriamas) iš vieno konkretaus asmens, o renkamas konkurso būdu iš kelių kandidatų. „Mano manymu, tarybai reikia laikytis esminės nuostatos, jog visi savivaldybės įmonių vadovai turi būti skiriami konkurso organizavimo principu. Tegul dalyvauja keli kandidatai ir laimi geriausias. Tada nekils jokių abejonių dėl priimamų sprendimų skaidrumo“,- tarybos narys E. Rinkevičius savo poziciją atkakliai gynė tiek komiteto, tiek ir tarybos posėdyje, vienintelis balsavęs prieš sprendimo projekto priėmimą.
 
Nauja įmonė perėmė ir įsisenėjusias skolas

Rajono savivaldybės tarybai pateiktuose atskyrimo dokumentuose nurodoma, kad įstatinis UAB „Šakių vandenys“ įmonės kapitalas iki atsiskyrimo buvo 13254756 Lt, o po atsiskyrimo – 13209956 Lt. Būsimas bendrovės „Šakių komunalinis ūkis“ įstatinis kapitalas – 44800 Lt.  Taikant savaiminį darbo santykių principą, visiems darbuotojams, pervestiems dirbti į naująją įmonę, bus išsaugotos visos ankstesnėje darbo sutartyje numatytos sąlygos. Pasak bendrovės „Šakių vandenys“ vadovo V. Litinsko, bendrovės darbuotojų profsąjungos atstovų nerimas, kad skaidant įmonę ir dalį darbuotojų pervedant į kitas pareigas gali būti pažeisti darbuotojų teisėti interesai, iš tiesų buvo nepagrįstas. Naujajai įmonei „Šakių komunalinis ūkis“ taip pat teko perimti ir apie 200 tūkst. litų skolų, susikaupusių dėl gyventojų nemokumo už techninės priežiūros bei butų ūkio administravimo paslaugas. Savivaldybės administracijos vadovai ir naujasis bendrovės direktorius D. Mikelionis viliasi, kad remiantis preliminariais paskaičiavimais naujajai įmonei turėtų pavykti dirbti pelningai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.