Svetimo turto naikinimas ar griuvėsių griovimas?

nugrioveSima KAZARIAN
 
Grinaičių žemės ūkio bendrovei priklausantis pastatas užkliuvo UAB „Greičio forma“, kuri surado paprasčiausią išeitį – jį savavališkai nugriauti.
 
Nuotr. Bendrovės atstovas aiškinosi su R. Šiuika (antras iš dešinės), kodėl jis savavališkai nugriovė Grinaičių ŽŪB priklausantį pastatą.
 
Kaip pasakoja Grinaičių bendrovės įgaliotas Atstovas, dar 1999 m. Grinaičių ŽŪB iš likviduojamos Girėnų ŽŪB įsigijo svarstyklių objektą, stovėjusį buvusio karvidžių komplekso teritorijoje, adresu Kauno 66, Girėnų k., Šakių rajone. Bendrovė buvo pradėjusi svarstyklių pastato įregistravimo procesą, atliko inventorizacinius matavimus, užvedė inventorizacijos bylą, tačiau užbaigti teisinę  registraciją sutrukdė nenustatytų asmenų nusikalstama veika. „Dėl Grinaičių bendrovei priklausiančio turto savavališko sunaikinimo, bei galimų kitų teisės aktų pažeidimų užtraukiančių baudžiamąją atsakomybę - Bendrovė kreipsis į prokuratūrą, kad nusikalstamą veika atlikę asmenys būtų nustatyti ir nubausti, o Bendrovei padaryta žala kompensuota”,- patikino bendrovės įgaliotas Atstovas.

UAB „Greičio forma“ direktorius Renaldas Šiuika teigė, kad nors ir prašė, jam jokių nuosavybės dokumentų niekas neparodė. Bendrovės Atstovas pasakojo, kad dokumentų buvo paprašyta tik tada, kai pastatas jau buvo nugriautas.

Elgesys sunkiai suvokiamas

Šakių rajono žemėtvarkos skyriaus vedėjas Algirdas Vaičiūnas teigia, kad griauti pastatą, kuris yra tavo nuosavoje žemėje, bet tau nepriklauso – negalima. „Jei neturi pirkimo sutarties, teisinių dokumentų, pirmiausiai turi kreiptis į statybų inspekciją, o ne imti ir griauti. Jei jie nugriovė tą pastatą, tai yra nuostolis savininkui ir nesvarbu, kad nėra žemės, tai yra statinys, kurį savininkas turi teisę eksploatuoti servituto pagrindais“,- teigė A. Vaičiūnas.

Pasak žemėtvarkos skyriaus vedėjo, kai pastatas nedidelis, prie jo dažniausiai žemė neatidalinama, nes būtų sudėtinga suformuoti sklypą, taigi jo eksploatacijos teisė paprastai lieka servituto pagrindais. Jis tvirtino, kad net ir nespėjus pastato teisiškai įregistruoti, kas buvo šiuo atveju, niekas neturi teisės jo griauti prieš tai viešai nepaskelbus laikraštyje apie savininkų paiešką ir neatlikus kitų reikalingų procedūrų. „Kažkaip keista, iš pirmo žvilgsnio viskas primena neteisėtą elgesį. Kas, kad jis nėra teisiškai įregistruotas, tai vis vien yra turtas, reikia spręsti civilizuotais būdais. Tai yra padaryta žala“,- kalbėjo A. Vaičiūnas. Tuo tarpu Grinaičių ŽŪB tvirtino, kad dėl šio pastato niekas nei į juos asmeniškai, nei per spaudą nesikreipė.

Tuo tarpu R. Šiuika teigia, kad tai buvo ne pastatas, o griuvėsiai. „Juos tik norėjo paversti pastatu, legalizuoti. Iki šiol jokiuose dokumentuose šis statinys nebuvo įvardintas, tai paprasčiausia griuvėsių krūva“,- kalbėjo R. Šiuika.

Beje, matininkė, kuri turėjo atlikti pastato kadastrinius matavimus, staiga Grinaičių ŽŪB informavo, kad atsisako šio darbo, nes sklypo savininkė UAB „Greičio forma“ nedavė leidimo matininkei įeiti į jų sklypą atlikti matavimų. „Mes nenorime, kad mūsų sklype vyktų neaiškūs darbai, negalime to leisti. Juolab, kad niekas neprašė mūsų leidimo įeiti į sklypą“,- kalbėjo R. Šiuika.

Policija užfiksavo įvykį

Pamačius, kad griaunamas Grinaičų ŽŪB priklausantis nekilnojamas turtas, buvo iškviesta policija, kuri užfiksavo įvykį. A. Januškevičius buvo nustebęs, kad UAB „Greičio forma“ ne tik jo akyse nugriovė Grinaičių ŽŪB priklausantį nekilnojamąjį turtą, tačiau išsivežė ir visas nugriovus likusias statybines medžiagas. „Tai jau vagystė, negaliu kitaip pasakyti“, - teigė bendrovės Atstovas.

Neoficialiais duomenimis, UAB „Greičio forma“ akcininkai – jos direktorius Renaldas Šiuika, šakietis lenktynininkas ir verslininkas Nerijus Naujokaitis bei jo draugas, buvęs lenktyninkas, VŠĮ „Motosport LT“ direktorius, įmonės „Pietvė“ savininkas Valdas Stankūnas, tačiau jis paneigė, kad yra UAB „Greičio forma“ akcininkas. V. Stankūnas yra tarybos narys ir priklauso Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai.
 
Viešbučio gali tekti laukti amžinybę

N. Naujokaitis jau yra pagarsėjęs dėl daugelį šakiečių savo laiku papiktinusio „viešbučio projekto“. Išimties tvarka rekreacinėje zonoje Šakiuose N. Naujokaitis 2005 m. gavo leidimą statyti pastatą, motyvuodamas tuo, kad jo paskirtis – viešbutis. Tačiau pastatas šiandien naudojamas asmeninėms reikmėms, o apie viešbutį visi jau seniai pamiršo. Pasak Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos Vitos Valaitienės, leidimas statyti viešbutį buvo išduotas iki 2015 m. „Tačiau keitėsi teisės aktai ir visi leidimai dabar pratęsiami neribotam laikui. Pastatas dar nepriduotas, todėl nieko negaliu daugiau pasakyti“,- teigė V. Valaitienė. Ar gali būti, kad tokiu būdu pastato galima nepriduoti visą amžinybę? „Ko gero taip“,- sakė ji, tačiau pakomentuoti, ar pastate galima gyventi ir naudoti jį bet kokioms reikmėms, kol jis nepriduotas, V. Valaitienė teigė negalinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.