Socialinės kortelės įvedamos prieš žmonių norą?

sintautieciaiGintarė MARTINAITIENĖ

Kai kurie sintautiškiai piktinasi, kad socialinės pašalpos jiems išmokamos ne grynaisiais, o pervedamos į socialines korteles. Žmonės aiškina, kad jie už pašalpą nori pirkti ne tik maisto produktus ir ne tik konkrečiai nurodytoje parduotuvėje. Ar iš tikrųjų, kaip įsitikinę sintautiškiai, taip suvaržomos jų teisės? Seniūnija ir savivaldybė turi savo argumentus, kodėl elgiamasi būtent taip.

Nuotr. Sintautiškiai Vida ir Arūnas sako, jog jie kategoriškai atsisako socialinių kortelių, tačiau seniūnija jų pageidavimus tiesiog ignoruoja.

Nors nei šalyje, nei rajone socialinės kortelės ne naujovė, žmonėms įvairių klausimų ir prieštaravimų kyla tuomet, kai asmeniškai su tuo susiduria. Valdininkai sako, kad tai natūralu – kiekviena naujovė, ypač jeigu ji ne pati palankiausia kai kuriems žmonėms, susilaukia jų pasipriešinimo.

Mat tiems rajono gyventojams, kurie socialinę pašalpą - 350 litų, naudoja ne pagal paskirtį, nuspręsta ją pervesti į socialines korteles, kuriomis gali apsipirkti „Aibės“ parduotuvėse.
 
Pašalpa - socialinėje kortelėje

Sintautuose gyvenantys Vida bei Arūnas, nenorėję skelbti savo pavardžių, piktinosi, kad seniūnija užsimojo suvaržyti jų teises. „Neturime teisės nieko nusipirkti. Tik maistą ir tik „Aibėje“. Kodėl aš turiu pirkti čia, kur daug brangiau, jei noriu pas ūkininkus pirkti pieną, sūrį ar lašinius. Tai jau man normalaus maisto negalima?“ - teiravosi Vida. Jai pritardamas Arūnas aiškino, kad žmonėms reikia ne tik maisto, bet ir drabužių, mokesčius mokėti, malkų žiemai pasirūpinti. Jie pasakojo, kad daug ką įsigyja turguje, kur atsiskaityti reikia grynaisiais. Kaip tai padaryti, klausė sintautiškiai, jei pinigai – socialinėje kortelėje. „Kaip man į Šakius nuvažiuoti? Juk grynųjų pinigų reikia. Tai gal dviračiu minti“, - samprotavo moteris. „Sako, kad galime pirkti, kur norime, tik reikia daiktą arba čekį parodyt. O kaip nusipirkti, kai pinigai kortelėje“, - piktinosi vyriškis. Jis sako trimerį norėjęs pirkti, tai lyg žadėjo atvežti, nors tuo nelabai tiki. „Tai gal ir malkų į „Aibę“ atveš ir ten visko nusipirksime ar žiemą nusipirktom dešrom kūrensime“, - neslėpdamas sarkazmo mintimis dalijosi sintautiškis. Pasak jo, Keturnaujienoje ar Veršiuose gyvenantiems dar blogiau, nes tiems, kurie turi socialines korteles tenka apsipirkti Sintautuose. Keturnaujienoje ir Veršiuose „Aibės” nėra, o kortelė galioja tik šio tinklo parduotuvėse. Be to, gyventojai nuogąstauja, ar tikrai kortelėje esančių pinigų niekas nenusuks. Taip pat, gyventojai kelia klausimą, ar tai, jog socialinėmis kortelėmis galima apsipirkti tik „Aibės“ parduotuvėje, nėra vietinės valdžios ir verslo susitarimas. Administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis patikino, kad „Aibės“ parduotuvių yra daugiausiai rajone ir būtent šis parduotuvių tinklas geriausiai atitiko visas sąlygas ir laimėjo skelbtą konkursą.

