Savivaldybės organizuojami konkursai tik išrinktiesiems?

savivaldybe pastatasGintarė MARTINAITIENĖ
 
Apie tai, kad Šakių rajono savivaldybėje konkursai į valstybės tarnybą vyksta neskaidriai, sklando įvairios kalbos. Tačiau, kaip sakoma, nepagautas ne vagis. Visgi viename iš neseniai skelbtų konkursų dalyvavęs šakietis Paulius Juška liko nustebęs bei įsižeidęs, kaip prie pašalinių žmonių valdininkai drįsta derinti kito konkurso sąlygas konkretiems asmenims. „Gal jie mus laikė nieko nesuprantančiais, nesusigaudančiais ir neišprususiais žemesnės klasės žinduoliais?“, - svarstė vyriškis. Savivaldybės administracija bet kokius kaltinimus atmeta.
 
Nuotr. Nors kalbų apie savivaldybėje organizuojamų konkursų neskaidrumą tekę girdėti daug ir įvairių, iki šiol viešai niekas apie tai nedrįso prabilti.
 
Teko girdėti
 
Šakietis P. Juška pasakojo, kad jam ne kartą teko girdėti ir savo kailiu patirti savivaldybėje organizuojamų konkursų skonį. „Kalbama, kad laimėtojai neoficialiai jau iš anksto žinomi, o atrankos procedūra tėra tik formalumas. Pats ne kartą bandžiau sudalyvauti skelbiamuose konkursuose ir pamatyti, kaip tai vyksta iš vidaus. Vieni konkursai būdavo atšaukiami dar jiems neįvykus, susigriebus, kad kandidatams keliami reikalavimai yra per maži ar per dideli, nes kažkas gali jų neatitikti, o štai viename visgi pavyko sudalyvauti. Ir tai, ką pamačiau ir išgirdau, mane giliai nustebino, įžeidė bei paliko terpę apmąstymams apie tai, kas realiai vyksta rajono vadovų kabinetuose“, - mintimis dalijosi šakietis.

Dalyvavo pats

Vyriškis gegužės 22 dieną dalyvavo savivaldybės paskelbtame konkurse Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialisto pareigoms užimti. Nors konkursą laimėjo ne jis, o mergina, ne tai jį labiausiai nustebino. Tiesa, dėl konkurso jis turėjo ką pasakyti. „Laimėjo mergina, kuri po testo dalies buvo paskutinėje vietoje, bet per pokalbį nelauktai surinko maksimumą balų.... Vertinimo kriterijai mane tikrai nustebino, nes pokalbio metu užduoti klausimai buvo iš atitinkamų įstatymų ir visiems vienodi, todėl tebuvo technikos reikalas, kaip kuris kandidatas perfrazuos įstatymo tekstą. Tačiau vertinime pasigedau objektyvumo, kadangi dauguma komisijos narių nieko nenutuokia apie vaiko teisių apsaugą bei tai reglamentuojančių įstatymų taikymą“, - įspūdžiais po konkurso dalijosi P. Juška.

Konkurso sąlygos – dabartiniams vadovams?

Niekam ne paslaptis, kad šiuo metu paskelbti konkursai Šakių ligoninės ir Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiųjų gydytojų pareigoms užimti. P. Juška pasakojo, kad gegužės 22-ąją, sėdėdamas administracijos direktoriaus kabinete ir laukdamas po pertraukėlės sugrįžtančių komisijos narių, nugirdo administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio ir rajono savivaldybės juristės Jūratės Šneideraitienės pokalbį, kuriame jie derino atrankos reikalavimus minėtų įstaigų vadovų postams užimti. „Iš pokalbio konteksto buvo galima aiškiai suprasti, kad sąlygos taikomos esamiems vadovams. Vien ko verta administracijos direktoriaus frazė: „tai šitas Klimaičiui, o šitas - Laukaitienei. Bet vis tiek atsiras tų gudručių, kurie dar atneš dokumentus“, kurią palydėjo ironiška administracijos direktoriaus šypsena“, - pokalbį perpasakojo P. Juška. Tai išgirdus, kaip tikino pašnekovas, jam net akys ant kaktos iššoko, kad be jokio gėdos jausmo ir nekreipdami dėmesio į sėdinčius pašalinius asmenis valdininkai derina tokius dalykus. „Gal jie mus laikė nieko nesuprantančiais, nesusigaudančiais ir neišprususiais žemesnės klasės žinduoliais? Įžūlumui nėra ribų! Tai tik dar kartą parodo, kad rajono vadovai įsivaizduoja, jog tvarkosi kaip savo nuosavame kieme, be jokio gėdos jausmo. Tą akimirką labai gailėjausi, jog diktofonas, kuriuo įrašinėjama konkurso eiga, ne mano rankose“, - sakė nepabūgęs šių detalių spaudai atskleisti šakietis.

