Rajono kaimuose neliks dar dviejų bibliotekų

kaminskiene biblioteka
Briedžių padalinio bibliotekininkė Roma Kaminskienė apgailestavo, kad kaime nebelieka bibliotekos, tačiau pripažino, kad dirbti tokiomis sąlygomis – be elektros, vandens – neįmanoma. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Neretai kaimuose esančios bibliotekos yra bene vienintelis kultūros židinys. Deja, nuo gruodžio 1 d. tokių židinių neliks Briedžiuose ir Gotlybiškiuose – vykstant Šakių viešosios bibliotekos tinklo optimizavimui nutraukiama šių padalinių veikla, paliekant 17 teritorinių padalinių. Pagrindiniai motyvai – mažėjantys skaitytojų skaičiai, itin prastos abiejų bibliotekų darbo sąlygos, o nuo to kenčia ir paslaugų kokybė.
 
Nelieka dviejų padalinių

Lapkričio 25 d. savivaldybės tarybos posėdžio metu buvo patvirtinta Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos tinklo struktūra, nutraukiant Briedžių ir Gotlybiškių padalinių veiklą. Klausimas buvo gvildentas ir komitetų posėdžiuose. Finansų ir rajono plėtros komitete tokio sprendimo priežastis aiškinusi Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Eglė Plančiūnienė akcentavo, kad sąlygos dirbti tiek Gotlybiškių, tiek Briedžių bibliotekose yra itin blogos, patalpos šildomos elektra, todėl sąnaudos yra labai didelės, o vartotojų skaičius tik mažėja.

Šakių viešoji biblioteka iki šiol turėjo 19 struktūrinių teritorinių padalinių, iš jų 13 veikia seniūnijų centruose, šeši – kitose gyvenvietėse. Nuo gruodžio 1 d. lieka 17. Anot įstaigos direktorės Kristinos Lebedžinskienės, tokius rajono viešosios bibliotekos tinklo struktūros pakeitimus sąlygoja nemažai faktorių.

„Esminis dalykas, kad Goltybiškiuose, kur įsikūręs padalinys, pastatas yra įtrauktas į parduodamo nekilnojamojo turto sąrašą, pastatas nešildomas. Alternatyvos patalpoms kaime, deja, nėra. Briedžiuose situacija beveik analogiška – pastatas yra avarinės būklės, – kalbėjo K. Lebedžinskienė. – Kitas motyvas – nedideli atstumai tarp kitų padalinių bei Šakių miesto bibliotekos.“

Pastatas bus parduotas

Gotlybiškių padalinys įsikūręs buvusios Siesartėnų pradinės mokyklos pastate. Tai vienintelė čia likusi įstaiga, kurios nuo gruodžio 1 d. taip pat nebelieka. Lankomės bibliotekoje paskutinėmis jos gyvavimo dienomis. Jau penkti metai dirbanti bibliotekininkė Rima Rasburskienė mus pasitinka ir palydi iki bibliotekos patalpų. Pats pastatas nešildomos, atjungtas ir vanduo, tik viena bibliotekos patalpa šildoma elektra, tad per pirmus penkis šių metų mėnesius už elektrą buvo sumokėta 560 eurų.

R. Rasburskienė neslepia, kad yra pensinio amžiaus, tad padalinio uždarymas jai asmeniškai didelių problemų nesudarys. Bibliotekininkė pasakojo, kad bibliotekoje yra apie du tūkstančius knygų, per metus gaudavo apie 70 naujų knygų (jų įsigijimui iš valstybės lėšų skiriama apie 490 eurų). Pasiteiravus, kiek turėjo skaitytojų, bibliotekininkė neslepia – tikrai skaitančių gal 20. Gotlybiškių padalinio aptarnaujamoje teritorijoje, 2021m. duomenimis, gyveno 480 gyventojų.

„Pagrindiniai skaitytojai buvo vyresni žmonės. Buvo gauti kompiuteriai, bet kai per pandemiją vaikai apsirūpino planšetėmis, ateiti į biblioteką ir naudotis įranga poreikio nebeliko. Aš visuomet sakiau, kad knyga yra didžiausias turtas. Manau, vaikams dabar knygų nereikia...“ – svarstė pašnekovė.

R. Rasburskienė dirbo turėdama 0,5 bibliotekininko etato, padalinio išlaikymas per metus kainuoja apie 6 tūkst. 120 eurų. Visgi teiraujamės pašnekovės, o gal reikėjo negesinti paskutinio šviesos spindulio kaime?

„O kur gauti tokių lėšų pastato remontui ar renovacijai? Kai veikė mokykla, tai viskas buvo gerai ir darbo bibliotekoje turėjau, su vaikais daug visokių veiklų gali nuveikti“, – sakė pašnekovė.

