Kokie regiono rodikliai labiausiai bado akis?

Marijampolės regione pradedamas rengti Marijampolės regiono plėtros planas 2021–2030 m., o birželio 29 d. vyko ir pirmasis specialiai šiam tikslui sudarytos darbo grupės posėdis.

Pranešime spaudai skelbiama, kad Vidaus reikalų ministerijos atstovas Andrius Valickas pateikė informaciją apie Regionų plėtros programą ir planuojamas ES fondų investicijas regionuose 2021–2030 m. Jis akcentavo, kad Marijampolės regionas yra vienas iš silpniau ekonomiškai išsivysčiusių regionų, vertinant pagal pridėtinės vertės, užimtumo ir skurdo rodiklius. Anot jo, rengiant planą ateinančiam laikotarpiui reikėtų atsižvelgti ir įvertinti šias problemas. Marijampolės regiono plėtros tarybos administracijos direktorė Jurgita Mitrulevičienė apžvelgė pagrindinius Marijampolės regiono socialinius ir ekonominius rodiklius, išskyrė pagrindines problemas. Vertindama regiono demografinę situaciją, ji išskyrė žemą kaimo gyventojų užimtumą ir pajamas, nuo centrų nutolusių gyvenamųjų vietovių gyventojų mobilumo poreikį dėl darbo vietų. Opi regiono problema – stebimas spartus darbingiausio amžiaus 30–44-erių metų gyventojų mažėjimas, lyginant su kitais regionais (šalies vidurkiu) ir ryškėja skirtumai regiono viduje. Galima teigti, kad Marijampolės regionas – senstantis regionas, kuriame didėja išlaikomojo amžiaus gyventojų dalis. Analizuojant užimtųjų pagal ekonominės veiklos sektorius duomenis, išsiskiria tai, jog Marijampolės regione ypač didelė užimtųjų žemės ūkio, pramonės srityje dalis, o didžiausias mažėjimas per pastaruosius metus – profesinės, mokslinės ir techninės veiklos bei administracinės ir aptarnavimo veiklos srityse dirbančių asmenų. Remiantis statistiniais duomenimis, Marijampolės apskrityje darbo užmokestis yra vienas žemiausių šalyje, o žemas darbo užmokestis lemia kitas socialines, ekonomines problemas. Covid-19 pandemija ir įvesti apribojimai nedarbui Marijampolės regione turėjo didelį neigiamą poveikį – fiksuotas didžiausias augimas vidutinio metinio bedarbių procento nuo darbingo amžiaus gyventojų, lyginant su kitais šalies regionas. Pandemijos metu sumažėjęs sveikatos paslaugų prieinamumas gali turėti neigiamų ilgalaikių pasekmių gyventojų sveikatai. Vertinant švietimo rodiklius, pastebėtina, kad Marijampolės regiono vaikų ikimokykliniame ugdyme dalis, lyginant su kitais regionais, yra antra mažiausia šalyje. Nors gyventojų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, Marijampolės regione daugėja, tačiau gyventojų išsilavinimas vis dar išlieka vienas žemiausių lyginant su kitais regionais. Tad tikimasi, kad bendrų pastangų dėka bus parengtas išsamus, regiono poreikius atitinkantis ir prie minėtų problemų sprendimo prisidedantis Marijampolės regiono plėtros planas 2021–2030 metams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px