Šakiuose – mokamos logopedės paslaugos

logopedeGintarė MARTINAITIENĖ

Apie šiandieninėje visuomenėje augančius vaikus itin dažnai sakoma, kad auga nauja, kalbos defektų turinti karta. Matydama, kad šių sutrikimų daugėja, jausdama kolegų bei tokius vaikučius auginančių mamų palaikymą, spec. pedagogė – logopedė Valentina Pranaitienė vos prieš porą savaičių atvėrė privataus kabineto duris.

Nuotr. V. Pranaitienė teigė, kad kalbos defektų turinčių vaikų tik daugėja - tai buvo viena iš priežasčių, kodėl ji nusprendė dirbti ir privačiai.

Lieka be pagalbos

V. Pranaitienė kalbėjo, kad pradėti teikti mokamus kalbos korekcijos užsiėmimus mąstė gana seniai, tačiau tam vis nesiryžo. Visgi tiek ji, tiek daugelis kalbos defektų turinčių vaikų tėvų supranta, kad šie specialistai itin reikalingi ir rajone tam tikro amžiaus vaikai, galima sakyti, tiesiog lieka be pagalbos. „Mamos prispaudė, vis skambindavo, teiraudavosi, ar negaliu padėti, palaikė kolegos, tad ir pasiryžau“, - apie sprendimą privačiai teikti tokias paslaugas kalbėjo specialistė. Ji pasakojo, kad ligoninėje gali priimti iki penkerių metų ir dažniausiai tik tuos vaikus, kuriems teikiama kompleksinė pagalba. „Negalime priimti vaikų, kurie lanko ugdymo įstaigas, taip sugalvojome ne mes, bet taip yra, toks finansavimo modelis. Iki šešerių metų ligoninėje galime padėti tik labai rimtų problemų turintiems vaikams, tad daugelis lieka be pagalbos“, - pripažino logopedė. Be to, vaikas nelygu vaikui ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose dirbantys specialistai dažnai yra tiesiog nepajėgūs dirbti individuliai. Tuo labiau, kad vaikų su įvairiais kalbos sutrikimais tik daugėja. „Žinoma, labai gerai ir komandinis darbas, tačiau ne visiems vaikams jis tinka. Be to, kai kuriems reikia daugiau užsiėmimų“, - kalbėjo V. Pranaitienė.
 
Niekada nevėlu

Vos prieš porą savaičių duris atvėrusio kabineto savininkė pripažįsta, kad nemažai laiko užtruko patalpų paieškos ir dabar dar daug kas kūrimosi stadijoje, bet čia laukiamas kiekvienas, kuriam reikalinga specialisto pagalba. Apie 30 metų darbo praktiką turinti V. Pranaitienė kalbėjo, kad dirbs su garsų tarimo, skaitymo bei rašymo problemų turinčiais, taip pat mikčiojančiais vaikais. Mokamos paslaugos bus teikiamos tiek ikimokyklinio, tiek mokyklinio amžiaus vaikams ar vyresniems žmonėms. Pasirodo, jos darbo praktikoje vyriausias žmogus, kuris naudojosi logopedės paslaugomis buvo 71 metų, yra lankęsis ir 21 metų vaikinas, tad ji įsitikinusi, kad niekada nevėlu pasiryžti išmokti kalbėti ir garsus tarti taip, kaip reikia.

Bendros pastangos ir rezultatas

Tad kiek laiko reikia lankyti užsiėmimus, kad būtų matomas rezultatas? Pasak V. Pranaitienės, tai individualu. „Negalima sakyti, kad pas mane ateina pažaisti, kaip įvardija kai kurie tėveliai. Nusiteikimas labai svarbu. Tai darbas. Vaiko, tėvų ir mano. Ir bendras rezultatas“, - akcentavo specialistė. Tėvų indėlis padedant vaikui taisyklingiau kalbėti itin didelis ir svarbus. Rezultatas greičiau pasiekiamas, kai atsižvelgiama į patarimus ir stengiamasi juos įgyvendinti. Svarbu, kiek vaikas bendrauja su tėvais, kiek jam aiškinama, kalbama, atsakoma į kylančius klausimus, ar jis pats skatinamas pasakoti. Logopedė pripažino, kad kur kas sunkiau dirbti su mikčiojimo problemų turinčiais vaikais, tačiau šie atvejai rajone nėra tokie dažni.

V. Pranaitienė sako, jog 5-6 metų vaikas jau turėtų kalbėti tardamas visus garsus. Dėmesį reikėtų atkreipti ir pagalbos ieškoti tuomet, kai tokio amžiaus vaikas adekvačiai neatsako į klausimus, painioja skiemenis, aiškiai netaria garsų, nesidomi raidėmis, spalvomis.

Dėl priėmimo ir konsultacijų su logopede reikėtų tartis individuliai, tel. nr. 868780488

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.