Nepaisant aibės skolininkų, įmonė iriasi į priekį

saskaitos silumos tinklai
UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorius Raimondas Rauckis sako, nepaisant to, kad gyventojai vasarą stengiasi išmokėti per šildymo sezoną susikaupusias skolas, jie vis dar skolingi apie 230 tūkst. eurų. (Archyvo nuotr.)

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nors šildymo sezonas jau senokai baigėsi, tačiau įmonė UAB „Šakių šilumos tinklai“ vis dar kovoja su skolininkais. Kaip sako direktorius Raimondas Rauckis, skolininkų įmonė šįmet turi mažiau negu pernai, ypač daug skolų padengiama vasarą, kai baigiasi šildymo sezonas.

Kaip ir kasmet, dalis daugiabučių gyventojų mokesčių už šildymą nesumokėjo, kiti skolingi jau nebe pirmus metus, tad  skolų už šildymą uodega darosi vis ilgesnė. Su tokiais skolininkais įmonei belieka tik kovoti teismuose.

Kaip informavo direktorius R. Rauckis, už praėjusių metų šildymo sezoną gyventojai įmonei vis dar skolingi daugiau kaip 200 tūkst. eurų.

„Kalbant apie gyventojų mokumą, vasarą jaučiamas pagerėjimas, žmonės stengiasi susimokėti už praėjusį šildymo sezoną likusias skolas ir taip pasiruošia naujam sezonui“, – aiškino direktorius.

Jeigu 2019 m. sausio mėnesį gyventojai už šilumos energiją įmonei buvo skolingi 286 tūkst. eurų, tai dabar jų skolos siekia 231 tūkst. eurų.

Anot R. Rauckio, nepaisant to, kad vasarą žmonės stengiasi sumokėti susikaupusias skolas ir truputį pasistūmėja į priekį, yra dalis žmonių, iš kurių pinigus įmonė atsikovoja tik teisme. Netgi tokiame nedideliame mieste kaip Gelgaudiškis jau nuo metų pradžios iki gegužės 31 d. įmonė išrašiusi penkis įspėjimus gyventojams dėl sąskaitų apmokėjimo, dar dėl penkių gyventojų skolų kreiptasi į teismą. Šakių mieste skaičiai kur kas didesni – čia įmonė yra pateikusi 18 įspėjimų gyventojams dėl sąskaitos apmokėjimo už 2018 m., teismui perduoti 8 pareiškimai, o 13- ai skolininkų jau iškelti ieškiniai, t. y. jie perduoti skolas išieškančioms institucijoms. Teismas iš skolininkų jau priteisęs daugiau kaip 13 tūkst. eurų.

Netgi pirmąjį šį metų ketvirtį, iki gegužės 31 d., įmonė teismui perdavė 21 skolų išieškojimo bylą, į šį skaičių patenka ir šeši ieškiniai skolininkams. Iš šių žmonių teismas jau yra priteisęs daugiau kaip 8 tūkst. eurų, bet teismų procesai dar nesibaigė. Kaip sako direktorius, pinigų sumos, kurias gyventojai skolingi įmonei, labai įvairios – vieni skolingi vos kelis šimtus eurų, o kitų skolos siekia ir 7–8 tūkst. eurų.

Be skolų išieškojimo iš gyventojų įmonėje UAB „Šakių šilumos tinklai“ vyksta ir kita veikla – neseniai mieste baigti hidrauliniai bandymai. Direktorius planuoja šiais metais dėti visas pastangas, kad bandymai vyktų kuo efektyviau, nesutrikdant gyventojų. Vis dėlto atliekant bandymus rasti netgi penki trasų defektai.

Įmonė neseniai nusprendė pagal galimybes daryti tiekiamo kuro mėginius, taikant šį būdą laimės šilumos vartotojai, nes nusipirkus kokybišką kurą bus dirbama efektyviau, todėl gyventojams mažės (arba bent jau nedidės) šildymo kaina.

Siekdama pritraukti investicijas įmonės inventoriui ir senoms susidėvėjusioms šilumos trasoms atnaujinti, šiais metais įmonė yra pateikusi paraišką Lietuvos verslo paramos agentūrai. Kaip informavo R. Rauckis, šiuo metu vyksta investicinio plano derinimas su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija, o paraiška, jau įvertinta kaip tinkama, patenka tarp 19 paraiškų, kurioms užteks skiriamų lėšų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.