Dar gruodį nuverstas paminklinis akmuo kol kas neatstatytas

Jau keturis mėnesius po eismo įvykio paminklinis akmuo guli Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro teritorijoje, tik praėjusią savaitę imta diskutuoti, kas turėtų juo pasirūpinti. D. Pavalkio nuotr.

Prieš daugiau nei dešimtmetį prie Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro buvo pastatytas paminklinis akmuo sovietinio režimo aukoms atminti, deja, dar praeitų metų pabaigoje greta esančioje automobilių stovėjimo aikštėje manevruodamas automobilis kliudė paminklą ir šis buvo nuverstas. Iki šiol atminties ženklo taip niekas ir neatstatė. Sužinoję apie incidentą, Šakių politiniai kaliniai ir tremtiniai rūpinasi akmens atstatymu.

Paminklinio akmens sovietinio režimo aukoms atminti pastatymą 2013 m. inicijavo tuometinis Šakių politinių kalinių ir tremtinių bendrijos vadovas a. a. Arvydas Pyragas. Tuomet bendrijos narys Pranas Endriukaitis pasakojo, kad anksčiau netoli vandentiekio bokšto buvo stribų būstinė. Stribai parvilkdavo nušautus partizanus, pamesdavo prie ūkinių pastatų ir jie ten ilgai gulėdavo kaip masalas, tikintis, kad artimieji, atėję pažiūrėti, išsiduos. Galiausiai kas nors šiuos išniekintus kūnus užkasdavo. Pasak P. Endriukaičio, dar sovietmečiu darbininkai kasdami griovius prie Siesarties atrasdavo žmonių kaulų. Darbininkai ir parodė jam šią vietą, 1989 m. čia buvo pastatytas medinis kryžius, o vėliau, t. y. 2013 m. liepą, Šakių politinių kalinių ir tremtinių bendrija pastatė paminklinį akmenį, kuris buvo pašventintas. Dešimtmetį stovėjęs atminimo ženklas praeitų metų gruodžio viduryje autoįvykio metu buvo nuverstas.

Kaip informavo Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius, eismo įvykis užfiksuotas buvo gruodžio 15 d. 22.40 val. Apie įvykį policiją informavo paminklinį akmenį su automobiliu nuvertęs asmuo.

„Buvo supildyta eismo įvykio deklaracija. Jos kopija buvo perduota Šakių seniūnijai. Automobilio „VW Passat“ vairuotojas nesuvaldė automobilio ir atsirėmė į akmenį, kuris nuriedėjo nuo pamatų“, – įvykio detales vardijo A. Kvederevičius.

Susisiekus su Šakių seniūnu Daliumi Jasevičiumi, šis tikino, kad yra anksčiau kažkas teiravęsi, kam priklauso teritorija, kur stovėjo ir buvo nuverstas paminklinis akmuo, tačiau daugiau šiuo klausimu su juo niekas nesusisiekė, bei pridūrė, kad minėta teritorija yra Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro žinioje.

„Jeigu iki šiol paminklas neatstatytas, tai reikia žiūrėti ir organizuoti jo pastatymą. Mano manymu, atstatyti paminklą turėjo automobilio vairuotojas, jei nuvertė, tai ir jo pareiga būtų atstatyti. Kyla klausimas, kas to paminklo savininkas? Jei ta organizacija, kuri statė, tai jie turėtų kreiptis ir dėl žalos atlyginimo“, – praėjusį ketvirtadienį kalbėjo seniūnas.

Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro direktorė Roma Paškevičiūtė taip pat atsimena šį incidentą bei priduria, kad buvo peržiūrėtos įstaigos vaizdo stebėjimo kameros – greičiausiai dėl slidžios automobilių stovėjimo aikštelės dangos vairuotojas automobilio nespėjo sustabdyti ir atsimušė į paminklinį akmenį.

„Manau, paminklo atstatymu turėtų pasirūpinti tie, kas jį pastatė. Be abejo, atsakomybę šiame eismo įvykyje turi prisiimti ir automobilio vairuotojas“, – kalbėjo įstaigos vadovė.

haase simokaitisLietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šakių skyriaus pirmininkė, Seimo narė Irena Haase apie nuverstą paminklinį akmenį sako sužinojusi tik praeitą savaitę ir ėmėsi žingsnių – organizuos paminklo sovietinio režimo aukoms atminti atstatymą. „Draugo“ archyvo nuotr.

Praėjusį penktadienį, susisiekus su dabartine Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šakių skyriaus pirmininke, Seimo nare Irena Haase, ši tvirtino, kad apie nuverstą paminklinį akmenį sužinojo visai neseniai. Tad penktadienį susitiko su savivaldybės administracijos direktoriumi Vytautu Ižganaičiu aptarti šio incidento, o su tremtiniu Antanu Bajerčiumi apžiūrėjo ir pačią incidento vietą. I. Haase sako, kad jie kol kas neplanuoja prašyti žalos atlyginimo, nes, apžiūrėjus nuverstą paminklinio akmens dalį, nesimatė kažkokių pažeidimų ar suskilimų. Bet svarsto susisiekti su įvykio kaltininku, kuris galbūt galėtų prisidėti prie paminklo atstatymo.

„Esam pasirengę patys savo jėgom atstatyti paminklinį akmenį, gal prašysim pagalbos seniūnijos, seniūnas geranoriškai sutiko padėti, – sakė I. Haase. – Dėkoju žmonėms, kurie pastebėjo nuverstą akmenį ir man pranešė. Visiems ačiū, kad rūpi istorinė atmintis.“

A. Bajerčius svarstė, kad dėl pažeidimų tiksliau galima bus pasakyti atvertus paminklinį akmenį.

Paminklinį akmenį planuojama atstatyti vasaros pradžioje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.