Kol kas šiame kaime gyvybe alsuoja ir pagal išgales tvarkomas Gotlybiškių bendruomenės centras, įsikūręs buvusiame mokyklos valgyklos pastate.

Pusė metų be elektros

Užsukus į Briedžius, kur buvusios Prancų pradinės mokyklos patalpose įsikūręs Briedžių padalinys, čia leidžiančią priešpaskutinę darbo dieną sutinkame šio padalinio bibliotekininkę Romą Kaminskienę, kuri čia, turėdama pusę etato, darbuojasi ketverius metus. Moteris pasakojo, kad pastarosiomis dienomis tik atvažiuoja, pasiima knygų, kad šias galėtų parsivežti namo ir nurašyti.

„Bibliotekoje negaliu prisijungti prie programos ir jas nurašyti, prie LIBIS programos išduoti knygas, periodinius leidinius, nes nuo gegužės mėnesio nėra elektros, – sako bibliotekininkė. – Dirbau nuoširdžiai dvi dienas per savaitę, kol buvo įmanoma. Bet tokiomis sąlygomis dirbti toliau...“

Laiptais užkylame į antrame aukšte įsikūrusios bibliotekos patalpas, jos gana tvarkingos, šviesios, tik termometras antradienio rytą čia rodo minus vieną laipsnį. Tiesą sakant, protu nesuvokiama, kaip iki šiol dar R. Kaminskienė čia dirbo, nes nėra ne tik elektros, bet ir vandens, pastatas kone avarinės būklės – kiauras stogas, per kurį bėga vanduo.

Bibliotekininkė pasakojo, kad jai atėjus dirbti į Briedžius po vienu stogu glaudėsi ne tik biblioteka, bet ir felčerinis punktas bei Briedžių laisvalaikio salė.

„Tas mūsų griuvimas prasidėjo, kai neliko felčerinio punkto ir kultūros. Net skaitytojų sumažėjo. Dabar nieko neliko, aš esu viena. Niekas nesiruošė kūrenti, tuo viskas ir pasakyta“, – sako pašnekovė.

Bibliotekos aptarnaujamojoje teritorijoje gyvena 540 gyventojų, padalinio paslaugomis 2021 m. naudojosi 42 vartotojai, knygoms įsigyti kasmet skiriama apie 400 eurų valstybės lėšų.

„Prieš kovidą skaitytojų buvo daugiau. Tų močiučių, kurios čia ateidavo su kropeliais ir arbata, nebeliko“, – sako pašnekovė.

R. Kaminskienė neslėpė, kad, nutraukus Briedžių padalinio veiklą, ji lieka dirbti 0,5 etato Paluobių padalinyje bei gavo darbo pasiūlymą dirbti ir Šakių viešojoje bibliotekoje.

„Aš suprantu ir įstaigos vadovę, kuri nuolat lanko mus, domisi. Mes neišlaikysim dviejų aukštų pastato. Aš pritariu jūsų pasakytai minčiai, kad su bibliotekos uždarymu užgęsta kaime ir kultūros židinys. Labai liūdna ir skaudu yra. Tikiuosi, kad atsiras kažkokios mobilios bibliotekos, gal dalį knygų paliks bendruomenei“, – svarstė bibliotekininkė.

Briedžių padalinio išlaikymas 2021 m. kainavo 7 tūkst. 350 eurų.

Kol kas be alternatyvos

Komitetų posėdžių metu buvo keltas klausimas, ar, koreguojant bibliotekų tinklą, buvo galvojama, kaip užtikrinti paslaugų prieinamumą ir nepalikti žmonių kaimuose be knygų bei kitų bibliotekos paslaugų.

Anot K. Lebedžinskienės, apie „bibliobusą“ ji ėmė kalbėti nuo 2018 m.

„Tuomet šią idėją atidėjom. Šiandien yra puikių pavyzdžių, štai Prienai pavasarį įsigijo modernią mobiliąją biblioteką su įrengta darbo vieta, kompiuteriu ir interneto prieiga, viskas kainavo apie 60 tūkstančių eurų. Apie tai kalbam ir galvojam, ieškosim šaltinių, projektinių nišų, iš kurių būtų galima ir mums mobilią biblioteką įsigyti. Tačiau šiandien kol kas negaliu tvirtai pasakyti, kada tokia alternatyva atsiras“, – sako K. Lebedžinskienė.

Ji taip pat informavo, kad, uždarius Gotlybiškių ir Briedžių padalinius, knygų fondai, kompiuteriai bus perskirstomi veikiantiems viešosios bibliotekos padaliniams, dalį knygų pasiūlys vietos bendruomenėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.