Tik aktyvi ir pilietiška bendruomenė gali tikėtis pozityvių permainų

seniunasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Likus kelioms dienoms iki konkurso  Šakių seniūno pareigoms užimti, pilietiškai nusiteikę Šakiečių bendruomenės centro nariai rugsėjo 29 dienos pavakare atvirai diskusijai su šakiečiais pakvietė visus kandidatus į Šakių seniūnijos vadovo kėdę. Deja, į susitikimą - diskusiją atvyko tik vienas iš septynių kandidatų.
 
Nuotr. Šakiečių inicijuotas susitikimas - diskusija su kandidatais į Šakių seniūno postą greitai peraugo į šakiečių diskusijas apie Šakių miesto ir rajono problemas.
 
Kaip pastebėjo vienas iš Šakiečių bendruomenės lyderių, rajono tarybos narys ir susirinkimo vedantysis Vaidas Balčiūnas, prieš daugiau nei metus įkurtos Šakiečių bendruomenės pagrindinis tikslas yra ugdyti žmonių bendruomeniškumą bei pilietiškumą. „Kaip rodo visuomenės apklausos, daugelis piliečių pageidauja, kad seniūnai, kaip ir merai, būtų renkami gyventojų. Nusprendėme, kad šis mūsų susitikimas gali būti savotiška įžanga į būsimus tiesioginius seniūnų rinkimus. Jei žmonėms nepristigs pilietiškumo ir atkaklumo, manau, artimiausiu metu mes tiesiogiai rinksime ir seniūnus“,- sakė V. Balčiūnas. Jo manymu, jeigu nebus viešumo, nebus ir skaidrumo. Jau šiandien šakiečiams rūpi, kas ketina imtis atsakomybės ir dirbti šį tikrai atsakingą darbą. Visgi iš septynių kandidatų, kurių duomenys viešai neskelbiami, į susitikimą su šakiečiais  atėjo tik vienas – Dalius Jasevičius. Beje, ir šakiečių, kuriems rūpėtų miesto bei seniūnijos ateitis, susirinko gana nedaug. Šakiečių pilietiškumo akciją taip pat palaikė tarybos nariai Kęstutis Smirnovas bei Zigmas Povilaitis.

„Esu šakietis...“

Vienintelis drąsiausias kandidatas į Šakių seniūnus Dalius Jasevičius nebuvo linkęs leistis į plačias diskusijas, kadangi, anot jo, dar neaišku, ar jam pavyks tapti Šakių seniūnijos vadovu ir tesėti duotus pažadus. „Seniūnijoje matau visokių darbų,- svarbu ir saugumas, ir jaukumas, tačiau apie konkrečius darbus tikrai nekalbėsiu. Esu šakietis, čia gimęs ir augęs, daugelis čia sėdinčių mane pažįsta. Kiekvienas siekia gyvenime kažko daugiau, geriau, todėl ir aš nutariau kandidatuoti į seniūno postą. Kaip seksis, bus matyti. Viešumo aš nebijau, todėl ir atvykau į šį susirinkimą“,- atvirai kalbėjo vienas iš septynių kandidatų. Šiuo metu D. Jasevičius dirba Šakių rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyresniuoju specialistu ir yra atsakingas už sporto sritį. Kandidatas yra baigęs Kūno kultūros institutą, šiuo metu studijuoja švietimo vadybą. Anksčiau yra dirbęs pedagogu, vadovavęs Voverių bei Siesartėnų pagrindinėms mokykloms. Tad po trumpo kandidato prisistatymo, susirinkusieji buvo pakviesti atvirai diskusijai, kokias mato Šakių miesto perspektyvas, problemas bei gyventojų galimybes gyventi jaukesnėje ir patogesnėje aplinkoje.
 
