Ūkininkams sankcijų baimintis nereikia

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) supaprastino dokumentų pateikimo tvarką ūkininkams, kenčiantiems nuo stichinės sausros. Pastarieji galės nesibaiminti, kad laiku nepateikė ar nepateiks dokumentų NMA dėl jų derlių šiais metais nualinusios sausros ir už neįvykdytus įsipareigojimus negrės sankcijos.
 
Kaip žinia, Vyriausybė dėl šalį ilgą laiką alinusios sausros liepos 4 d. paskelbė ekstremalią situaciją visoje šalyje, o mūsų savivaldybėje ji buvo paskelbta dar birželio 18 d. Kaip sakė savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėja Irena Žemaitienė, tai padės ūkininkams, gavusiems iš Europos Sąjungos paramą, išvengti sankcijų dėl neįvykdytų įsipareigojimų bei pagelbės derantis su produkcijos supirkėjais. Nors pastaruoju metu palijo, tačiau, pasak I. Žemaitienės, tai situacijos žemės ūkyje nepakeis, nes sausra jau pakenkė šių metų derliui.

Ūkininkai, gavę paramą ir negalintys įvykdyti taisyklėse nustatytų įsipareigojimų dėl netinkamų gamtinių oro sąlygų, nerimauti neturėtų. Patikrų specialistai nefiksuos pažeidimų, susijusių su įsipareigojimais, kurių įvykdyti neleidžia sausra. Išskyrus tais atvejais, kai paramos gavėjo vykdoma veikla nėra tiesiogiai susijusi su žemės ūkio produktų gamyba, tačiau jis dėl blogų oro sąlygų negali įvykdyti prisiimtų įsipareigojimų (pvz., išplėtoti gamybos apimtis, pasiekti pelningumo rodiklius konkrečiais metais, užtikrinti darbo vietų skaičių ir kt.), ūkininkas turi pateikti NMA laisvos formos paaiškinimą, kuriame išdėstoma, kokio reikalavimo ir dėl kokių priežasčių, susijusių su oro sąlygomis, negali įgyvendinti, ir pridėti tai patvirtinančius dokumentus.

Šiuo metu Žemės ūkio ministerijoje aktyviai diskutuojama apie tai, kaip draudimą nuo sausros padaryti patrauklesnį žemdirbiams, kad šie patys imtųsi iniciatyvos valdyti kylančias rizikas ir tokiu būdu apsisaugotų nuo netikėtų nuostolių. Šiemet stichinė sausra žemdirbius užklupo visiškai nepasirengusius – nė vienas jų nebuvo apdraudęs savo pasėlių nuo sausros. Ministerija, siekdama, kad ši situacija nesikartotų, o draudimo sistema taptų patraukli žemdirbiams, pradeda pasėlių draudimo sistemos peržiūrą.
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.