Užvirtą košę teks srėbti visiems

pulokasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Trečiadienį rajono savivaldybėje skubos tvarka surengtas tarybos narių susirinkimas, kuriame buvo svarstomas vienintelis klausimas – Kukarskės globos namų ir jame gyvenančių 46 senolių likimas.
 
Nuotr. UAB „Šakių monolitas“ vadovas Vincas Pulokas, nesulaukęs 110 tūkst. Eur apmokėjimo už Kukarskės globos namuose atliktus darbus, kreipėsi į Šakių rajono apylinkės teismą.
 
Nesulaukia atlygio
 
Dar pernai UAB „Šakių monolitas“ atliko remonto darbus Kukarskės globos namuose už 110 tūkst. Eur, tačiau pinigų už atliktą darbą nesulaukia. Todėl globos namus padavė į teismą. Pagal teismo nutartį, per 20 darbo dienų (iki birželio 8 d.) teismo sprendimui turi būti pareikšti prieštaravimai, kitu atveju teismo sprendimas laikomas įsigaliojusiu – būtų stabdoma Kukarskės globos namų veikla ir areštuojamos sąskaitos.

Į susirinkimą atvykęs „Šakių monolito“ direktorius Vincas Pulokas perskaitė viešą pasisakymą, kuriame teigė, kad jo vadovaujama įmonė praėjusių metų liepą laimėjo konkursą Kukarskės globos namų ir virtuvės pastato kapitalinio remonto darbams atlikti (1 etapas). Pasak V. Puloko, nuo pat pradžių rajono savivaldybės atsakingi asmenys žinojo, kad norint gauti licenciją globos namų veiklai vykdyti reikės atlikti kur kas daugiau darbų nei numatyta pirmajame etape. Kadangi daugiau pinigų praėjusių metų savivaldybės biudžete nebuvo numatyta, atsirado grėsmė, kad negavus licencijos globos namai gali būti uždaryti.

V. Pulokas taip pat teigė, kad savivaldybė šių metų biudžete numatė 100 tūkst. Lt, rėmėjai padėjo daiktais. Kukarskės globos namai paruošė projektą, kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM), pagal kurį globos namams buvo skirta 110 tūkst. Eur (380 tūkst. Lt) remonto darbams atlikti. Rajono savivaldybės administracijos atsakingų darbuotojų nurodymu antro etapo darbams vykdyti ir pasirašyti sutartį su laimėjusiu tiekėju privalėjo globos namai. Laimėjęs antrojo etapo konkursą „Šakių monolitas“ 2014 m. spalio 30 d. pasirašė rangos darbų sutartį su globos namais. Sutartyje buvo numatyta darbus atlikti iki gruodžio 20 d. ir atsiskaityti per 60 dienų nuo sąskaitos už atliktus darbus išrašymo dienos. Galutinis atsiskaitymo terminas suėjo šių metų vasario 20 d.

Balandžio 15 d. įmonės vadovas kreipėsi į merą su prašymu, kad jam būtų leista pasisakyti balandžio 17 d. tarybos posėdyje, tačiau žodis nebuvo suteiktas. Nesulaukdamas apmokėjimo už atliktus darbus įmonės vadovas kreipėsi į teismą.
 
Pirma darbai, po to pinigai

Buvęs administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis pateikė savo versiją.

„Sausio 23 d. gaunu raštą, kad Kukarskės globos namų investicijų projektui skirta 110 tūkst. Eur. Jį iškart nukreipiau Biudžeto ir turto skyriaus vedėjai Egidijai Grigaitienei, Ūkio skyriaus vedėjui Kęstučiui Kuncaičiui. Pradėjo aiškėti, kad šie darbai atlikti iki gruodžio 31 d., nors pinigai pervesti tik minėtu laiku“, – kalbėjo J. Puodžiukaitis.
 
Ne taip suprato?

Kadangi Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė serga, ją pavaduojančios darbuotojos tarybos narys Valdas Stankūnas klausė, ar ši galėtų pasakyti, kokia skola yra darbų rangovui. Ji atsakyti negalėjo, o globos namų buhalterė teigė, kad jai nebuvo pateikta nei sutartis, nei sąskaita, ir pridūrė, jog apie skolą sužinojo kovo 15–16 d., apskaitoje jos iki tol nebuvo.  

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė teigė, kad pagal biudžeto sandaros įstatymą savivaldybės taryba tvirtindama biudžetą pirmiausiai turėtų numatyti lėšas įsiskolinimams padengti.

„Kaip žinome, taryba 2015 m. biudžetą patvirtino vasario 19 d., o apie šią skolą nebuvo žinoma“, – teigė vedėja.

Ji toliau aiškino, kad pagal raštą, kurį minėjo buvęs administracijos direktorius, suprasta, jog pinigai jau gauti ir pulta atlikti darbus.

