Renovacijos traukinys rieda su trikdžiais

renovuojamas daugiabutisKiek vėluodamas į renovacijos traukinį spėjo įšokti Šakiuose Bažnyčios gatvėje 11–uoju numeriu pažymėtas daugiabutis. Šis namas nesusijęs su Šakių rajono savivaldybės įgyvendinama daugiabučių renovacijos programa, procese jo butų savininkai dalyvauja savarankiškai. Norinčių dalyvauti renovacijos procese yra dar mažiausiai 12 daugiabučių namų Šakiuose, Gelgaudiškyje, Lekėčiuose, tačiau įsibėgėjusį renovacijos procesą trikdo bankų nenoras lengva ranka dalinti paskolas bei ilgai trunkantis daugiabučių gyventojų apsisprendimas dėl pastatų atnaujinimo.
 
Nuotr. Praėjusią savaitę prasidėjo Šakiuose Bažnyčios gatvėje 11-uoju numeriu pažymėto triaukščio daugiabučio renovacija.  
 
Trikdžių netrūksta
 
Beįsibėgėjęs daugiabučių renovacijos procesas susiduria su sunkumais. „Ilgai laukėme banko atsakymo dėl finansavimo, todėl taip vėlai pradedame renovuoti Bažnyčios gatvėje 11 numeriu pažymėtą namą,– kalbėjo už renovaciją rajone atsakingos UAB „Šakių komunalinis ūkis“ inžinierius Giedrius Pulokas. – Jau aštuonis mėn. bandome gauti iš bankų pritarimus, bet nuolat kažko trūksta. Bankai atsargiai dalina paskolas. Negana to, žiūrėk, pasikeičia kompensacijos dydis, vėl reikia rengti gyventojų susirinkimus. Gyventojai nepatenkinti“. Be to, kad rajone trūksta statybinių įmonių, galinčių atlikti renovacijas, kai kuriuose namuose patys gyventojai „tempia laiką“ neapsispręsdami dėl renovacijos.
 
Pastoliai suramstyti

Į atnaujinamą triaukštį daugiabutį numatyta investuoti kiek daugiau nei pusę mln. litų. Name numatyta pakeisti langus, paradines duris, apšildyti ir perdengti stogą. „Name bus pakeista šildymo sistema, išvedžioti nauji vamzdynai, pakeisti radiatoriai bei sumontuoti termostatiniai ventiliai sudarant galimybę reguliuoti kiekvieną radiatorių atskirai. Kiekviename bute bus įdiegta individuali šilumos suvartojimo apskaita“, – sakė G. Pulokas. Statybininkai daugiabutyje pakeis geriamojo vandens, karšto vandens tiekimo sistemas, taip pat kanalizacijos vamzdynus. Gyventojų pageidavimu, namo sienas apšiltins poliesteriu (šia statybine medžiaga apšildyti 60 proc. rajone renovuotų daugiabučių).

Kadangi nuo balandžio 1 d. valstybės parama buvo mažinama penkiais proc., LR Aplinkos ministerija UAB „Šakių komunalinis ūkis“ dar nepateikė atsakymo, ar vienintelio šiuo metu Šakiuose atnaujinamo namo gyventojai gaus 40 proc. kompensaciją. Kaip teigė G. Polukas, blogiausiu atveju šio namo gyventojams bus suteikta 35 proc. valstybės parama.   

Kvartalinė renovacija

LR Aplinkos ministerija informuoja, kad Lietuva ruošiasi kvartalinei daugiabučių renovacijai, kai bus atnaujinti nebe pavieniai namai, o iš karto visas gyvenamasis rajonas – kompleksiškai sutvarkyta jo teritorija ir modernizuota infrastruktūra. „Labai abejoju, kad mūsų visuomenė tokiam dalykui pribrendusi“, – komentavo G. Pulokas. Nors artimiausiu metu rajone sunku tikėtis kvartalinės renovacijos, manoma, realiausiai tai pavyktų įgyvendinti Draugystės take prijungus Vytauto g. 19, 21 numeriais pažymėtus namus. Taip pat kompleksiškai sutvarkyti būtų galima Šakiuose Griškabūdžio gatvėje stovinčių daugiabučių kvartalą. Pasak G. Puloko, tokių kvartalų pavyktų surasti Gelgaudiškyje bei Lekėčiuose.

Skundai nepasitvirtina

Šalyje renovuotų daugiabučių gyventojų skundai dėl blogai atliekamų darbų ar nekokybiškų medžiagų po patikrinimo dažniausiai nepasitvirtina. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ inžinierius G. Pulokas patvirtino, jog gyventojų skundai dėl nekokybiškai atliktų darbų dažniausiai pasipila darbams baigiantis. Po pridavimo valstybinei komisijai pagal sutartį ir statybos įstatymą statybininkai penkerius metus privalės šalinti atsirasiančius trūkumus ar savo nekokybiško darbo padarinius.

Darbai suskaičiuoti

Lietuvoje seniems daugiabučiams atnaujinti parengta beveik keturi tūkst. projektų. Daugiau kaip pusei jų – arti 2,5 tūkst. – jau yra pritarę gyventojai. Rangos darbų sutartys pasirašytos daugiau kaip 1630 namų atnaujinimui. Lietuvoje jau baigta renovuoti 370 daugiabučių. Šakiuose pirmu renovacijos etapu bus renovuoti šeši daugiabučiai: Griškabūdžio g. 32, Vytauto g. 21, Šaulių g. 18. Pašalinus visus nesklandumus iki spalio 15 d. valstybinei komisijai turi būti priduoti dar du  atnaujinti namai (V. Kudirkos g. 102–102B), o užbaigus rangos darbus bus priduotas ir V. Kudirkos g. 70 daugiabutis. Pasak G. Puloko, II renovacijos etapui rajone buvo parengti 25 investiciniai projektai. Tačiau tik aštuonių daugiabučių gyventojai nutarė žengti toliau.
 
Giedrė Merčaitienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.