Paštą užplūdo „Snoro“ indėlininkai

snoro_indelininkaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjo beveik mėnuo nuo Vyriausybės priimto sprendimo dėl nemokiu tapusio komercinio banko „Snoras“ nacionalizavimo. Vėliau, po bankui paskelbtos bankroto bylos, su „Snoro“ indėlininkais atsiskaityti buvo paskirtas SEB bankas, per kurį bus išmokamos „Snoro“ banke indėlininkų laikytos lėšos. Šakių pašte pirmoji diena SEB mobiliajai komandai buvo įtempta.

Nuotr. Ketvirtadienio rytą SEB mobilioji komanda, pradėjusi darbą Šakių pašte, sulaukė didžiulio „Snoro“ indėlininkų antplūdžio. Pirmąją dieną SEB bankas gavo 278 prašymus išmokėti indėlių draudimo išmokas į pasirinktų bankų sąskaitas.

Šakiečių antplūdis

Po to, kai Vyriausybė lapkričio 16 dieną nusprendė perimti finansinių sunkumų patyrusio ir nemokaus komercinio banko „Snoras“ akcijas ir laikinai sustabdė jo veiklą, buvo paskelbtas banko bankrotas. Valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“ pasirinko SEB banką, per kurį bus mokamos draudimo išmokos gyventojams ir Vilniaus apskrities įmonėms, laikiusioms lėšas AB banke „Snoras“. Gruodžio 8-9 dienomis SEB mobiliosios komandos savo darbą pradėjo 40-yje šalies miestų ir miestelių, tarp jų ir Šakiuose. Ketvirtadienio ryte miesto pašte darbą pradėjusi SEB mobilioji komanda sulaukė išties didžiulio Šakių rajono gyventojų antplūdžio, visi net netilpo į pagrindinę pašto salę. Pakalbinti rajono gyventojai tikino, jog apie SEB mobiliosios komandos apsilankymą jie išgirdo per Lietuvos radiją. „Mes tikėjomės, kad jau galėsime prieiti su savo užpildytais prašymais ir susitvarkyti iki galo, bet nepavyko. Be reikalo atėjome, be reikalo tąso žmones ir tiek“,- ketvirtadienį pašte kalbėjo grupelė garbaus amžiaus šakiečių. „Dėl „Snoro“ žlugimo už du mėnesius pensijos netekau. Vajėzau, išprotėjimas. Ir spaudimas pakilo. Niekuo neina pasitikėti“, - tvirtino kita šakietė.
 
Dirbs tiek, kiek reikės

AB SEB banko Ryšių su žiniasklaida atstovas Arvydas Žilinskas patikino, jog pirmosiomis dienomis Šakių pašte veikusios mobiliosios komandos atstovams darbo netrūko. Jo teigimu, palyginus su kitais šalies rajonais, Šakių rajone sulaukta tikrai nemažai žmonių. Vien tik  ketvirtadienį Šakiuose SEB bankas gavo 278 prašymus išmokėti indėlių draudimo išmokas į pasirinktų bankų sąskaitas. Tuo tarpu šalyje pirmosiomis dienomis buvo užpildyta 4,5 tūkst. tokių prašymų. „Lankysimės ir šią savaitę. Jeigu matysime, kad dar reikia pratęsti darbą, tai tą ir padarysime“,- teigė A. Žilinskas.

Kada „Snoro“ indėlininkai, pateikę prašymus, gali tikėtis atgauti pinigus? „Atgauti lėšas gali tikėtis iš karto po to, kai šios lėšos pasieks SEB banką. Gyventojai, pageidaujantys išmokas gauti grynaisiais pinigais, turės atvykti į artimiausią SEB banko skyrių tuomet, kai jau bus paskelbta apie išmokų mokėjimo SEB banke pradžią“,- teigė A. Žilinskas. SEB mobiliosios komandos nepriėmė prašymų išmokėti indėlių draudimo išmokas grynaisiais pinigais ir neatliko jokių grynųjų pinigų operacijų. Apskritai po AB banko „Snoras“ žlugimo SEB banke pastebimas klientų pagausėjimas. „Mes tikrai matome, kad jų daugėja, nors bendros statistikos, kiek pasikeitė per pastarąsias savaites, neturime. Pagal tai, kiek žmonių atsidarinėja banko sąskaitas, manome, kad bendras skaičius padidėjo“,- tvirtino A. Žilinskas.

Sulaukė klientų pagausėjimo

Po banko „Snoras“ žlugimo Šakiuose dabar veikia „Swedbank“ „DnB NORD“ padaliniai ir KU „Zanavykų bankelis“. Tad, kaip jų veiklai atsiliepė banko „Snoras“ žlugimas?

KU „Zanavykų bankelis“ administracijos vadovė Meilė Mikelionienė patikino, jog praėjusios savaitės ketvirtadienį ir penktadienį įstojo net 18 naujų narių. „Kartais per mėnesį tiek nepriimam, nes pas mus jau labai daug yra įstojusiųjų. Per akcijas visada labai jaučiasi“,- teigė M,. Mikelionienė. „Zanavykų bankelio“ valdyba nutarė paankstinti kalėdinę akciją ir nuo gruodžio 8 dienos priimti naujus narius be stojamojo mokesčio. „Į bankelio narių gretas priimami visi, kurie gyvena Šakių rajono savivaldybėje arba besiribojančiose savivaldybėse ir išsiperka 100 litų pajų“, - teigė bankelio administracijos vadovė. Šiuo metu KU „Zanavykų bankelis“ priklauso 3 tūkst. 791 fiziniai ir 5 juridiniai asmenys.

„DnB NORD“ banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas negalėjo pasakyti, kiek Šakių skyriuje padaugėjo klientų per tą laikotarpį, kai buvo paskelbtas banko „Snoras“ bankrotas. Tačiau jis patikino, jog banke padaugėjo vadinamųjų kasdienių paslaugų.

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius tvirtino, jog po „Snoro“ bankroto pagyvėjimas pasijuto visuose banko padaliniuose. Žmonės pageidauja elementarių kasdienei bankininkystei reikalingų paslaugų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.