„Sijonuotos vasaros sutiktuvės“ Kidulių dvare: bendruomeniškumas gelbsti nuo kultūrinio alkio

sijuonata kiduliai
Dvariškoje aplinkoje Kiduliuose vasarą moterys pasitiko sijonuotos ir puikiai nusiteikusios – įsiamžino fotografijoje, sukosi šokio žingsneliu, bendravo. Organizatorių nuotr.


„Sijonuotos vasaros sutiktuvės“ Kidulių dvare – pirmasis renginys po karantino atlaisvinimo. Nors per šį neeilinį laikotarpį pakito įprastiniai dalykai, laisvalaikis, tačiau tradicijų nuspręsta laikytis. Pasak Kidulių laisvalaikio salės kultūrinių renginių organizatorė Mildos Prūsaitytės, prie tokios pat iniciatyvos dvaras jungėsi dar 2019-aisiais, pernai prie dvaro irgi buvo panašaus tipo renginys, o šiais metais surengti „Sijonuotos vasaros sutiktuves“ paragino gimtam miesteliui neabejinga Monika Būblaitytė.
 
Tokie moteriškumo ir bendrystės puoselėjimo renginiai jau nuo 2015 metų skirtingais formatais vyksta visoje Lietuvoje. Nacionalinės iniciatyvos sumanytoja, vilnietė Natalija Balinskaja teigia, kad tai buvo rašytojos Olgos Valiajevos mintis: „Ji per gimtadienį gaudavo labai daug sveikinimų, tad pasiūlė moterims išeiti į gatves ir praskaidrinti dieną toms, kurios liūdnos ar be nuotaikos.“

„Kvietėme dvaro draugus „Jurbarko bardus“, kurie visuomet mielai pas mus koncertuoja ir šį kartą jie taip pat sutiko atvykti. Jiems tai irgi vienas iš sezono pradžios koncertų“, – pasakojo M. Prūsaitytė džiaugdamasi, kad tiltas per Nemuną jungia, o ne skiria. Kidulių dvaro istorinių šokių studijos nariai prasimankštino ir sušoko keletą šokių tiesiog pievelėje, kad renginio dalyviai galėtų prisijungti.

„Nerimavau, kaip seksis pralaužti kultūrinius ledus, ar ateis žiūrovų, – prisipažįsta ji. – Tiesa, žmonių buvo mažiau nei pernai. Auditoriją vėl reikia jaukintis, bet iš renginio dalyvių jaučiau, kad yra stiprus buvimo kartu alkis, tad viskas bus gerai.“ Organizatorė džiaugiasi, kad tokie renginiai leidžia išnaudoti nuostabią erdvę šalimais dvaro terasos, po daugiamete liepa, kur galima mėgautis gamta ir geru oru, o lietui lyjant gelbsti kamerinė salė dvaro viduje.

„Kadangi renginys vyksta jau ne pirmus metus, sakyčiau, jog moterys laukia: puošiasi, rengiasi sukneles ir sijonus, šypsosi. Dvaro aplinka suteikia tam tikrą aurą – juk nuo senų laikų šioje vietoje ponių pareiga būdavo gražiai atrodyti, tinkamai atstovauti savo luomui. Smagiausia, kai renginio dalyvės pagauna tą nuotaiką ir neskuba namo, mėgaujasi buvimu drauge. Manau, šis renginys tikrai suartina ir leidžia bent trumpam užmiršti kasdienybės rūpesčius, pajausti moteriškos bendrystės galią: palaikant viena kitą, išklausant, be apkalbų ar konkurencijos. Linkiu, kad kitais metais mūsų rajone šis renginys paplistų kuo plačiau“, – mintimis dalinasi Kidulių laisvalaikio salės kultūrinių renginių organizatorė M. Prūsaitytė.

Pasak jos, gal reikėtų žiūrėti laisviau, nes suartinti gali įvairi veikla.

„Ir žygį galima įveikti su suknele, jei tik norisi. Dabar net madinga derinti sukneles ir sportinę avalynę“, – šypsosi Milda paklausta apie savo laisvalaikio ritualus. Dvare sočiai atsikandusi istorinių suvaržymų pagal lytį ragina labiau įsiklausyti į save, drąsiau imtis to, ką šaukia širdis.

„Mūsų vienintelis kolektyvo šokėjas gavo gėlių iš kaimynės renginio metu“, – prisimena Milda.

Pasak jos, žaidimas tarp istorinės realybės ir šiandieninės savotiškai moko gerbti praeitį, bet skatina suprasti, kad dabar realybė stipriai pasikeitusi ir stereotipai neturėtų mūsų riboti.

„Mūsų Monika suorganizavo parodą dvaro rūsio languose. Fotografai sveikino moteris ir dovanojo savo užfiksuotas akimirkas bei mintis. Paroda vadinasi „Tau“ ir skirta kiekvienai mūsų priminti apie daugybę paprastų, bet genialių dalykų, – pasakoja Milda. – Man asmeniškai įsimintiniausias buvo Vidas Venslovaitis iš Šakių. Jis nesiuntė nuotraukos elektroniniu paštu, o pats ją pristatė man į rankas, tad buvo proga dar keletą akimirkų pabendrauti gyvai, išgirsti kūrinio istoriją.“

Pasak M. Prūsaitytės, autorių mintys prie darbų – tik dalis to, ką jie galėtų papasakoti. Renginių organizatorė tikisi įkalbinti dalyvius ir asmeninėms parodoms. Įdomūs tiek profesionalų darbai, tiek jų laisvalaikio kadrai, tiek visai kita veikla užsiimančių vyrų užfiksuotos akimirkos. Paroda dvaro languose bus neribotą laiką, tad žmones bet kada gali ją pažiūrėti. Tai kaip renginio idėjos tąsa.

„Po renginio damas, pasipuošusias skrybėlaitėmis, kvietėme įsiamžinti dvaro terasoje prie foto sieneles. Viliamės, kad toks žaismingumas įkvėps ruoštis rudeniui, kai rugsėjo 11 d. kviesime visus į dvarišką miestelio šventę. Vėl kursime dvaro realybę iš tuometinio gyvenimo elementų ir kraštiečiai turės progą susirinkti. Žinoma, vasaros metu vyks koncertai, parodos bei kitokio pobūdžio renginiai. Labai laukiame visų“, – pasakoja kultūrinių renginių organizatorė Milda Prūsaitytė ir ragina sekti naujienas.

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.