Nusprendė pabūti pionieriumi

Tiesa, kai šiuos jo ketinimus sužinojo draugai ir artimieji, tik pirštą prie smilkinio pasukiojo, tačiau P. Juška patikino, kad jis yra veiksnus, stabilios psichikos, aukštąjį teisinį išsilavinimą turintis žmogus, siekiantis tobulėti ir dirbti rajono žmonių labui. Jis ne kartą konstatavo, kad jam rūpi rajono gyventojų ateitis, o kai vietinė valdžia tvarkosi lyg nuosavame kieme, jam tampa vis labiau koktu. „Todėl nusprendžiau pabūti šioje srityje pionieriumi ir netylėti bei nušviesti rajono visuomenę apie apsigimimus, kurie atsiranda Šakių rotušėje. Ne veltui politikai bando keisti konkursų vedimo eigą, nes, manau, ne aš vienas matau jos ydingumą“, - kalbėjo drąsa nustebinęs vyriškis. Tiesa, panašių pasisakymų apie konkursus savivaldybėje redakcija sulaukia ne pirmą kartą, tačiau visuomet žmonės atsisakydavo būti įvardinti. P. Juška sako nenorintis tylėti. Be to, jis patikino, kad minėtą informaciją girdėjo ne tik jis, bet ir kartu su juo konkurse dalyvavusios merginos. „Tačiau jos iš jaudulio dėl vykstančios atrankos, manau, nebūtų įvertinusios girdimos informacijos turinio. Ką girdėjau - sakau, ko negirdėjau - nesakau“, - tikino pašnekovas.

Skaidriau, vargu, gali būti

Savivaldybėje pretendentų dokumentai Šakių ligoninės ir Šakių PASPC vyriausiųjų gydytojų pareigoms užimti priimami iki birželio 6 dienos. Žvelgiant į konkurso sąlygas, sunku pasakyti, kiek jos taikytos konkretiems kandidatams. Galbūt į akis krenta tai, kad atrankos būdas tik pokalbis ir nėra jokio patikrinimo raštu. Be to, galbūt būtų sudėtinga naujam ar tokiai įstaigai nevadovavusiam žmogui pateikti savo, kaip įstaigos vadovo, penkerių metų veiklos programą. Kaip bebūtų, belieka laukti konkurso rezultatų. Tačiau ką apie išsakytą kritiką mano administracijos direktorius J. Puodžiukaitis? Pasak jo, galima įtarti, kad dažniausiai blogai kalba tie, kurie blogai pasirodo konkursuose, tačiau kalboms apie neskaidrius konkursus, pasak J. Puodžiukaičio, nėra nė menkiausio pagrindo. „Sakyti galima visko. Skaidriau kažin ar gali vykti. Visada paklausiame, ar niekas neturi pretenzijų, ar neturi giminystės ryšių“, - komentavo administracijos direktorius. Jis tikino, kad konkurso dalyviams leidžiama pasitikrinti ir pasižiūrėti atsakymus, be to, yra saugomi pokalbių įrašai, tad kylant abejonėms, juos galima pakartotinai išklausyti. J. Puodžiukaitis sakė pamenantis ir P. Jušką. „Tikrai neklasiškai pasirodė. Jeigu nori, tegul kreipiasi į teismą. Viskas buvo skaidru“, - aiškino valdininkas apie gegužės 22 dieną vykusį konkursą. Visiška nesąmone jis laiko kalbas apie tai, kad galėjo būti derinamos konkurso sąlygos gydymo įstaigų vyriausiųjų gydytojų pareigoms užimti. J. Puožiukaitis ne kartą akcentavo, kad ir jokio panašaus pokalbio, apie kurį pasakojo P. Juška, negalėjo būti. „Tikrai su niekuo nederinome. Tik šiandien (trečiadienį popiet – red.) koridoriuje pamačiau A. Klimaitį, tad tikriausiai atnešė dokumentus. Jokio pokalbio net būti negalėjo“, - tikino savivaldybės tarnautojas. J. Šneideraitienė trečiadienį informavo, kad į Šakių PASPC kol kas negautas nė vienas prašymas, į ligoninės vyriausiojo gydytojo pareigas, trečiadienio duomenimis, pretenduoja vienas kandidatas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.