Visuotiniame susirinkime – netylantys rinkiminiai aidai

konservatoriai indriunas
Nors TS-LKD  Šakių skyrius išgyvena ne pačius sėkmingiausius laikus, tačiau partijos gretos ir toliau auga – per pastaruosius mėnesius prisijungė keturi nauji nariai, įsisteigė ir Jaunųjų konservatorių lygos Šakių skyrius. Prie pastarojo vairo stojo anksčiau jauniesiems Šakių socialdemokratams vadovavęs Deimantas Indriūnas (antras iš kairės). D. Pavalkio nuotr.

Į sekmadienį vykusį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Šakių skyriaus visuotinį susirinkimą partijos nariai atkeliavo išsirinkti skyriaus pirmininko, tačiau dėl tam tikrų reglamente numatytų formalumų procedūrą buvo nuspręsta perkelti į rugsėjo mėnesį. Tad po tradicinės Mečislovo Švabo invokacijos bei Seimo narės Irenos Haase pranešimo, kuriame ji aptarė nacionalinės politikos aktualijas, 48 susirinkime dalyvavę partiečiai ir svečių teisėmis atvykę rėmėjai daugiausiai dėmesio skyrė vis dar karštai ir aktualiai temai – savivaldos rinkimų rezultatų bei naujojo politinio klimato aptarimui.

Rinkimų refleksiją skyriaus pirmininkas bei savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Edgaras Pilypaitis pradėjo atsigręždamas į skaičius – 2015m. vykusiuose savivaldos rinkimuose TS-LKD sąrašas gavo 2 tūkst. 142 rajono rinkėjų balsus, 2019 m. – 4 tūkst. 631 balsą, o štai 2023 m. gyventojų pasitikėjimas smuktelėjo, sąrašas pelnė 3 tūkst. 173 balsus. Nors į susiklosčiusią situaciją E. Pilypaitis stengėsi pažvelgti pozityviai, akcentuodamas tai, jog šiemetiniai rezultatai vis dar geresni nei 2015 m., tačiau opozicijos lyderis pripažino, kad esmė visgi ne skaičiai, o postai. Mat jeigu iki šiol su mero postu TS-LKD turėjo 11 mandatų, tai po socialdemokratų inicijuoto balsų perskaičiavimo dėl vos vieno balso skirtumo jie neteko aštuntojo mandato taryboje.

Anot E. Pilypaičio, nors rajono valdžioje šiuo metu yra trys lygiavertės jėgos – septynis mandatus turinti TS-LKD ir po aštuonias tarybos narių vietas gavę socialdemokratai bei „valstiečiai“, tačiau realybėje padėtis niūri – opozicijoje atsidūrusių konservatorių balsas naujojoje taryboje kol kas visiškai ignoruojamas. Kaip pavyzdį opozicijos lyderis pateikė besąlygišką TS-LKD pasiūlytų kandidatų į Marijampolės regiono plėtros tarybos kolegiją bei Savivaldybių asociacijos atstovų suvažiavimą atmetimą. E. Pilypaitis išreiškė viltį, jog gegužės 23 d. susirinksianti taryba patvirtins opozicijos keliamus kandidatus į Kontrolės komiteto (Artūras Varankevičius), Antikorupcijos komisijos (Dainius Grincevičius) bei Etikos komisijos (Rasita Grincevičienė) pirmininkus. Tuomet, pasak E. Pilypaičio, bus aišku, kiek naujiems valdantiesiems „svarbi ir aktuali demokratija ir demokratiniai procesai“, nes pagal įstatymą šie postai priklauso būtent opozicijos deleguotiems atstovams.

Į oponentų daržą ne vienas akmuo skriejo ir svarstant apie rinkimų rezultatų priežastis. Pristatydamas neseniai parengtą leidinį, kuriame sugulė nuo 2017m. rajone įgyvendinti projektai, darbai, E. Pilypaitis atviravo, jog prieš rinkimus buvo manoma, kad „tylus ir kantrus darbas bus tai, kas atves bent jau prie panašaus rezultato kaip 2019 m. pakartojimo“, tačiau, kaip tikino buvęs meras, „nuolat skleidžiamas melas virsta tiesa, iškreipta tiesa“.

„Ko tik mes neišgirdome apie save – kerštingi, pikti, niekas čia (savivaldybėje – red. past.) negali ramiai dirbti, kabinetuose išsigandę sėdi. Iš tikrųjų buvo keista girdėti tokias nesąmones, bet pagalvojome, na, kas gali patikėti?“ – apmaudo neslėpė E. Pilypaitis bei užsiminė, jog kitokios reakcijos tikėjosi iš pačių savivaldybės darbuotojų. Anot jo, šį konkurentų kurtą naratyvą viešai paneigti išdrįso tik buvęs Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Aurimas Staugaitis, tačiau pastarasis iš karto sulaukė įžeidžiančio vicemero Dariaus Jakavičiaus komentaro bei retorinio klausimo, kaip šis įsivaizduoja tolimesnį darbą savivaldybėje po rinkimų. Tad, kaip jau esame skelbę anksčiau, galima suprasti, jog A. Staugaičio ir viso skyriaus branduolio išėjimas iš darbo nebuvo atsitiktinis.  

