Šakių rajono ūkininkams - garbingi „Metų ūkis 2014“ apdovanojimai

kaunasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šiemet Lietuvos ūkininkų sąjunga tradicinį  konkursą „Metų ūkis“  organizavo jau dvidešimt pirmąjį kartą. Tai bene pats ilgaamžiškiausias  žemdirbiškas tradicijas puoselėjantis konkursas Lietuvoje, kuriame aktyviai dalyvauja ir mūsų rajono ūkininkai.
 
Nuotr. Šiemet absoliučiu „Metų ūkis 2014“ nugalėtoju tapo girėniškis ūkininkas Ramūnas Kaunas, turintis mišrų gyvulininkystės ir augalininkystės ūkį.
 
Kaip ir ankstesniais metais, taip ir šiemet, konkursas „Metų ūkis 2014“ pirmiausia buvo organizuojamas atskirose  savivaldybėse, o išrinktų geriausių rajono ūkių šeimininkai, Ūkininkų sąjungos nariai, susirungė respublikiniame konkurso ture. Jau praėjusį mėnesį, kuomet buvo susumuoti konkurso rezultatai,  šakiečiai sužinojo savo lyderių pavardes. Į absoliučių nugalėtojų gretas šalia kitų geriausiųjų šalies ūkininkų atsistojo Ineta ir Ramūnas Kaunai, gyvenantys Girėnuose, antrieji - lukšiečiai ūkininkai Rūta ir Darius Bilskiai, o garbinga trečioji vieta atiteko Vitoldai ir Egidijui Kantautams iš Žvirgždaičių seniūnijos. Šiemet norą dalyvauti „Metų ūkis 2014“ rajoninio konkurso etape pareiškė gana nedaug rajono ūkininkų,-  iš viso buvo pateikta 16 anketų. Geriausi rajono ūkiai atrinkti pagal konkurso nuostatuose numatytus kriterijus.
 
Susirungė aktyviausieji ir geriausieji

Šiais metais Lietuvos ūkininkų sąjunga rajoninių konkursų rezultatus gavo iš 44 savivaldybių, o konkurse iš viso dalyvavo 400 šalies ūkių.  Iš viso buvo išrinkti 125 laimėtojai: 42 ūkininkams skirtos pirmos, 43 - antros ir 40 šalies ūkininkų pasidalijo  trečiąsias vietas. Kaip pastebėjo LŪS Šakių skyriaus pirmininkas, rajoninės konkurso vertinimo komisijos pirmininkas Rimantas Valiukas, visi trys Šakių rajoninio konkurso nugalėtojai yra visiems puikiai pažįstami ūkininkai, galintys pasigirti puikiais savo ūkių gamybiniais rodikliais, išsiskiria aktyvumu ir darbštumu. Pirmąją vietą konkurse pelnę girėniškai ūkininkai I. ir R. Kaunai gerai pažįstami ne tik savo kolegoms ūkininkams, bet ir kitiems šakiečiams, kadangi šie ūkininkai itin dažnai geranoriškai paremia rajono kultūrinius, žemdirbiškus bei kitus savos bendruomenės renginius.
 
Lyderiauja smulkesni ūkiai

Konkurso „Metų ūkio 2014“ organizatorių atlikta analizė rodo,  jog šiemet surengtame konkurse tarp laimėtojų pastebima daugiau mažesnių mišrių gyvulininkystės ūkių savininkų. Antrosios vietos laimėtojų vidutinis ūkio dydis siekia apie 196 ha, o  trečiosios - 138 ha. Apibendrinus konkurso duomenis apie visų laimėtojų dirbamą žemės plotą, konstatuojama, jog pirmos vietos laimėtojai vidutiniškai dirba 133 ha, antrosios – 92 ha, trečiosios – 60 ha nuosavybės teise turimos žemės.

Tradiciškai kasmet šventiniame konkurso  rezultatų paskelbimo renginyje buvo pagerbtas šalies jauniausias ir vyriausias ūkininkai. Pagal 125 nominantų anketose nurodytus duomenis, konkurse dalyvavo 75 gyvulininkystės ir mišrios specializacijos ūkiai (tarp jų - 6 ekologiniai) ir 50 augalininkystės ūkių (tarp jų - 4 daržininkystės, 1 gėlininkystės ūkis). Laimėtojų vidutinis amžius – 46 metai (pirmosios vietos – 49 m., antrosios – 45 m., trečiosios – 44 m.). Didžioji dalis konkurso dalyvių savo anketose nurodė, jog turi aukštąj (41 proc.) ir aukštesnįjį (30 proc.) išsilavinimą.
 
Nugalėtojams – ąžuolo lapų vainikai ir sveikinimai

„Metų ūkio 2014“ rezultatų aptarimo renginys, kurio metu apdovanoti konkurso nugalėtojai, buvo surengtas gruodžio 5 dieną Kaune, kultūros ir sporto centre „Girstutis“. Šventinio renginio dalyvius pasveikino LŪS pirmininkas Jonas Talmantas, Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, kiti svečiai. Pirmųjų vietų nugalėtojai pasipuošė ąžuolo lapų vainikais, visiems prizininkams įteikti diplomai, padėkos raštai, atminimo dovanėlės. Į renginį pasveikinti šauniausius Šakių rajono ūkininkus atvyko ir rajono savivaldybės meras  Juozas Bertašius, rajoninio konkurso  vertinimo komisijos pirmininkas Rimantas Valiukas, komisijos nariai Irena Žemaitienė ir Remigijus Žaliaduonis. Šventinio renginio metu svečiams koncertavo akordeonistų ansamblis „Subtilu-Z“ ir operos solistė Asta Krikščiūnaitė, vėliau konkurso rezultatai buvo aptariami ir neformalioje aplinkoje, prie vyno taurės furšeto metu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.