Reido metu rajone išaiškinti šeši aplinkosaugos pažeidėjai

kilpa
Anot aplinkosaugininkų, daugiausiai su kilpomis išsiruošę medžioti brakonieriai suaktyvėja žiemą arba kada mažiau po miškus vaikšto medžiotojai, kurie juos dažniausiai patys ir demaskuoja, o praėjusio reido Šakių rajone metu kilpininkas įkliuvo ir patiems pareigūnams. VSAT nuotr.


Paspaudus žvarbiam šaltukui Marijampolės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su aplinkosaugininkais visoje apskrityje vykdė bendrus reidus, kurių metu ir Šakių rajone rado pažeidėjų.
 
Praėjusią savaitę, vykdydami bendrą reidą, aplinkosaugininkai Šakių rajone vos per vieną dieną išaiškino šešis pažeidimus – keturi iš jų buvo žvejybos ir du medžioklės.

Trys žvejai išsiruošė žvejoti be leidimų – du pažeidėjai rasti prie Lukšių tvenkinio, o vienas žvejojo prie Nemuno. Dar vieną žvejybos pažeidimą aplinkosaugos pareigūnai nustatė namuose, kur rado asmenį, neteisėtai laikantį tinklus.

Per reidą buvo išaiškintas vienas medžioklės taisyklių pažeidimas, kada rajono medžiotojas ne tik viršijo pašarų kiekį, bet ir išpylė juos medžiojamiesiems gyvūnams vilioti neskirtoje vietoje.

Tačiau pareigūnai labiausiai džiaugiasi, kad pavyko sulaikyti pažeidėją, dar tik susiruošusį brakonieriauti itin žiauriu būdu – kilpomis. Tokį atvejį pastarosiomis savaitėmis Marijampolės valdybos kontroliuojamoje teritorijoje pareigūnai išaiškina jau ne pirmą kartą, tik šįsyk pažeidėjas nė nespėjo paspęsti kilpų.

„Pastebėjome, kad vadinamųjų kilpininkų ir kitų pažeidėjų padaugėja rudenį ir žiemą. Viena priežasčių – atlaisvėję medžioklės plotai. Pasibaigus medžioklėms su varovais, atsiranda daugiau erdvės brakonieriams, statantiems kilpas, o šįmet Šakių rajone varyminė medžioklė netgi nebuvo ilgai vykdoma, tik rudenį. Tad džiaugiamės, kad aplinkosaugininkams padeda medžiotojai ir miškininkai, žinoma, ir vis pilietiški asmenys. Aktyvią gyvosios gamtos apsaugos kontrolę vykdome ir toliau, o tokiems pažeidėjams atsakomybės išvengti nepavyks“, – teigia Marijampolės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnas Raimondas Smagurauskas.

Anot pareigūno, anksčiau tekdavo susidurti su didesniu būriu kilpininkų, o pastaraisiais metais jų buvo sumažėję, tačiau, pasirodo, visiškai neišnyko. Svarbiausia, pasak R. Smagurausko, kad gyventojai praneštų apie rastą nelegalią įrangą miškuose, neslėptų brakonierių, o specialistai jau vėliau greitai išsiaiškina, kam priklausė tie daiktai, ir taip sučiumpa pažeidėjus. Pernai apie vieną rastą neteisėtą brakonierių įrangą miške pranešė pareigūnams miškininkai, o pilietiški gyventojai praneša apie pastebėtas pėdas, ypač kai yra sniego.

Neteisėtai kilpas įsigijusiam ir laikiusiam asmeniui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, draudžiami medžioklės įrankiai – kilpos – paimtos. Pažeidėjui gresia bauda iki 860 eurų, priklausomai, ar asmuo baudžiamas bus pirmą kartą, ar neturi kitų nusižengimų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.