Vaikų gynimo dieną nereikėjo galvoti, ką veikt

vaikai kinologas
Didelio vaikų dėmesio ir pagyrų sulaukė tarnybinių šunų, kuriuos į renginį atsivežė Viešvilės ir Šilgalių pasienio užkardų pareigūnai, pasirodymai. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Saulėtą ketvirtadienį, minint Tarptautinę vaikų gynimo dieną, Šakiai skambėjo nuo vaikų balsų ir juoko. Tradiciškai ta proga vyko net keletas renginių, kuriuos visus jungė  pavadinimas „Ką ma veikt?“ Linksmybių užteko net ir išrankiausiems. Kas „matavosi“ profesiją, kas savo jėgas išbandė atvirose vaikų ir jaunimo meno kolektyvų repeticijose, o kas vakare skubėjo į kiną.

Pirmasis jau tradiciniu tapęs renginys „Saugi vaikystė“, kurį ne pirmus metus organizuoja Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė, šiemet vyko Šakių tvenkinio pusiasalyje. Čia buvo suteiktos visos galimybės „pasimatuoti“ policijos, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir pasieniečio profesijas. Vaikai galėjo apžiūrėti ginkluotę, transportą, naudojamas technines priemones, pakalbėti su šiose srityse dirbančiais profesionalais, sužinoti jų veiklos subtilybes. Prie pareigūnų palapinės buvo galima susitikti ir nusifotografuoti su policijos bičiuliu Amsiumi.

Vis tik daugiausiai vaikų dėmesio šiemet sulaukė ugniagesių gelbėtojų vandens pramogos. Šakių tvenkinio pusiasalis tam ypač patogi vieta, nes vandenį galima pumpuoti iš čia pat esančio tvenkinio. Vieni gėrėjosi vandens fontanais ir aikščiojo iš nuostabos, kai, saulei apšvietus atmosferoje esančius vandens lašelius, virš tvenkinio nusidriekdavo vaivorykštė, kiti drąsiai turškėsi nebijodami nei sušalti, nei sušlapti. Eilė nusidriekė ir prie vandens švirkšto, kurį išlaikyti ir dar pataikyti į taikinį buvo tikrai nemenkas iššūkis.

Kaip ir kasmet, renginyje dalyvavo Šakių visuomenės sveikatos biuras. Specialistė Mantė Barborinienė žaismingai mokė vaikus, kaip teisingai valytis dantukus, ir aiškino, kodėl tai taip svarbu, o už teisingus atsakymus apie dantukų priežiūrą negailėjo prizų – dantų šepetėlių, veidrodėlių ir kt. Apie vaikų teises ir pareigas buvo galima pasikalbėti su Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Šakių rajone darbuotojomis. Šalia jų palapinės sutikta patarėja Indrė Jurjonienė džiaugėsi gausiu vaikų būriu, puikiu oru ir tiek daug vienoje vietoje susibūrusių vaikų gerovę užtikrinančių institucijų.  

Vaikai noriai dalyvavo ir Šakių atviro jaunimo centro darbuotojų smiginio varžybose, ir policijos rėmėjų saugaus eismo viktorinoje, taip pat su susidomėjimu lankėsi ir pirmą kartą renginyje dalyvavusių Švietimo pagalbos tarnybos ir Šakių ligoninės Vaikų vystymosi sutrikimų intensyviosios reabilitacijos specialistų palapinėse. Visur jų laukė gausybė prizų ir atrakcijų.

Po pietų linksmybės persikėlė į J. Lingio parką, kur Šakių kultūros centro pakviesti vaikų ir jaunimo meno kolektyvai vedė atviras repeticijas, vyko laisvalaikio užimtumo veiklų pristatymai – jaukiai įsitaisę ant pledukų vaikai tapė kartu su Šakių meno mokyklos mokytoja Indre Siaurusevičiūte, Šakių sporto klubo „Audra“ sportininkai vedė parodomąją kovos menų treniruotę, Šakių viešoji biblioteka kvietė draugauti su Jonu ir nepamiršti skaityti knygų. Šalia smagiai pramogavo ir Šakių vaikų dienos centrą lankantys vaikai. Jie pūtė burbulus ir džiaugėsi galimybe išbandyti naują paspirtuką. Kaip visada, nemaža vaikų eilė nusidriekė ir prie batuto, o vakare visi buvo pakviesti į nemokamą kino seansą – Šakių kultūros centre vyko animacinio filmuko „Detektyvas Sanis“ peržiūra.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.