Amatininkų namas virs edukacijų kampeliu

amatininku nameAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Dar praėjusių metų lapkričio mėnesį rajono savivaldybės taryba Zanavykų muziejui perdavė Zyplių dvaro sodyboje esantį amatininkų namą. Muziejaus direktorė Rima Vasaitienė sako, jog šiame pastate atsiras daug įvairių veiklų.

Nuotr. Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė sako: jei pavyks gauti lėšų, bus sutvarkytas amatininkų namo vidus.

Atiteko muziejui

Amatininkų namo perdavimas rajono savivaldybės tarybos nariams buvo tapęs nemenku iššūkiu. Mat šio pastato norėjo savo veikloms plėsti ir Zanavykų muziejaus direktorė R. Vasaitienė, ir Lukšių seniūnas Vidas Cikana. Pastarasis buvo įsitikinęs, jog amatininkų namas būtų tobuliausia vieta tautodailininkų įkurtai bendrijai „Dailius“.

Visgi po ilgų diskusijų, karštokų ginčų, svarstymų buvo padėtas taškas, o pastatas perduotas muziejaus žinion.

Jau metus laiko vyksta pastato restauravimo darbai, kuriuos atlieka UAB „Vidara“. Nors darbus užbaigti planuojama 2019 m. pabaigoje, R. Vasaitienė sako, jog galbūt juos pavyks baigti šiek tiek anksčiau. Direktorė neslepia džiaugsmo ir su nekantrumu laukia, kada bus galima įgyvendinti jau seniai sukurtus planus. O jų daug. Muziejaus direktorė nenorėjo per daug atvirauti ir išduoti, kas bus vykdoma pastate, tačiau šiek tiek sužinojome. Vienas iš svarbiausių dalykų – muziejus galės užsidirbti papildomų lėšų, kurios, savaime suprantama, jam yra reikalingos kaip ir bet kuriai kitai įstaigai.

Edukacijų gausa

„Planuojame vykdyti naujas edukacijas, kurių iki šiol nedarėme. Pavyzdžiui, viena iš minčių – edukacija jauniesiems per etninę kultūrą. Manau, tai sulauktų nemenko susidomėjimo“, – apie planus kalbėjo R. Vasaitienė.

Dar viena mintis – duonos kepimo edukacija. Muziejaus direktorės nuomone, tokia edukacija būtų įdomi ne tik suaugusiesiems, tačiau pritrauktų ir mažųjų zanavykų dėmesį.
„Vaikai šiais laikais nežino tokių dalykų, kurių mums, suaugusiems, atrodo, neįmanoma nesuvokti. Pavyzdžiui, sviesto mušimas, duonos kepimas... Tikrai ne visi žino, kaip šie produktai atsiranda ant mūsų stalo“, – mintis dėstė pašnekovė.

Ir planai ties čia dar toli gražu nesibaigia. R. Vasaitienė pasakojo, kad planuojama rengti interaktyvi edukacija, leisianti vaikams iš arčiau susipažinti su grūdinėmis kultūromis – jas paliesti, suprasti, kuo jos skiriasi.

Beje, antrajame pastato aukšte bus įrengti atviri Zanavykų muziejaus fondai. Kaip pasakojo R. Vasaitienė, didelė Zanavykų muziejui priklausančių vertingų eksponatų dalis netelpa muziejaus pastate. Net 300 eksponatų saugoma Lukšių žemės ūkio bendrovės sandėliuose.

„Muziejus turi daugiau nei du šimtus įvairių tekstilės eksponatų. Tai prijuostės, lovatiesės, juostos, rankšluosčiai, staltiesės, rūbai ir kt. Jie saugomi muziejuje, tačiau netinkamomis sąlygomis: sudėti spintose, kuparuose, stalčiuose, todėl eksponatai, juos laikant netinkamomis sąlygomis, trūnija ir genda“, – apgailestavo direktorė.

Dalyvaus projekte

R. Vasaitienė bei rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė dalyvavo praėjusią savaitę vykusiame Regioninės plėtros bei Sveikatos ir cocialinės politikos jungtiniame komiteto posėdyje. Reikalas tas, jog parengus projekto „Ekologinio turizmo plėtra“ paraišką Interreg V-A bendradarbiavimo programos Lietuva–Lenkija finansavimui, atsirastų galimybė gauti lėšų amatininkų namo patalpų įrengimui. Tačiau norint teikti paraišką, reikalingas techninis projektas, kuriam reikia apie 7 tūkst. eurų. Dėl šių pinigų ir buvo kreiptasi į savivaldybę. Jei ne dabar, tai trečiame ketvirtyje pinigų techninio projekto parengimo lėšoms apmokėti bus skirta.

„Jeigu ir nutiktų taip, jog mes konkurso nelaimėtume, būtų gaila, tačiau techninis projektas jau bus parengtas. Startuos Rusijos, Lietuvos ir Lenkijos programa, tad vėl galėsime dalyvauti konkurse ir pretenduoti į lėšas“, – kalbėjo A. Kasparevičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.