Naminiai pieno produktai tiesiai iš ūkio

rekesiene dalia
Ūkininkė Dalia Rekešienė augina karves, iš kurių pieno gamina sūrius. Sako, kad sūrius raugti paskatino mama, nuo to viskas ir prasidėjo. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Pieno produktai prekybos centruose palaipsniui stumia į užmarštį senolių taip puoselėtas kulinarinio paveldo tradicijas. Tačiau rajono ūkininkė Dalia Rekešienė savo stalo neįsivaizduoja be naminių pieno gaminių. Ji savo ūkyje auginamų karvučių pieną perdirba ir gamina sūrius, grietinę, varškę. „Svarbiausia, kad pagamintas produktas būtų skanus ir kokybiškas“, – patikino D. Rekešienė svetingai sutikusi plačiau papasakoja apie pieno perdirbimą.

Su D. Rekešiene susitinkame jos namuose Totorviečiuose (Kudirkos Naumiesčio sen.), sako uošvijoje gyvenanti jau trisdešimtmetis, pati kilusi iš Slavikų sen. Moteris pasakojo, kad pradėjo ūkininkauti nuo vos kelių karvių. Neslėpė, kad matė savo tėvus, uošvius nuolat dirbančius žemę, auginančius gyvulius, todėl natūraliai viską perėmė.

„Anuomet jau buvo įprasta kaime gyvenant laikyti karves. Daugiausiai esam turėję 12 karvyčių, tačiau už pieną perdirbėjai mokėjo keliolika centų, o išgyventi reikėjo. Tai mano mama ir sako – pabandyk daryti sūrius. Bijojau, kad nesugebėsiu. Sakiau – čia ne man. Pabandžiau, o paragavusi mano raugtą sūrį viena moteris taip ir pasakė, kad privalau ir toliau gaminti sūrius“, – prisimena Dalia ir priduria, kad sūrius gamina apie dešimt metų.

Pašnekovė atskleidžia, kad įprastą sūrį gamina iš rūgpienio ir saldaus pieno. Tačiau šiandien D. Rekešienė nesibaido ir naujovių: ji klientams siūlo ir keptus sūrius, taip pat su kmynais, peletrūnu, razinom.

„Tačiau labiausiai žmonės mėgsta mano pagamintus tradicinius baltus sūrius, be jokių priedų. Naminių produktų ir skonis visai kitoks“, – pasakoja ūkininkė.

Sūrininkės autobusiukas su pieno produktais įprastai penktadienį stovi Kudirkos Naumiestyje, trečiadienį Gelgaudiškyje, o šeštadienį – Zanavykų turguje.

„Smagu, kad esi reikalingas žmonėms. Kad žmonės laukia tų pieno produktų, naminių, šviežių, – džiaugiasi moteris. – Man labai svarbu, kad pagamintas produktas būtų skanus ir kokybiškas. Turiu ir nuolatinių klientų, kurie mėgsta ir vertina mano produktus, ratą.“

Ūkininkė neslepia – svarbu, kad pieno produktas būtų saugus, ji turi maisto tvarkymo pažymėjimą šiai veiklai, griežtai laikosi higienos reikalavimų.

„Kreipiausi į rajono Maisto ir veterinarijos tarnybą, tuomet mane konsultavo ir daug patarimų davė bei ragino imtis pieno perdirbimo Jurgita Krištolaitienė“, – prisimena pašnekovė.

D. Rekešienė pasakojo, kad neseniai įsirengė atskirą lauko virtuvę pieno produktams perdirbti. Tiesa, iš savo lėšų, be jokių paramų. Čia dabar puikios sąlygos sūriams gaminti, per pusdienį Dalia pagamina iki 20 sūrių. D. Rekešienė tikina, kad pagaminti sūrį ar kitus pieno produktus nėra taip paprasta, kaip atrodo iš šono.

„Tu tiesiog turi rasti tą savo sūrį“, – šypsosi pašnekovė ir  džiaugiasi, kad ūkininkauti padeda vyras Gintautas: – Aš perdirbu pieną, turiu savo sūrius, jis augina javus. Šiuo metu laikom keturias karves. Kol kas apie plėtrą negalvojame, mums užtenka. Šiandien išgyvenam tik iš savo ūkio.“

Teiraujamės, ar nesijaučia išskirtinė – juk gamindama naminius produktus puoselėja tautinį paveldą.

„To nesureikšminu. Dirbu ir stengiuosi dėl žmonių. Sūris turi būti skanus, ne per brangus, kad žmogus galėtų nusipirkti. Mano gaminami sūriai tokie ir yra, be jokių chemikalų, pagaminti iš kokybiško pieno“, – sako ūkininkė.

Anot pašnekovės, žmonės mielai perka ir pieną, varškę bei grietinę.

„Nori žmonės ir naminio pienuko. Visaip perka. Ir nedideliais kiekiais. Kad įsipiltų į kavą arba susiraugintų“, – sako pašnekovė.

Pokalbio pabaigoje D. Rekešienė svarsto, kad, deja, ir Totorviečių bei aplinkiniuose kaimuose nebeliko laikančių karvutes, jaunimui dabar tikriausiai sunku suvokti, kaip galima namuose ruošti ne tik maistą pietums, vakarienei ar pusryčiams, bet namuose pasigaminti ir sūrį, varškę – juk parduotuvėse visko apstu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.