„Reikėjo įsigilinti – raštas skirtas įvertint lėšų skyrimo tikslingumą, tai nebuvo lėšų skyrimas“, – atkreipė dėmesį vedėja.

K. Kuncaitis pasakojo, kad A. Pranaitienė tikino lėšas remontui gausianti: „Direktorė ir raštais, ir žodžiu garantavo, kad lėšas pagal jos pateiktą investicinį projektą gaus Kukarskės globos namai“.

Auksinės mintys

Tarybos nariai šiuo klausimu diskutavo tris valandas. Diskusijos buvo ir tylesnės, ir audringesnės, tačiau ir diskusijos dalyviai, ir meras juokaudami teigė, kad tik į pabaigą atėjo „auksinių minčių“. Po bemaž pusantros valandos diskusijų tarybos nariai pradėjo skaičiuoti, kiek iš tikrųjų investuota į globos namų remontą, kiek pinigų sumokėta ir kiek trūksta.

Tarybos narė Aušrelė Pukinskienė teigė: „Teisėtos sutartys sudarytos dvi: liepos 29 d. ir gruodžio 28 d. Rangovui sumokėta 180 tūkst. Lt ir 60 tūkst. Lt? Kaip suprantu, šie pinigai įmonei pervesti. Sumokėta pagal sutartis, kurios buvo sudarytos teisėtai. Kita sutartis – dėl 110 tūkst. Eur – tiesioginė su globos namais, o „Šakių monolitui“ nesumokėta“.
 
Prašė suteikti įgaliojimus

Administracijos direktorius Evaldas Sniečkus pateikė pasiūlymą, kaip spręsti problemą.

„Būtų teisingiausia, jei teismas išnagrinėtų situaciją. Kai buvo gautas pranešimas dėl teismo nutarties, kreipėmės į Kukarskės globos namų direktorę ir įpareigojome pareikšti prieštaravimus. Juos gavęs teismas imtų nagrinėti apmokėjimo teisėtumą ir pagrįstumą, tačiau direktorė prieštaravimo nepateikė. Birželio 8 d., suėjus terminui, bus areštuotos globos namų sąskaitos ir sustabdyta įmonės veikla. Todėl, siekiant rasti sprendimą, prašyčiau suteikti man įgaliojimus globos namų vardu pareikšti prieštaravimą teismui ir prašyti, kad išnagrinėtų šį klausimą iš esmės“, – pasiūlė E. Sniečkus.

Bernardinas Petras Vainius nesutiko su tokiu direktoriaus pasiūlymu, teigdamas, kad globos namai – ne kultūros namai, kuriuos galima vasarai uždaryti ir žaisti teisinius žaidimus.

„Kaip suprantu, globos namai buvo suklaidinti SADM, kad pinigai jiems bus skirti. Esame priversti vykdyti sprendimus, darbai atlikti, todėl sumokėkime rangovui ir negarsinkime rajono, kaip nesugebančio remti savo verslo. Įtariu, jei čia būtų „Rūdupis“ ar Naujokaičio firma, direktorius gal jau būtų atsiskaitęs“, – atviravo B. P. Vainius.
Beje, Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus kovo 17 d. įsakymu sudaryta komisija, kuriai vadovavo savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė, yra pateikusi išvadas, kad sutartis tarp „Šakių monolito“ ir Kukarskės globos namų neteisėta.
 
Paaiškės tarybos posėdyje

Rajono meras Juozas Bertašius teigė, jei tai būtų jo vieno sprendimas, jis įpareigotų administracijos direktorių vykdyti rajono tarybos kovo mėnesio sprendimą ir toliau dėl atliktų darbų teisėtumo ar neteisėtumo, darbų įkainių direktoriui atlikti atitinkamus veiksmus tam pagrįsti. „Jeigu tai būtų mano valia,“,- pabrėžė dar kartą meras.

„Direktorius pasakė, kad kovo mėnesio sprendimo vykdyti negali, todėl, kad komisijos teikiamos išvados nėra palankios ir neleidžia mokėti pinigų. Kontrolierė pasakė tą patį, pinigų nepervestų. Mere, jūs norite pavedimą atlikti, ką mums daryti? Ko jūs iš mūsų norite? Vis tik, mere, mes pakankamai gerai jus pažįstame ir žinome ką reiškia jūsų sakinys „aš taip daryčiau“ – šis siūlymas yra mums taip daryti“,- atvirai pasakė R. Rauktienė.

Ar rajono savivaldybės taryba kreipsis į Kauno apygardos prokuratūrą dėl viešo intereso gynimo, ar skirs globos namams 110 tūkst. Eur apmokėti atliktiems darbams Kukarskės globos namuose, paaiškės trečiadienį, tarybos posėdyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.