Neapleis tų, kuriems pagalbos reikia labiausiai

integrali pagalbaAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Gegužės pabaigoje vyko darbo grupės, atsakingos už projektą „Integralios pagalbos namuose plėtra Šakių rajone“, susirinkimas. Jame buvo diskutuojama dėl paslaugų apmokėjimo, darbo savaitgaliais bei projekto tęstinumo ir poreikio.
 
Nuotr. Už integralios pagalbos projektą atsakinga darbo grupė aptarė su juo susijusius klausimus.
 
Už paslaugas moka mažiausiai
 
Šakių krašto gyventojams, turintiems sunkią fizinę ir psichinę negalią, integralios pagalbos paslaugas namuose teikia ir projektą vykdo UAB „Dalios Zaleskienės ambulatorija“ bei Šakių socialinių paslaugų centras.

Paslaugų gavėjai už paslaugas moka 15 proc. nuo savo gaunamų pajamų, nors pagal įstatymus šios paslaugos galėtų būti apmokestinamos iki 50 proc.

Rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė ir Socialinių paslaugų koordinatorė Virginija Ratkevičienė atkreipė dėmesį, kad Šakių krašto gyventojai už integralios pagalbos paslaugas moka bene mažiausiai iš visų rajonų. Tačiau dėl mokėjimo vis tiek problemų kyla. „Dalios Zaleskienės ambulatorijos“ ir Socialinių paslaugų centro darbuotojos teigė, kad nors prieštaravimų dėl 15 proc. paslaugų sumos padengimo yra nedaug, bet sulaukiama.

Rajono vicemeras Edgaras Pilypaitis susirinkime domėjosi, ar „mokėjimui priešinasi žmonės, kuriems suteikiama pagalba, ar tie, kurie rūpinasi tais žmonėmis?“ Paaiškėjo, kad viskas priklauso nuo ligonio būklės, bet mokėjimo sąlygoms kartais labiau priešinasi artimieji.

„Vis dėlto turėtume suprasti ir artimieji turėtų džiaugtis, kad už palyginti nedidelę kainą gaunamos reikalingos paslaugos“, – kalbėjo vicemeras.
 
Svarsto apie pagalbą savaitgaliais

L. Pocevičiūtė susirinkime teigė, kad Vilniuje integrali pagalba teikiama ir savaitgaliais. Ji šias paslaugas teikiančių įstaigų vadovams siūlė apsvarstyti, ar būtų galima gyventojams pagelbėti laisvadieniais.

„Darbuotojai žinotų, kad jiems gali reikėti dirbti savaitgaliais, tačiau laisvadienius jie turėtų šiokiomis dienomis, t. y. dirbtų slenkančiu grafiku“, – kalbėjo L. Pocevičiūtė.

Dėl pagalbos teikimo savaitgaliais bus tariamasi su paslaugomis besinaudojančiais žmonėmis ir tuomet bus nuspręsta, ar jų reikia nedarbo dienomis.
 
Projektą tikimasi tęsti

Vienas iš svarbiausių susirinkimo klausimų – šio projekto likimas. Kaip kalbėjo V. Ratkevičienė, pagal paraišką projektas baigiasi rugsėjo pradžioje, tačiau jis buvo pratęstas iki rugsėjo 30 d. Praėjusią savaitę Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kreipėsi į visas savivaldybes ir domėjosi, ar jos ketina tęsti integralios pagalbos projektą.

„Manau, kad šį projektą reikia tęsti ir toliau padėti žmonėms“, – nuomone dalijosi L. Pocevičiūtė.

Jai pritarė ir vicemeras, ir projektą rajone vykdančios įstaigos. Vedėja teigė, kad projekto lėšos bus skiriamos slaugos specialistų darbo užmokesčiui, socialinio draudimo įmokoms, reabilitacijos specialistų darbo užmokesčiui, savanorių mokymams ir t. t. Abiejų projekte dalyvaujančių įstaigų vadovės nedvejodamos teigė, kad ir toliau dalyvaus šiame projekte.

Socialinė darbuotoja Milda Trumpienė teigė, kad integralios pagalbos projektas yra naudingas ne tik žmonėms, kuriems suteikiama pagalba, bet ir jų artimiesiems. Kaip kalbėjo M. Trumpienė, žmogus būdamas savo namuose gauna visą reikiamą pagalbą.

„Ne visi žmonės, kuriems reikalinga pagalba, nori būti senelių namuose. Dirbantiems artimiesiems taip pat tai neatsiejama pagalba, jie gali kelioms valandoms palikti žmogų ir išeiti į darbą. Ir svarbiausia, šios paslaugos poreikis mūsų krašte didėja“, – pasakojo socialinė darbuotoja.

 Ar savivaldybė dalyvaus projekte, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai turi pranešti iki birželio 12 dienos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.