Laiko ratai atriedėjo prie Medinio Arklio metų slenksčio...

juodisVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Kaip ir kasmet, gruodžio 31-ąją teks nuplėšti paskutinį kalendoriaus lapelį. Ir vėl atsidusime, – kaip greitai prabėgo dar vieneri metai ... Trumpam stabtelkime prie 2014-ųjų metų slenksčio. Kokiomis mintimis atsisveikiname su praėjusiais 2013 - aisiais?  Ko tikimės iš naujųjų, pagal Rytų horoskopą, Žaliojo Medinio Arklio metų? Senovės išminčiai sako, jog šiais metais ( 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014 m.) gimusieji žmonės turėtų sulaukti itin palankių Likimo ženklų.
 
Pats žmogus turi būti savo likimo šeimininkas
 
Praėjusieji Gyvatės metai Barzdų seniūnijos seniūnaičiui Juozui Juodžiui buvo sėkmingi ir darbingi. Barzdietis prisipažįsta, kad kartais paskaito ir horoskopus. Juozas prisimena, kaip prieš daugelį metų Mergelės  horoskope surašytos pranašystės jam išsipildė,- būtent tais metais teko pakeisti darbą. „Iš tikrųjų jokiais prietarais netikiu, juodų kačių, perbėgančių kelią, tikrai nebijau“,- sakė J.Juodis. Anot jo, pats žmogus turi būti savo likimo šeimininkas. „Kitais metais man jau bus 72-eji metai, tačiau kol kas sveikata nešlubuoja. Stengiuosi gyventi pilnavertį gyvenimą, dalyvauju saviveikloje,- dainuoju Barzdų kultūros namų mišriame vokaliniame ansamblyje, esu bendruomenės tarybos narys. Jei tik nori, veiklos visada gali rasti, net ir būdamas pensininku. Šiais metais visai mūsų bendruomenei reikšmingiausias įvykis – įkurtuvės naujose, pačių pastangomis suremontuotose patalpose. Aš negaliu sėdėti prie televizoriaus ir nieko neveikti. Paskaitau knygą, stengiuosi kasdien ką nors gero ir konkretaus nuveikti. Esu baigęs Žemės ūkio akademiją, agronomiją, todėl pavasarį mielai patalkinu žmonėms,- einu sodus pagenėti, galiu pakonsultuoti agronomijos klausimais,“- pasakojo pašnekovas, savo bendraamžius ragindamas kuo mažiau dejuoti, neieškoti ligų ar bėdų. Į viską reikia stengtis žiūrėti kuo optimistiškiau. Juk kitaip nebus. Reikia susidraugauti su senatve, su pensiniu amžiumi. „Kai pats ieškai aktyvios veiklos, nėra kada užsisėdėti. Niekas keptos anties ant stalo nepadės, - reikia patiems stengtis dirbti ir siekti savo tikslų, “ - patikino J.Juodis, beje, prieš kelis dešimtmečius ėjęs garbingas Barzdų viršaičio pareigas.

Ponas Juozas neslepia, kad su nerimu širdyje laukia į tėviškę šventėms iš Anglijos sugrįžtančios dukros, kai prie šventinio stalo susės visa šeima. „Užauginom sūnų ir dukrą. Sūnus dabar ūkininkauja. Galiu pasidžiaugti ir keturiais anūkais. Dvi mano anūkės jau universiteto studentės“,- savo gausia šeima džiaugėsi barzdietis. Jis tiki, kad kiti metai bus geresni nei praėjusieji. „Vieni valdžią peikia, kiti giria, o gyvenimas parodys, kurie bus teisūs. Jei kainos nekiltų, didesnių problemų lyg ir nebūtų. Belieka tikėtis, kad kitais metais viskas bus gerai,“- optimistiška gaidele baigiame pokalbį su barzdiečių seniūnaičiu J.Juodžiu.
 