Padrąsinęs partiečius nepasiduoti, išsaugoti savo vertybinį stuburą ir viską matuoti ne trumparegiškais, į rinkimus orientuotais, o dešimtmečių trukmės periodais, opozicijos lyderis prasitarė, jog visgi rinkimai gali užklupti anksčiau nei planuota. Anot jo, šiandien dar likę du neatsakyti klausimai, liečiantys rinkėjų papirkinėjimą ir neteisėtą agitacinę kampaniją.  

„<...> Šį rudenį, hipotetiškai, teoriškai, galime turėti naujus rinkimus. Tik nežinia, ar visos tarybos, ar ir mero, nes neturime tokio priėjimo prie ikiteisminio tyrimo, kuris užtruko, medžiagos. O užtruko turbūt dėl to, kad yra labai didelės apimties – tai nebuvo keli pavieniai balsų pirkimo atvejai pavežant pabalsuoti. Tai buvo sisteminis dalykas, kuris veikė. Turime tokių liudijimų, kad netgi žemės ūkio bendrovės mokėjo priedus žmonėms prie atlyginimų, nereikėjo į kišenę dėti. <...> Dar yra vienas labai aštrus klausimas, prie kurio vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vis dar nesiryžta prieiti, nes irgi yra labai sudėtingas – rinkimų kodeksas nenumatė visų plonybių, kuriomis bandė pasinaudoti kandidatas į merus (Raimondas Januševičius – red. past.), kuris save ant šiaudų rulonų reklamavo. Pasirodo, ten yra labai rimtas rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimas. Dabar vėl lauksim, ką VRK pasakys, nes šiurkštus pažeidimas reiškia, kad VRK gali priimti sprendimą rinkimų rezultatus naikinti“, – kalbėjo E. Pilypaitis.

Į diskusiją įsitraukę tarybos nariai Vaidas Balčiūnas ir A. Varankevičius pastebėjo, jog, mąstant apie ateityje vyksiančius rinkimus, reikėtų sutvarkyti ir tam tikras vidines silpnąsias vietas – patobulinti komunikaciją tarp partijos skyrių, palaikyti intensyvesnį ryšį su rinkėjais. Bendraminčiai pasidžiaugė, jog vienu aspektu jie išliko nugalėtojai – rinkiminėje kovoje veikė sąžiningai, švariai, neatitrūkstant nuo savo vertybių ir išlaikant ramią sąžinę tiek prieš save, tiek prieš savo rinkėjus.  

E. Pilypaitis svarstė, jog tvirtas vertybinis stuburas veikiausiai ir yra būtent tai, kodėl prie partijos prisijungia nauji bendražygiai. Šį kartą TS-LKD gretas papildė keturi nauji nariai – Rimantas Sinkevičius, Kęstutis Unguvaitis, Agnė Šimaitienė ir Ramūnas Venskevičius. Be to, visai neseniai įsisteigė ir Jaunųjų konservatorių lygos (JKL) Šakių skyrius. Pasak jam vadovaujančio Deimanto Indriūno, idėja suburti jaunimą kilo po rinkiminės kampanijos, mat į agitacinę veiklą įsitraukė net keletas entuziastingų jaunuolių. Šiuo metu skyriui priklauso penki nariai, tad, siekiant praplėsti pastarųjų ratą, artimiausiu metu visos pajėgos bus metamos į organizacijos viešinimą.

Tiesa, D. Indriūnas anksčiau vadovavo Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos Šakių skyriui. Pasiteiravus apie politinių pažiūrų pokyčius, vaikinas tikino, jog pastarosios išliko tokios pat.

„Atvirai pasakysiu, mano vertybių sistema nepasikeitė. Aš savo politines vertybes laikau kairiosiomis, bet labai daug kairiosios politikos pastebėjau Šakių TS-LKD skyriuje. Mūsų meras (E. Pilypaitis – red. past.) labai atsakingai pasisako mokestiniais klausimais, dauguma partijos narių yra labai supratingi ir tolerantiški žmogaus teisių klausimais. <...> Ši komanda siekia teisingumo, skaidrumo ir sąžiningumo. Man, kaip jaunam žmogui, išties rūpi ateitis – mane nudžiugino ant savivaldybės stogo pradėtas kurti saulės elektrinių tinklas. Apie žaliąją politiką dažniausiai būdavo galima išgirsti iš socialdemokratų, tačiau įsitikinau, jog ją puikiai gali vykdyti ir TS-LKD. Prie sprendimo prisidėjo ir autoritetai, kurie labai aktyviai kvietė ir ragino prisijungti prie TS-LKD komandos“, – komentavo JKL Šakių skyriaus vadovas D. Indriūnas.

Agnė Kereišiūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.