Deklaracijų pildymas elektroniniu būdu - vis dar sunkiai įkandama užduotis

poderysVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Kasmet Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) stengiasi tobulinti ir kuo labiau supaprastinti pajamų deklaravimą elektroniniu būdu, tačiau pildant pajamų deklaracijas, rajono gyventojams vis dar iškyla nemažai klausimų ir neaiškumų. Sunkiausia tiems, kurie nesinaudoja elektronine bankininkyste ar apskritai neturi pakankamai žinių, kaip naudotis kompiuteriu. Su tokiomis problemomis dažnai susiduria vyresnio amžiaus rajono gyventojai.
 
Nuotr. Marijampolės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Šakių skyriaus vedėjas A. Poderys sakė, jog skyriaus inspektorės suteikia klientams visą reikalingą informaciją.
 
Šiemet rajono gyventojai, turintys prievolę deklaruoti savo pajamas ar turtą, deklaracijas turi pateikti iki šių metų gegužės 2 dienos. Laiku nepateikus deklaracijų, gali būti taikoma administracinė atsakomybė. Visi tie, kurie neturi prievolės deklaruoti pajamas, o tai daro savo iniciatyva, norėdami susigrąžinti mokesčių permokas, deklaracijas pateikti ir patikslinti gali ir vėliau. Prievolę deklaruoti savo pajamas turi gyventojai, vykdantys individualią veiklą, pardavę įsigytą turtą anksčiau nei po trejų metų, valstybės tarnautojai pagal tam tikrus pareigybių kodus bei kiti asmenys ir pareigūnai.

Rajono gyventojai domisi, kaip teisingai užpildyti ir pateikti deklaracijas internetu, nes „popierinių“ deklaracijų mokesčių inspektoriai jau nepriima.

 Kaip sakė Marijampolės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Šakių skyriaus vedėjas Aidas Poderys, jeigu žmogus nesinaudoja elektronine bankininkyste, bet turi kompiuterį namuose, su juo gali būti sudaroma sutartis ir teikiamos konsultacijos bei mokymai, kaip teisingai užpildyti ir pateikti deklaracijas. „Inspekcijoje turime net tris internetines prieigas, kurių dėka padedame pas mus atvykusiems piliečiams deklaruoti savo pajamas. Tik ypatingu atveju gali būti pildoma popierinė deklaracija ir siunčiama į Druskininkų skanavimo centrą ir persiunčiama į sistemą. Kaip žinome, šiandien paprastai visi dokumentai bei deklaracijos turi būti pateikiami elektroninėje erdvėje. Jeigu žmogus sugeba pats užpildyti deklaraciją ir ją pateikti elektroniniu būdu, tai yra pats paprasčiausias ir patogiausias būdas. Mokesčių inspekcijos darbuotojai padeda gyventojams užpildyti deklaracijas, tačiau už deklaracijos pateikimą ir informacijos teisingumą atsako pats deklarantas. Jau beveik mėnuo vyksta pajamų deklaravimas. Gyventojai dėl tam tikrų neaiškumų vis dar kreipiasi į inspektorius. Ne paslaptis, susidaro nemažos interesantų eilės. Pats didžiausias žmonių antplūdis būna paskutinėmis deklaracijų pildymo dienomis“,- esamą situaciją komentavo Šakių skyriaus vedėjas A.Poderys.

Patarimai, kaip pildyti deklaraciją

Kaip sėkmingai užpildyti pajamų deklaraciją, rajono gyventojams konkrečius patarimus pateikia Marijampolės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių skyriaus vedėja, atliekanti viršininko funkcijas, Daiva Baniulienė.

Prieš pildant deklaraciją, gyventojas, prisijungęs prie Elektroninės deklaravimo sistemos (EDS, https://deklaravimas.vmi.lt/), turėtų pasitikrinti pagal Trečiųjų asmenų pateiktą informaciją VMI suformuotą pažymą, kurioje matyti duomenys, reikalingi deklaracijos pildymui bei įvertinti jų teisingumą. Tai ir duomenys apie gautas pajamas, patirtas išlaidas; duomenys apie gyventojo draustumą, t. y. kiek mėnesių gyventojas buvo draustas/nedraustas sveikatos draudimu; žemės ūkio veiklą vykdantiems asmenims nustatytą EDV; duomenys apie turto pardavimo ar kitokius perleidimo sandorius ir kt.

Trečiųjų šaltinių duomenys iš pažymos perkeliami į preliminarią deklaraciją, tačiau pačiam gyventojui reikia įrašyti duomenis, kurių VMI negauna, pavyzdžiui, iš gyventojų gautos pajamos pagal verslo liudijimą, iš gyventojų gautos individualios veiklos pajamos, iš gyventojų gautos dovanos, azartinių žaidimų laimėjimai, pajamos, gautos už nekilnojamąjį turtą (pvz. žemės, buto pardavimas ir nuoma), iš užsienio valstybių gautos pajamos, pajamos iš žemės ūkio veiklos ir panašiai.

Jeigu mokesčių inspekcijos suformuotoje pažymoje ir preliminarioje deklaracijoje klaidų nėra ir įrašyti visi reikiami duomenys, tuomet gyventojui belieka deklaraciją pateikti Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Taip pat primenama, kad gyventojai, prisijungę prie EDS, skyrelyje „Pagalba“ ras deklaracijų pildymo instrukcijas ir vedlius, kurie padės užpildyti ir pateikti deklaraciją (žr. pridėtą pav.).

Jeigu deklaruojantiesiems kiltų klausimų, greičiausiai informatyvius atsakymus galima gauti paskambinus telefonu 1882.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.