amoniene„Visiems linkiu sveikatos, nes tai - brangiausias turtas“
 
„Kai susimąstai apie praėjusius metus, žinoma, pirmiausia pagalvoji, kas buvo gera, įsimintina. Stengiuosi savo mokiniams įskiepyti meilę menui, kūrybai. Ir galiu pasidžiaugti, kad mano auklėtiniai  praėjusiais metais puikiai pasirodė rajoninėje dailės olimpiadoje, pelnė antrąją vietą, o respublikiniame konkurse „Angelo žinia“ dvi griškabūdietės tapo laureatėmis. Tarptautinio Comenius projekto logotipo konkurse mūsų Logo pripažintas gražiausiu ir net vienuolika piešinių atrinkta parodai, surengtai Seime. O kur dar meno projektai, akcijos... Taip ir prabėga metai, kupini kūrybinio darbo. Ir džiaugiesi, kad yra mokinių, kuriems dailė - ne antrarūšis  dalykas, o neatsiejama gyvenimo dalis“, - savo mintimis dalijasi jau daugiau kaip 30 metų Griškabūdžio gimnazijoje dailės mokytoja dirbanti menininkė Rimutė Amonienė. Beje, ateinantys Arklio metai jai bus išskirtiniai - jubiliejiniai. „Esu iš dvynukių. Turiu trimis valandomis vyresnę seserį Laimutę, kuri gyvena Šiauliuose. Turiu ir dar vieną seserį Ingą. Didžiausią staigmeną šiais metais man padovanojo mano krikšto dukra Kristina, -  ji pagimdė dvi mergytes,“- vis didėjančiu giminės moterų skaičiumi džiaugėsi pašnekovė.

Kalbėdama apie jau besibaigiančius metus, Rimutė prisimena puikias keliones, kurių 2013 metais  kaip niekada buvo daug: Vokietija, Lenkija, visa Baltijos pakrantė, Švedija, Koso sala Graikijoje, Sicilijos sala su Etnos ugnikalniu... Ne tik poilsis, bet ir tų šalių istorija, kultūra, gamta paliko jai didžiulį įspūdį.

„Ko tikiuosi ateinančiais metais? Pirmiausia noriu, kad mano artimuosius aplenktų sunkios ligos, kurių šiais metais tikrai netrūko. Visiems linkiu sveikatos, nes tai - brangiausias turtas. Tikiu, kad ateinantys Arklio metai man ir mano artimiesiems bus laimingesni, nei praėjusieji 2013- ieji.

Tikiu, kad atrasiu daugiau laiko kūrybai ir suruošiu savo jubiliejinę tapybos darbų parodą. Dabar visas savo atostogas paaukoju vieninteliam, mylimiausiam savo anūkui Danieliui. Džiaugiuosi kiekviena kartu praleista diena“,- sakė Rimutė, apgailestaudama, kad dukra su anūku gyvena ne Lietuvoje.
 
mockevicieneIšlydėkime dieną, pavargę nuo gerų darbų
 
„Esu laiminga, kad  2013-ieji neatnešė skaudžių praradimų, nes kai šeima didelė ,- užauginau 4 vaikus, dabar turiu ir 9 anūkus,- tai ne tik džiugių akimirkų, bet ir rūpesčių, nerimo irgi netrūksta. Mūsų šeimoje niekam niekas „neatnešama ant lėkštelės”, - viską pasiekiame darbu ir užsispyrimu. Vaikai turi savo verslą, smagu, kad anūkai gabūs ne tik sportui, bet noriai vaidina, šoka, groja“,- artėjant didžiausioms metų šventėms savo džiaugsmais ir rūpesčiais su „Draugo“ skaitytojais dalijosi Kudirkos Naumiesčio kultūros centro direktorė Laima Mockevičienė. Beje, ateinantys 2014-ieji jai bus gražaus asmeninio jubiliejaus metai.

Kultūros centro direktorei L.Mockevičienei šie metai buvo ne tik darbingi, bet ir gana įtempti. „Daugiau nei metus glaudėmės seniūnijos patalpose. Labai dėkoju buvusiam seniūnui, visam kolektyvui, bendruomenės aktyvui už supratimą, palaikymą, šilumą bei darnų darbą, kad mūsų šventės tikrai būtų išskirtinės. Tik bendraminčių būryje gimsta geros idėjos, o jei dar papildomos rankos, - jokia našta nėra sunki“, - sakė pašnekovė. Praėjusiais metais daug jėgų kultūros centro vadovė atidavė besirūpindama naujojo kultūros centro rekonstrukcija. „Žeidė, o kartu  ir stebino ne tik nekokybiškai dirbantys statybininkai, bet ir tie, kurie pagal pareigas turėjo ginti valstybės interesą, o ne žiūrėti „uabo“ pelno“,- neslėpė savo karčios patirties vadovė.

