Barzdų Kristaus Karaliaus bažnyčiai – 85-eri

barzdu parapija
Barzdų Kristaus Karaliaus bažnyčios klebonas Vytautas Mazirskas bažnyčios gimtadienio proga pakvietė pasiklausyti klasikinės muzikos. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lapkričio 24-ąją paminėta Barzdų Kristaus Karaliaus bažnyčios pašventinimo 85-erių metų šventė bei švęsti tituliniai Kristaus Karaliaus atlaidai. Šia proga skambėjo užburiantys smuiko garsai, parapiją aptarnaujantis Griškabūdžio klebonas Vytautas Mazirskas dėkojo parapijiečiams už pagalbą rūpinantis bažnyčia ir jos aplinka.

Šv. Mišias aukojęs Šakių Šv. Jono krikštytojo bažnyčios klebonas, vicedekanas Vytautas Antanas Matusevičius paminėjo, kad šventė dviguba – ne tik bažnyčios gimtadienis, bet ir vardo diena, nes lapkričio 24 d. yra švenčiama ir Kristaus Karaliaus iškilmė. Anot klebono, Kristaus, Visatos Valdovo, iškilmėje užbaigiami bažnytiniai metai. Homilijoje vicedekanas V. A. Matusevičius kvietė nebijoti ir Jėzų pakviesti į savo širdies skurdą, nebijoti nusižeminti – „Jėzus išore tapo kaip visi žmonės; jis nusižemino, tapdamas klusnus iki mirties, iki kryžiaus mirties“.

Barzdų miestelio centre stovi balta kaip gulbė Kristaus Karaliaus bažnyčia, pastatyta 1934m. Jos statyba rūpinosi 1925 m. į Barzdus atvykęs kun. Stanislovas Mikelkevičius (1889–1975). 1929-ųjų gruodį naujos mūrinės bažnyčios projektą parengė architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, tačiau dėl lėšų stygiaus tais metais darbai nebuvo pradėti. 1930 m. buvo parengtas naujas projektas ir tais pačiais metais buvo pašventintas kertinis Kristaus Karaliaus bažnyčios akmuo. Nors darbai vyko sunkiai, 1934 m. bažnyčia buvo pastatyta, ją pašventino klebonas kun. S. Mikelkevičius. Nuo 1950 m. ilgesnį ar trumpesnį laiką Barzduose klebonavo kan. Jonas Baranauskas, kun. Petras Valatka, kan. Pranas Liutvinas, kunigai Antanas Šimkus, Teofilius Burokas, Vytautas Užkuraitis, Antanas Lukošaitis, Vincas Čėsna. 1971 m. Barzdų klebonu paskirtas kun. Jonas Būga (1916–2004), kuris Barzduose klebonavo 31-erius metus.

Jau septinti metai Barzdų parapiją aptarnauja Griškabūdžio klebonas V. Mazirskas. Klebonas dėkojo miestelio seniūnui Remigijui Naujokaičiui ir seniūnijos darbininkams, padedantiems tvarkyti bažnyčios aplinką. Šiais metais bažnyčios šventorius pasipuošė nauja tvora ir vartais.

„Dėkoju visiems aukojusiems, prisidėjusiems prie šio projekto, mums nereikėjo jokių Europos paramų, o darbus padarė patys parapijos žmonės. Ypatingai noriu dėkoti ūkininkams: Raimondui ir Aurelijai Maksvyčiams bei Zenonui ir Loretai Zakarauskams. Jūsų finansinis indėlis labai dosnus. Dėkoju visiems, kad gebate dalintis, kad jums rūpi šitos bažnyčios aplinka, jos vidus“, – kalbėjo V. Mazirskas.

Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis ir Barzdų bendruomenė iškilmių proga Barzdų bažnyčiai dovanojo vazas gėlėms pamerkti, Barzdų bendruomenės centro pimininkė Ilona Leleivienė sakė, kad didžiuojasi savo miestelio šventove, dėkojo klebonui V. Mazirskui už tai, kad sugeba suvienyti parapijiečius, kad visi kartu bažnyčią ir jos aplinką daro dar gražesnę.

Po šv. Mišių bažnyčios skliautais jaudinančiai nuskambėjo smuikininkių Ilonos Klusaitės, Karolinos Beinarytės-Pelakauskienės bei pianistės Aušros Gelusevičienės atliekami J. S. Bacho, V. A. Mocarto ir kitų kompozitorių kūriniai.

„Septintus klebonystės metus pradedu su šypsena, džiaugsmu. Nes čia man labai gera būti“ , – tokiais žodžiais šventę užbaigė Barzdų bažnyčios klebonas V. Mazirskas ir kiekvieną atėjusį kvietė į namus parsinešti po žvakelę. Žvakes nuliejo parapijietės Lilijana Baronaitienė ir Eugenija Urbanavičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.