Siūlo uždaryti Šakių miesto viešąjį tualetą

tualetas miestoLina POŠKEVIČIŪTĖ

Apie viešąjį tualetą, esantį šalia miesto turgelio, buvo ne kartą ir kalbėta, ir rašyta. Nuo sovietmečio neremontuotas tualetas, į kurį drįsta užsukti tik didžiausios bėdos prispirtas pilietis, –  sena problema, kurios iki šiol niekaip nepavyksta išspręsti. Dabar garsiai prabilta ir apie jo uždarymą.

Nuotr. Viešąjį miesto tualetą dažnai apsemia vanduo, tuomet juo išvis negalima naudotis. Nuolat tvyranti drėgmė ir vanduo ardo pastatą.

Jeigu lyja – geriau neiti

Pirmadienį gausus lietus, praūžęs per Šakius, viešąjį miesto tualetą užtvindė apie 60 cm, užsikimšo kanalizacija ir norintys tualetu pasinaudoti to padaryti negalėjo. Beje, tualetas apsemiamas kiekvieną pavasarį ar rudenį.

Pirmadienį čia dirbanti darbuotoja visą darbo dieną kuopė tualetą, kad žmonės bent užeiti galėtų. Užėjus vaizdas pribloškiantis: apipelijusios sienos, trupančios ir krentančios lubos, supuvusios kabinų durys, didžiulė drėgmė.
„Čia dirbu dešimt metų, ir per tą laiką nebuvo vykdomi jokie remonto darbai. Patalpas stengiuosi valyti dažnai, rūpinuosi, kad būtų tualetinio popieriaus ar muilo gabalėlis rankoms nusiplauti. Laiks nuo laiko unitazus dezinfekuoju“, – pasakojo čia dirbanti moteris. Už visą tą „malonumą“ lankytojams tenka susimokėti 23 euro centus. Darbuotoja pasakojo, kad per mėnesį sulaukia apie 300 lankytojų: „Gausiau žmonių apsilanko pašalpų, pensijų mokėjimų metu, kai žmonės iš atokesnių kaimų atvažiuoja apsipirkti. Čia lankosi turgaus prekeiviai, užsuka ir užsieniečių.“

Siūlo uždaryti

Liepos 29 d. tarybos posėdžio metu jungtinės opozicinės frakcijos seniūnas Bernardinas Petras Vainius pasiūlė priimti protokolinį sprendimą ir uždaryti Šakių gėdą – viešąjį miesto tualetą. Kaip informavo Šakių seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius, šią savaitę kartu su administracijos direktoriumi Evaldu Sniečkumi jie lankėsi šioje įstaigoje, apžiūrėjo šalia esančią teritoriją, kur galbūt būtų galima išsinuomoti ir pastatyti konteinerinį tualetą. Bet, pasak E. Sniečkaus, reikia priimti praktiškus sprendimus: išnuomotam konteineriniam tualetui reikalinga nuolatinė priežiūra, iškyla inžinerinių tinklų pajungimo klausimas, bet to, biotualetus reikia dažnai valyti, visa tai, pasak E. Sniečkaus, apsprendžia finansiniai resursai.

„Šiandien klausimų daug, o konkretaus atsakymo, kaip išspręsti tikrai opią problemą, neturiu, todėl ieškosime racionalaus būdo, kad Šakių mieste tualetas būtų“, – kalbėjo E. Sniečkus.

Nugriauti ar perstatyti?

A. Balaševičius informavo, kad seniūnijai pastatas nepriklauso, jie tik jį prižiūri ir teikia paslaugą.  Teisinė pastato registraciją nėra sutvarkyta, turtas bešeimininkis. Rajono vadovai įsitikinę, kad padėtis pagerės, kai prie naujojo Turizmo informacijos centro E. Steponaičio gatvėje bus įrengtas modernus viešasis tualetas.

Greta tualeto pastato įsikūręs verslininkas Juozas Raškevičius sakė, kad jis jau seniai norėjo šį pastatą nusipirkti ir suremontuoti.

„Jį tikrai galima suremontuoti. Tik kad pastatas apie vieną metrą giliai po žeme, jį sukėlus (tuomet nesemtų vanduo) ir suremontavus, gyventojai juo normaliai galėtų naudotis. Bet kad jis kabo tarp dangaus ir žemės: visi kratosi to statinio ir nežinia, kam jis priklauso. Pirkčiau ir dabar už kokį eurą, bet kad dokumentai nesutvarkyti“, – kalbėjo verslininkas, kategoriškai pasisakantis prieš mobilius biotualetus, kuriuos „piemenys tiesiog išvartys“.

Tad be siaubą keliančio Šakių viešojo tualeto, žmonės gamtinius reikalus gali atlikti „Šakių autobusų parko“ tualete, dažnas eina į savivaldybę, kai kas prašosi užeiti į centre esančias kavines. Visgi nemažai ir tokių, kurie „užminuoja“ Šakių paežerę, kitas atokesnes miesto vietas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.