Visgi, Gyvatės metai Laimai buvo gana dosnūs. Ji džiaugiasi, kad stiprėja kultūros centro kolektyvas, kad kitais metais visi galės dirbti vienoje gražiausių ir moderniausių kultūros įstaigų mūsų rajone. Kai bus atlikti visi darbai, žiūrovai turės puikias sąlygas stebėti geriausių respublikos kolektyvų pasirodymus, o meno mėgėjai - repetuoti, tobulinti meninius įgūdžius. „Baigėsi smalkių, šalčio ir tamsos laikai...“- centro vadovė prisiminė jau praeitimi tapusius metus.- Labai laukiu kultūros centro įkurtuvių. Norėtųsi, kad daugiau naumiestiečių ateitų į mūsų kolektyvus, kad niekada netrūktų žiūrovų, o didžiausia svajonė,- kad mūsų kultūros židinys būtų teatrinių kolektyvų pasirodymų vieta“.

Šiais metais, net ir neturėdami savo salės, naumiestiečių meniniai kolektyvai, vadovaujami L.Mockevičienės, daug dirbo, repetavo, koncertavo. „Su satyros teatru “Kanapa”, viena stipriausių šalies humoro grupių, apvažinėjome visą respubliką. Buvo surengti net 22 pasirodymai. Koncertavome Plungėje, Mažeikiuose, Pakruojyje, Lazdijuose, Panevėžyje, filmavomės LTV laidai,“- apie aktyvią naumiestiečių kultūrinę veiklą kalbėjo L.Mockevičienė. Kitas kolektyvas, kuriam taip pat vadovauja Laima, yra mėgėjų teatras „Savi“. Šis kolektyvas po apžiūros Tauragėje su K.Donelaičio „Metų” skaitymais „Rudenio gerybės” pateko į finalinį pasirodymą 2014-ųjų metų Dainų šventėje. „Mūsų svarbiausias metų renginys - kraštiečių šventė „Gimtine, tu mano šventove”. Šiemet ji išsiskyrė renginių gausa ir įvairumu, todėl sulaukė itin didelio visuomenės dėmesio“,- nuveiktais darbais džiaugėsi pašnekovė. Išgirdusi klausimą, kada gi apskritai žmogus jaučiasi laimingas, Laima nedvejodama atsakė: „Esi laimingas tada, kai dar tikiesi, kai turi viltį, kai esi reikalingas, kai turi į ką atsiremti. Gyvenime taip yra: kai labai sekasi, - nemandrauk, neskraidyk padebesiais , nes gausi spyrį, kad nusileistum ant žemės. O kai „užknis” nesėkmių lavina,- nelauk krintančios manos iš dangaus, nenukabink nosies, ieškok išeičių, belskis, nes ir beviltiškoje padėtyje likimas palieka dureles išeiti...“ Artėjančių švenčių proga laikraščio skaitytojams  mūsų pašnekovė linkėjo: „ Išlydėkime dieną pavargę nuo gerų darbų, o nubudusius te pasitinka džiugios naujienos,- ne sąmokslo teorijos, ne finansinių aferų analizės ar kriminalinių nusikaltimų suvestinės. Noriu, kad mūsų žmogus būtų orus, gaudamas algą, o ne pašalpą, kad be vokelio būtų galima kreiptis į medikus, kad būtų mažiau akivaizdaus melo ir patyčių. Kad domintų ne tik intrigos, bet ir pasiekimai.“
 
eikeviciusDarbingi, kūrybingi, sportiški...
 
