Seniūnų pasitarime – atliekų vežimas ir tvarkymosi iniciatyvos

peleckisLina POŠKEVIČIŪTĖ

Antradienį vykusiame seniūnų pasitarime aptartos atliekų vežimo problemos, pasiruošimas akcijai „Darom 2016“. Informuota, kokios atliekų tvarkymo naujovės pasieks seniūnijas bei individualių namų savininkus.  

Nuotr. UAB „Ekonovus“ Šakių regiono padalinio vadovas Egidijus Peleckis informavo, kad stiklo atliekoms rūšiuoti individualių valdų gyventojai gaus 700 konteinerių.

UAB „Ekonovus“ Šakių regiono padalinio vadovas Egidijus Peleckis pasidžiaugė, kad Šakių rajonas pasižymi kaip vienas geriausiai atliekas tvarkančių rajonų. E.Peleckis informavo, kad individualių valdų gyventojams gauta 700 konteinerių stiklo atliekoms rūšiuoti, kurie netrukus bus pradėti dalinti Šakių miesto gyventojams, pagal sąrašus.

Susitikimo metu didelių diskusijų kilo dėl stambiagabaričių atliekų surinkimo ir išvežimo. Jau sudarinėjami grafikai, pagal kuriuos į seniūnijas užsuks atliekų išvežėjai ir surinks stambiagabarites atliekas. Gyventojai raginami tą dieną suvežti atliekas į nurodytas aikšteles.

„Šiandien mes galime tik pagal grafiką pravažiuoti ir iš aikštelių surinkti atliekas, bet pastatyti didžiųjų konteinerių mes neturim teisės – toks Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) nurodymas“, – sakė E. Peleckis.

Anot jo, savivaldybė turi inicijuoti susitarimą su Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centru, kad jie leistų pastatyti konteinerius kelioms dienoms.  

Seniūnų manymu, konteineriai turėtų būti atvežti ir laikomi aikštelėje kelias dienas, kol žmonės suveš atliekas. Pasak Lekėčių seniūno Ričardo Krištolaičio, Lekėčių miestelyje paskelbta, kad balandžio 12 dieną atvažiuos surinkti atliekų, tai jau visos pakelės apkrautos baldais, padangomis.  

Šakių rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis paaiškino, kad konteinerius ilgesniam laikui statyti aikštelėse atsisakyta dar ir dėl to, jog pastačius konteinerį žmonės į jį primeta tiesiog nerūšiuotų šiukšlių.

„Jau prieš tris mėnesius kalbėjom, kad pastatomas konteineris, seniūnija prižiūri tą konteinerį ir atliekų rūšiavimą, o kas padaryta šiuo klausimu?“ – klausė Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus. K. Kuncaitis pažadėjo šitą klausimą išspręsti.

 UAB „Ekonovus“ Šakių regiono padalinio vadovas E. Peleckis informavo, kad numatyta naikinti ir vadinamieji kubiniai konteineriai, stovintys atokesnėse vietose, vienkiemiuose. Pasak vadovo, bus individualiai kiekvienam gyventojui priskirti maži konteineriai, taip bus siekiama išvengti prie didžiųjų konteinerių nuolat atsirandančių šiukšlių sąvartynų. Atsiradus taromatams, numatoma mažinti konteinerių, skirtų plastiko surinkimui.

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius kėlė klausimą apie varpo formos konteinerių, stovinčių mieste, būklę. Pasak seniūno, jie nešvarūs, apkerpėję. Seniūnas pastebi, kad konteineriai pastatomi bet kaip, aplink paliekamos šiukšlės. UAB „Ekonovus“ vadovas E. Peleckis patikino, kad darbuotojai apie konteinerio stovėjimo vietą turi sutvarkyti teritoriją (penkis kv. metrus), o nuplauti konteinerių neturi galimybės.

Pasitarimo metu diskutuota ir dėl žaliųjų atliekų rūšiavimo. Žaliųjų atliekų konteineriai stovi prie miestelių kapinių teritorijų. Čia vėl kyla problemos, žmonės į konteinerius meta viską: ir žvakides, ir gėlių krepšelius. Lukšių miestelio seniūnas Vidas Cikana pasidalino patirtimi: prie kapinių pastatyti papildomi konteineriai ir gyventojai jau įprato viską rūšiuoti.

Šakių rajono savivaldybės vyresnioji specialistė Asta Cikanienė pasiūlė akcijos „Darom 2016“ metu prisidėti prie akcijos tikslo – oro taršos mažinimo, pasitelkiant sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą  ir organizuoti medelių ar kitos augmenijos sodinimą.

Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis informavo, jog numatoma, kad individualus konteineris bus susietas su konkrečiu vartotoju. Prie konteinerio bus sumontuotas specialus lustinis laikrodis (liaudyje vadinamas čipas) ir pagal konteinerio pakėlimo skaičių bus apskaičiuojama, kiek atliekų išvežta. K. Kuncaitis supažindino su numatomu nauju atliekų tvarkymo sistemos kūrimu Šakių rajone. Planuojama stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles įrengti  Gelgaudiškio, Kudirkos Naumiesčio bei kitose seniūnijose.

Lukšių seniūnas V. Cikana su nostalgija prisiminė laikus, kai jų seniūniją aptarnavo Kauno švaros įmonės, kurios net gatves nušluodavo. Dabar, pasak seniūno, apie MAATC-o  konteinerius šluoja seniūnijos darbininkės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.