Smulkiems ir aktyviems ūkininkams - didesnė parama

Šiemet, vykdant žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimą, viena iš pagrindinių naujovių yra ta, kad bus teikiama perskirstymo arba vadinamoji išmoka už pirmuosius 30 hektarų.
 
 Šiemet ūkininkai be pagrindinės išmokos (apie 390 Lt/ha) už deklaruotus plotus papildomai gaus ir perskirstymo išmoką (apie 100 Lt/ha) už pirmuosius 30 ha. Kuo mažesnis ūkis, tuo didesnė vidutinė išmoka teks vienam hektarui. Siekiant užtikrinti, kad išmoka už pirmuosius hektarus būtų teikiama tik aktyvia žemės ūkio veikla (pasėlių auginimu, gyvulių laikymu) užsiimantiems pareiškėjams, buvo pakoreguoti sankcijų dydžiai pareiškėjams, kurie nelaiko gyvulių. Pareiškėjas, turėdamas iki 10 ha pievų plotų, bet nelaikydamas gyvulių, tiek už 2012 m., tiek  ir už 2013 m. galėjo gauti didžiausią 3 proc. sankciją, tuo tarpu už 2014 m. jam jau bus taikoma 50 proc. sankcija, nepriklausomai nuo deklaruoto pievų ploto. Tai daroma atsižvelgiant į ūkininkų nuogąstavimus, kad išmoka už pirmuosius hektarus nebūtų mokama „sofos ūkininkams“.

Kontroliuos tyčinius žemės valdų skaidymus

Žemės ūkio ministerija ketina griežtai kontroliuoti, kad pareiškėjai, siekdami gauti didesnę paramos sumą, nedalytų savo žemės ūkio valdų į smulkesnes. Šie faktai gali paaiškėti pasėlių ir žemės ūkio naudmenų deklaravimo metu. Tarkime, ūkininkas deklaruoja 100 hektarų, vadinasi, už juos gaus pagrindinę išmoką, o už pirmuosius 30 hektarų gaus dar ir perskirstymo išmoką. Artimiausiu metu atskiru žemės ūkio ministro įsakymu bus patvirtinta tvarka, pagal kurią paramą administruojančios institucijos vykdys valdų skaidymo kontrolę. Tais atvejais, kai žemės ūkio valdos plotas sumažėja, pavyzdžiui, pernai jis buvo 100 ha arba didesnis, o šiemet netikėtai sumažėjo daugiau kaip 50 proc., bus tikrinama, kas deklaruoja likusią buvusios valdos dalį. Tyčiniais valdų skaidymo atvejais nebus laikomi tokie atvejai, jei pasėlių deklaravimo metu paaiškės, kad mažesnė nei 30 ha žemės ūkio valda šiemet buvo padalyta į kelias atskiras valdas.

 „Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px