Šakiečių pilietiškumo ugdymas - svarbiausia

Girėnų kaimo bendruomenės vadovas Z. Povilaitis pasidžiaugė, kad bent vienas iš septynių kandidatų į seniūnus reagavo į šakiečių pilietinę iniciatyvą.  Anot jo, būsimo seniūnijos vadovo laukia tikrai sunkus ir atsakingas darbas. „Seniūnijos teritorijoje esančios septynios kaimo bendruomenės iš tiesų jaučiasi šiek tiek skriaudžiamos, todėl mes tikrai stengsimės kovoti už savo interesus“,- sakė rajono savivaldybės tarybos narys Z. Povilaitis, linkėdamas kandidatui sėkmės konkurse. Šakių sporto klubo „Audra“ savininkas K. Smirnovas pastebėjo, kad Šakių mieste labai trūksta tinkamai įrengto stadiono, kuriame galėtų vykti futbolo ir kitokios sporto varžybos. „Man rūpi, kad šakiečiai galėtų sveikai gyventi ir sportuoti. Tai daryti aš stengiuosi savo klube, tačiau, manau, tai turi rūpėti ir savivaldybei bei seniūnijai“,- sakė K. Smirnovas. Susirinkimo metu buvo prisimintas ir  prieš kelerius metus parengtas Šakių rajono savivaldybės 2011-2017 metų plėtros strateginis planas. Šakiečio Vykinto Augustaičio teigimu, apie savivaldybės numatytus svarbiausius darbus trūksta viešumo. „O kas padaryta iš šio plano, kur apie jį rašoma, kalbama? Aš nieko nesu apie tai girdėjęs. Parašytas planas ir padėtas į stalčių“,- kritikos rajono savivaldybės valdžiai negailėjo V. Augustaitis. Liūdniausia šakiečiams tai, jog Šakių rajonas nepateko į „laimingųjų savivaldybių“ sąrašą, kurioms bus skirta Europos Sąjungos parama miestų ir miestelių infrastruktūrai tvarkyti. „Kitos savivaldybės mus aplenkė. Tikslinę paramą gaus apie 50 savivaldybių iš 60- ies, o mes pateksime į tų sąrašą, kurie lieka „už borto“,- dėl susiklosčiusios rajonui nepalankios situacijos apgailestavo V. Balčiūnas.
 
Šakiečiai valdžią turi judinti „iš apačios“

Šakiečių bendruomenės nario Gintauto Lenko manymu, tik diskutuodami ir būdami vieningi, rajono ir miesto gyventojai gali kažką konkretaus nuveikti ir išjudinti valdžią. „Dabar Šakiai - tarsi „juoda skylė“. Jei norime, kad mūsų jaunimas  neišvyktų uždarbiauti į Anglija, turime kurti darbo vietas čia, Šakiuose“,- kalbėjo vienas iš Šakiečių bendruomenės centro iniciatorių G. Lenkas. Jam pritarė ir kandidatas į Šakių seniūnus D. Jasevičius, pastebėdamas, kad aktyvi bendruomenė būsimam Šakių seniūnui gali tikrai labai daug padėti suprasti, kokie pagrindiniai šakiečių lūkesčiai ir poreikiai. Šakiečių bendruomenės aktyvia pozicija džiaugėsi ir Šakių kultūros centro vadovas Raimondas Januševičius, pasiruošęs bendradarbiauti, prisidėti prie visų iniciatyvų ir, kol bendruomenė neturi savų patalpų, visada susirinkimams ir renginiams atverti centro duris. Tikimasi, kad artimiausiu metu, parengus techninį projektą, turėtų prasidėti seniai laukta Kultūros centro renovacija.

Susirinkusieji pritarė K.Smirnovo mintims, jog visos idėjos pirmiausia turėtų kilti „iš apačios“, nes bendruomenės nariai geriausiai žino žmonių poreikius. „Nereikia tikėtis, kad kažkas ateis ir viską už mus padarys. Jeigu mes miegame, tai ir mūsų valdininkai savo kabinetuose miega... Visi turime įvairių idėjų, tik išdrįskime jas išsakyti“,- būti pilietiškais šakiečius ragino buvęs sportininkas, šiuo metu rajono politiku tapęs K. Smirnovas.

Dauguma kalbėjusiųjų pastebėjo ir tai, jog šiuo metu rajono savivaldybės institucijose stokojama viešumo ir skaidrumo. Šakiečių manymu, ateityje noriau bendrauti su rajono spauda, daugiau pateikti viešos informacijos visuomenei turėtų ir naujasis Šakių seniūnijos vadovas.
 
P. S. Spalio 2 dieną įvykusiame konkurse Šakių seniūno pareigoms užimti iš trijų kandidatų daugiausia balų surinko ir konkursą laimėjo  D. Jasevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.