Kortelių kategoriškai atsisako

Pasak sintautiškių, prieš kurį laiką po seniūniją vaikštinėjo socialinė darbuotoja, kuri rinko parašus, kad numatytiems gyventojams būtų įvestos socialinės kortelės. „Mes nesirašėme. Teisininkas mums taip patarė. Dabar skambina iš seniūnijos ir sako, kad socialinės kortelės jau padarytos. Tai kaip taip gali būti, jei aš parašo nedėjau. Nereikia man jos“, - aiškino Vida. Ji sako nesuprantanti, kodėl jai nuspręsta išmokėti ne grynuosius pinigus, nes, moters pasakojimu, yra tiek daug pijokaujančių ir parduotuvės prieigas trinančių sintautiečių, kuriems grynieji išmokami į rankas. Tad Vida įsitikinusi, kad turėtų būti lygybė, o dabar ji jaučiasi visiškai žeminama ir situaciją įvardija kaip žmogaus teisių pažeidimą. „Nors kartą patikrinę būtų ar girtą radę, o dabar nieko“, - aiškino moteris. Save netekusiu teisių piliečiu vadinantis Arūnas tikino, kad būtų gerai, jei bent dalį sumos mokėtų grynaisiais, o dalį – pervestų į kortelę, tačiau seniūnija, sintautiškių tikinimu, į kompromisą neina. „Griežtai pasakė ir viskas. Sakė, kad tada išvis atims tą pašalpą, bet aš jos neatsisakau“, - aiškino moteris, nežinodama, kaip apginti savo teises. Arūnas sako, jog susitaikytų su nauja tvarka, jeigu pašalpa būtų mažinama už tam tikrus nusižengimus, pavyzdžiui, girtuoklystes, tačiau, kad ji visa būtų pervedama į kortelę ir skirta tik maistui – kategoriškai nesutinka.

Sprendžia seniūnijos

Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė teigė, kad būtent seniūnijoms pavesta spręsti, kam išmokėti grynuosius pinigus, o kam ne. „Tam yra specialiai sudaryta socialinių reikalų komisija, kuri ir sprendžia. Jei žmogus pašalpą naudoja ne pagal paskirtį, pinigai turi būti pervesti į kortelę - nori jis to, ar ne. Tokia yra tvarka“, - tikino L. Pocevičiūtė. Ji pabrėžė, kad už valstybės pinigus yra atsakingos tiek seniūnijos, tiek savivaldybė, tad kontroliuoti, kur jie leidžiami, tiesiog būtina. Mat tai ne darbo užmokestis, kurį būtų galima leisti, kaip kas sugalvoja. Pasikeitus Piniginės paramos įstatymui ypač padaugėjo valstybės išlaikomų asmenų, kurie dėl paramos iki tol nesikreipdavo. Tiesiog supaprastėjo tvarka, atsirado galimybė lengviau gauti pašalpą ir žmonės tuo naudojasi. „Juk tikrai be priežasties nė vienam pinigai nevedami į kortelę. Vadinasi, kažkas yra, seniūnija tai žino ir todėl taip nusprendė. Jiems ir pavesta tai daryti. Be to, už kortelę negalima įsigyti svaigalų ar cigarečių, nes tokios prekės tiesiog blokuojamos“, - komentavo Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Naudoja ne pagal paskirtį

Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas paaiškino, kad tiek Vidai, tiek Arūnui pašalpas į korteles nuspręsta pervesti todėl, kad jie pinigus naudoja ne pagal paskirtį. „Ne aš ir ne socialinė darbuotoja taip nusprendė. Yra specialiai sudaryta komisija“, - tikino seniūnas. Pasak jo, jeigu Vidai pašalpa išmokama į rankas, maždaug per porą savaičių ji išleidžiama. Tais atvejais, kai šeimomis eina pasitikėti, ir žinoma, jog pinigai leidžiami protingai – seniūnija juos išmoka į rankas. Tiek seniūnas, tiek socialinė darbuotoja Vaidutė Cikanavičienė aiškino, kad pinigus iš kortelės išsigryninti – jokių problemų. „Kartą per mėnesį gryniname. Liepiame pagrįsti, kam bus naudojami pinigai ir pasiskaičiuoti, kokios sumos reikės“, - aiškino V. Cikanavičienė. Sintautų seniūnijoje iš maždaug 100 asmenų, gaunančių socialines pašalpas, trisdešimčiai pinigai pervedami į korteles. Keturnaujienoje šiomis kortelėmis naudojasi 13 gyventojų. Iš viso, Socialinės paramos skyriaus duomenimis, rajone kortelėmis naudojasi 70 socialines pašalpas gaunančių žmonių.

Administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis teigė, kad socialinėse kortelėse įžvelgia tik naudą. „Jeigu asmuo nemoka elgtis su pinigais ar yra socialinės rizikos šeimų sąraše, tai tuos pinigus vis po truputį turi dalinti socialiniai darbuotojai. Kam malonu turėti reikalų su svetimais pinigais, vesti apskaitą ir apsikrauti papildomu darbu. Kortelės daug geriau“, - konstatavo J. Puodžiukaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.