Ar gelgaudiškiečiai parems „Pasaulio lietuvių vienybės karūną“?

karunos vaizdasSkulptorius Gediminas Radzevičius grandiozinę idėją – „Pasaulio lietuvių vienybės karūnos“ pastatymą – siekia įgyvendinti be valstybinių lėšų. Kovo 8 dieną Gelgaudiškyje vyks „Lietos“ labdaros fondo organizuotas renginys, skirtas projektui paremti.

Nuotr. „Pasaulio lietuvių vienybės karūna“ skirta įprasminti Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmetį. Lėšos monumento statybai renkamos telkiant lietuvius, be valstybės lėšų.

1 ha plotą užimsiančiai ir Europos parke turinčiai atsirasti skulptūrai reikalingą milijoną eurų skulptorius tikisi surinkti iš pačių lietuvių – G. Radzevičius nesikreipia nei į Vyriausybę, nei tuo labiau į Europos Sąjungos fondus. Jis tikisi, kad „Pasaulio lietuvių vienybės karūna“ bus pradėta statyti šiais metais ir baigta iki Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečio.
 
Lietuvių vienybę įprasminančiame monumente turėtų tilpti visi skulptūros simboliniai elementai, kurių centre puikuosis karūnos simbolis. Beveik 10 metrų aukščio karūnos viršūnėje atsiras senovinis Vytis, kiti simboliai.

Ant supiltų pilkapius menančių kauburėlių stovės didžiuliai rieduliai su metalinėmis saulutėmis ir užrašais, skirtais svarbiausiems istoriniams įvykiams atminti.

Dar prieš šešerius metus sukurtą vaizdinį menininkas nusprendė įgyvendinti be valdininkų pagalbos, o bendram tikslui suvienijęs lietuvius. G. Radzevičiaus tikslas – stiprinti Lietuvoje ir už jos ribų gyvenančių lietuvių vienybę, telkti tautą bendrai idėjai. Tam buvo įkurtas paramos fondas „Lieta“, į kurį patenka visos renginių metu surinktos lėšos.

„Taip pat sukūriau simbolinę krivūlę, kuri keliauja iš vieno miesto į kitą ir skleidžia žinią apie projektą. Kiekvienas miestas, pritardamas mano idėjai, įrašo krivūlėje savo pavadinimą. Ji kiekviename mieste atstovui įteikiama renginio metu. Prieš koncertą rodome trumpą filmuotą medžiagą, kurioje vaizdžiai paaiškinama visa idėja – kas, kaip ir kodėl“, – pasakojo skulptorius.

Projekto sumanytojui talkina nedidelė, bet darbšti bendraminčių komanda. Monumentą skulptoriui padės kurti jo sūnus Tautvilas. G.Radzevičius džiaugiasi, kad palaikymą išreiškė ir lėšų rinkimo krivūlę priėmė Neringa, Kretinga, Klaipėda, kiti miestai. Dabar ji atkeliauja į Gelgaudiškį, o iš čia bus priimta anapus Nemuno – pirmiausiai Jurbarke.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.