„Džiaugiuosi, kad praėjusieji metai ir šeimoje, ir darbe buvo sėkmingi. Su žmona Almina atšventėme sidabrines vestuves. Ta proga pasidovanojome sau kelionę į saulėtąją Turkiją. Ši šalis mus sužavėjo išskirtine gamta ir klimatu. Todėl nusprendėme, jeigu tik turėsime galimybę, dar ne kartą ten apsilankysime. Galiu pasidžiaugti, kad dukra Aldona, prieš metus baigusi Vilniaus universitete filosofijos bakalauro studijas, sėkmingai mokosi magistrantūroje, o sūnus Adomas, šiemet baigęs taikomosios fizikos bakalauro studijas, tai pat pagal specialybę studijuoja  magistrantūroje“,- apie savo šeimą pasakojo Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius, Kudirkos Naumiesčio miesto bendruomenės tarybos narys ir seniūnijos bendruomenių tarybos pirmininkas Romas Eikevičius. Vienas svarbiausių įvykių darbinėje vadovo veikloje - seniai laukta ir jau prasidėjusi gimnazijos pastato renovacija, kurią planuojama baigti kitų metų pavasarį. „Gimnazijos bendruomenė džiaugiasi, kad pavyko ne tik atnaujinti šildymo sistemą, apšiltinti patalpas, bet ir suremontuoti aktų salę, tualetus, dalį koridorių. Artėjančių švenčių proga noriu nuoširdžiai padėkoti rajono merui Juozui Bertašiui, Seimo nariui Mindaugui Basčiui ir Prienų „Rūdupio“ statybininkams už paramą ir parodytą dėmesį, puošiant mūsų gimnaziją.

Gimnazijos vadovą džiugina ir šiemetiniai auklėtinių meniniai bei sportiniai laimėjimai.

„Turime labai stiprų merginų chorą, kuriam vadovauja mokytoja Edita Legotienė. Šis kolektyvas savo dainomis žavi ne tik mūsų gimnazijos bendruomenę, bet yra ir nuolatinis rajoninių  ir respublikinių dainų švenčių dalyvis. Kas antri metai gimnazijoje organizuojame šiuolaikinio šokio festivalį ,,Šok su mumis“, o ateinančiais metais mūsų gimnazijai patikėta suorganizuoti rajoninį festivalį ,,Dainuokime užsienio kalbomis“. Didžiuojamės  ir mūsų gimnazijos  sportininkų pasiekimais. Norėčiau pasidžiaugti, kad po gana ilgos pertraukos turime ir respublikos čempioną septintoką Ernestą  Zdancevičių - Lietuvos lengvosios atletikos čempionato 600 m bėgimo  rungties I vietos laimėtoją,“- su pasididžiavimu apie savo gimnazijos auklėtinių pasiekimus pasakojo R. Eikevičius. Paklaustas, kokios mintys sukasi galvoje pagalvojus apie 2014-uosius, pašnekovas nedvejodamas atsakė: „Svarbiausiu rūpesčiu ateinančiais metais lieka sėkmingas gimnazijos renovacijos užbaigimas. Planuojame, kiek ir kaip galėsime pagražinti gimnazijos vidų, nes iš išorės pastatas bus tikrai gražus, o vidaus erdvėms sutvarkyti projekte lėšos nenumatytos“. Gimnazijos vadovas pabrėžė ir tai, jog mokyklos bendruomenė aktyviai įsitraukusi į projektų „Lyderių laikas 2“ ir „Olweus“ veiklą. Jis tikisi, kad tai dar labiau suburs gimnazijos bendruomenę, aktyvesniais taps visi rajono švietimo sistemos darbuotojai. Beje, ateinančiais metais pedagogai didesnio rūpesčio ir dėmesio tikisi iš Vyriausybės, ypač keičiant mokinio krepšelio metodiką. Tai leistų lengviau „kvėpuoti“ nedidelėms šalies mokykloms.

„Švenčių proga noriu pasveikinti gimnazijos bei seniūnijos, bendruomenių narius, visus rajono gyventojus ir palinkėti stiprybės, sveikatos, tarpusavio supratimo, kad mūsų rajone būtų sukurta daugiau naujų darbo vietų, kad puoselėtume ir mylėtume savo kraštą ir neišvyktume ieškoti laimės į užsienį“,- artėjančių švenčių proga visiems linkėjo naumiestietis R.Eikevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.