Gelgaudiškiečiai ir girėniškiai propagavo eismo saugumą

saugus eismas gelGelgaudiškio bendruomenės centras „Atgaiva“ ir Girėnų bendruomenės centras jau ne pirmus metus dalyvauja Kelių direkcijos organizuojamame konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse 2013“. Pasitelkusios Šakių policijos komisariato pareigūnus jos primena žmonėms saugaus eismo taisykles, ragina būti drausmingais kelyje ir netoleruoti pastebėtų pažeidimų.
 
Nuotr. Prevencinės akcijos metu gelgaudiškiečiai su vyriausiuoju patruliu stebėjo eismo dalyvių kultūrą ir perspėjo apie daromus pažeidimus.
 
Stebėjo eismo pažeidimus

Gegužės 16 dieną Gelgaudiškio bendruomenės centras „Atgaiva“ organizavo kryptingą turistinį žygį pėsčiomis „Judėk visur ir visada“. Jo metu kartu su Gelgaudiškio specialiosios mokyklos mokiniais ir pedagogais bei Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šakių Viešosios policijos skyriaus prevencijos poskyrio tyrėju Sauliumi Pališkiu ir to paties skyriaus patrulių būrio vyr. patruliu Raimondu Pakalka stebėjo eismo dalyvių kultūrą, perspėjo apie daromus pažeidimus ir įteikė saugaus eismo priemones.

Pasak projekto vadovės Genutės Žilinskienės, mokiniai kalbino praeivius, stebėjo, ar sutikti asmenys dėvi atšvaitus, ar dviratininkai turi liemenes, ar visi automobiliai važiuoja su įjungtomis šviesomis, ar ant vaikiškų vežimėlių yra saugaus eismo priemonės. Jie taip pat fiksavo, ar pėstieji pereina gatvę per pėsčiųjų perėją, klausinėjo gelgaudiškiečius, ar jie žino apie „Eismo saugumo bendruomenėje“ projektą.
Per 15 minučių projekto dalyviai suskaičiavo 36 pravažiuojančius automobilius: penki iš jų nerodė posūkio signalo, vienas vairuotojas vairuodamas kalbėjo telefonu ir taip pat nerodė posūkio, penki - važiavo neįjungę šviesų, vienas akivaizdžiai viršijo greitį. Jie užfiksavo ir vieną neblaivų dviratininką. Trys dviratininkai važiavo su netvarkingais dviračiais, t. y. be atšvaitų ant ratų stipinų bei dviračio priekyje ir gale.
G.Žilinskienės teigimu, prevencinė akcija parodė, kad Gelgaudiškio gatvėse dar gana žema eismo dalyvių kultūra: laksto palaidi šunys, pėstieji eina per gatvę kur jiems patogiau, nors šalia yra pėsčiųjų perėja, vairuotojai važiuoja neįjungę šviesų, nerodo posūkių. Pasak G.Žilinskienės, pamatę tokius suaugusiųjų poelgius, vaikai juos komentavo kritiškai. Matytas situacijas jie pavaizdavo savo piešiniuose, lipdiniuose iš molio, o viena grupė iš pavasarinių žiedų net sukonstravo automobilį.

Propagavo saugų eismą

Girėnų bendruomenė, įkvėpta praėjusių metų sėkmės, kai konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse“ užėmė trečiąją vietą, šiemet ir vėl nusprendė dalyvauti šiame projekte. Gegužės 18 dieną „Muziejų nakties“ renginys prasidėjo saugaus eismo projekto pristatymu. Šakių rajono policijos komisariato kriminalinės policijos specialistė Aušra Mackevičiūtė Girėnų bendruomenės vaikams, jaunimui ir renginio svečiams papasakojo apie kelių eismo taisyklėse numatytas pareigas pėstiesiems. Pareigūnė apgailestavo, kad nedrausmingų dviratininkų yra daug ir jie nesidomi tokiomis švietėjiškomis paskaitomis.

Pasak projekto vadovės Rimos Vasaitienės, jo tikslas - tęsti saugaus eismo propagavimą ne tik Girėnų bendruomenėje, bet ir visame Šakių rajone, suteikti ir gilinti visų amžiaus grupių bendruomenės narių bei miesto svečių žinias apie saugų eismą, mokyti suvokti savo gyvybės ir sveikatos vertę.  Visą vakarą  dalyviams buvo dalijami šviesą atspindintys atšvaitai ir saugaus eismo priemonės.

Šiais metais nei vienas bendruomenės ir Zanavykų krašto muziejaus renginys  neapsieis be saugaus eismo projekto švietėjiškos veiklos.  
 
 „Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.