Klausimas atviras, kas turi rūpintis kelio priežiūra

pantelaitis v
Sodų bendrijos „Rasa“ pirmininkas Vidmantas Pantelaitis susirūpinęs Rasos gatvės, esančios Šilgalių kaime, itin prasta būkle, jis įsitikinęs, kad gatve turi rūpintis savivaldybė, nes tai yra kaimo kelias. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Sodų bendrijų gatvių būklės klausimai aktualūs sodų gyventojams, viena tokių – Rasos gatvė Šakių sen. Šilgalių kaime. Sodininkų bendrijos „Rasa“ pirmininkas Vidmantas Pantelaitis įsitikinęs, kad beveik 500 metrų gatve rūpintis turėtų savivaldybė, nes tai Šilgalių kaimo gatvė, o savivaldybės  atstovai tvirtina, kad gatvės priežiūra yra sodininkų bendrijos reikalas.

Antradienį apsilankius pas V. Pantelaitį, šis rodo Rasos gatvę, tapusią tikru galvos skausmu.

„Čia buvo Šilgalių kaimas, yra dvi sodybos, tai yra kaimo kelias, jis skirtas į tas sodybas nuvažiuoti. Kreipiausi į rajono administraciją, sakau, kad gatvę turėtų prižiūrėti savivaldybė, nes ji nėra sodų bendrijos nuosavybė. Gavau atsakymą, kad tai sodų bendrijos kelias“, – apie problemą pradeda pasakoti V. Pantelaitis.

Be to, taip pat rašė prašymą, kad pakabintų ženklą „Gyvenamoji zona“, mat dažnai greičio mėgėjai laksto su automobiliais keldami dulkes. Administracija V. Pantelaičiui pateikė atsakymą, kad leidimą duoda, tačiau ženklą sodų bendrija turi įsirengti už savo lėšas, V. Pantelaičio teigimu, ženklo įrengimas bendrijai kainuotų 200–300 eurų.

„Po lietaus gatvė virsta klampyne, ir dar labiau duobes pagilina, ir kelią gadina du kartus per savaitę važiuojantis 25 tonas sveriantis atliekų surinkimo automobilis, kadangi gale pastatyti keli konteineriai. Ir surinkėjams siunčiau raštą, kad pavasarį pažliugus gatve nevažiuotų. Gyventojai sutinka, kad konteineriai stovėtų gatvės pradžioje, gyventojai nusivežtų šiukšles ir nereiktų dėl kelių konteinerių sunkiasvorei važiuoti. Kelias yra nepritaikytas tokiai technikai“, – tikino pašnekovas.

V. Pantelaitis pasakojo, kad pirmininko pareigų ėmėsi neseniai, atgaivino ir bendrijos veiklą, renkamas nario mokestis. Patys gyventojai du kartus per metus samdo greiderį, greideriavimas atsieina 120 eurų. Anot pašnekovo, tvarkytis turi patys, reikia juk kasdien važinėti. Kelio atkarpa apie 500 metrų, nuolat gyvenamos yra septynios sodybos, iš viso yra apie šimtas sklypų.

V. Pantelaitis nuogąstauja, kad atsitikus nelaimei specialiosioms tarnyboms sunku būtų pravažiuoti. Jis pasakojo, kad prieš dvi savaites atšilus orui, palijus atsirado vėžės, tarsi traukinio bėgiai, kad išvažiuoti su lengvuoju automobiliu buvo neįmanoma. Žiemą, užpusčius kelią, gyventojai taip pat savo jėgomis kasa, valo sniegą.

„Man į galvą netelpa. Valdiškas kelias, o turi rūpintis patys gyventojai. Aš siūlau alternatyvą: mes, gyventojai, susitvarkom tą kelią, užsidedam šlagbaumą ir įsileisim tuos, kas gyvena. Ne, jūs negalit, atkerta man, čia yra valdiškas kelias. Tai kieno tas kelias yra iš tikrųjų?“ – gūžčioja pečiais pašnekovas.

Jis atvirauja: daug lėšų yra jau sudėjęs į gatvės atkarpos tvarkymą prie savo sklypo, nuolat pila žvyrą, tačiau važiuojančios šiukšliavežės atkarpą greitai sugadina.

V. Pantelaitis turi klausimą administracijos specialistams – kodėl buvo skirtas prioritetas ir išasfaltuotas sodų bendrijos „Draugystės 3“ kelias Šakių mieste?

„Nuvilia toks rajono valdžios požiūris, kuomet kreipiesi, atsimuši kaip į sieną. Atrodo, kad jie savo pinigus iš kišenės trauktų, bet čia yra valstybės, europiniai pinigai, skiriami iš įvairių programų“, – svarstė V. Pantelaitis.

Į keltus sodininkų bendrijos atstovo klausimus prašome atsakyti Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio. Pasak jo, gruodžio mėn. vykusiame tarybos posėdyje buvo patvirtintas vietinės reikšmės kelių sąrašas, o Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšos yra gaunamos tik tų kelių tvarkymui. Rasos gatvės tame sąraše nėra.

„Minėta gatvė yra sodų bendrijos bendro naudojimo teritorija“,  – paaiškino A. Šlėderis.

Jo pastebėjimu, sodininkų bendrijose nuolat auga gyventojų skaičius, jose esantys keliai vis intensyviau naudojami, todėl atsirado ir problemų.

Pasidomėjus, kodėl buvo asfaltuotas sodo bendrijos „Draugystės 3“ kelias, A. Šlėderis paaiškino, kad 2020 m. KPPP buvo atskira finansavimo eilutė – tikslinės lėšos sodų bendrijoms (sodų bendrijos kelių perėmimui ir sutvarkymui). Anot jo, perimdami ir tvarkydami minėtą „Draugystės 3“ gatvę, jie atsižvelgė į didelį judėjimo intensyvumą ir kitus faktorius.

„Šiandien šitos eilutės nebeliko. Turime naują KPPP įstatymą ir savivaldybė turi pasitvirtinti savo taisykles ir prioritetinį kelių sąrašą, vadinamą trimetę programą. Šiandien tokio mechanizmo, kaip sodininkų kelių perėmimas, šitoje tvarkoje nėra“, – aiškino A. Šlėderis.

Anot jo, rajone yra daug gatvių, kuriose nugyvenę jau kelios žmonių kartos, o vis dar žvyrkelis: Lauko, Parko gatvės galas.

„Ir tas savivaldybės įdėtas euras į vieną ar kitą objektą turi tarnauti kuo daugiau žmonių“, – tikino pašnekovas.

O užklaustas dėl šlagbaumo pastatymo A. Šlėderis paaiškino: žemės sklypai, kuriuose yra sodininkų keliai, yra valstybinė žemė, patikėjimo teise perduoda savivaldybėms. Nei žemė, nei keliai, ant jo, nėra ir negali būti teisiškai sodininkų bendrijos nuosavybė.

Pasak A. Šlėderio, savivaldybė sodininkų kelius, gatves perima laikydamasi tam tikrų prioritetų ir kol kas perimta tik viena minėta sodininkų bendrijos „Draugystės 3“ gatvė. Iki šiol iš sodininkų bendrijų nėra sulaukta daugiau nė vieno prašymo perimti kelius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.