Skiepytis dar nevėlu

2015 metų 3 savaitę (sausio 12-18d.) Marijampolės apskrityje sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodikliai buvo 50,42 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Palyginus antros ir trečios savaičių sergamumo rodiklius, sergamumas padidėjo 0,8 karto.
 
Nors šiuo metu gripo atvejų Šakių rajone nėra, tačiau daugėja žmonių sergančių gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Sausio 5-11 dienomis rajone sirgo 87 žmonės, t.y., 28,37 atvejo 10 tūkst. gyventojų, o sausio 12-18 šis skaičius išaugo iki 110, t.y., 35,87 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Marijampolės apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigose nuo 2014 m. lapkričio mėn. rizikos grupių asmenys gali nemokamai pasiskiepyti nuo gripo valstybės lėšomis finansuojama gripo vakcina. Marijampolės visuomenės sveikatos centro specialistai pastebi, kad rizikos grupių asmenys (t.y. nėščiosios, 65 m. ir vyresni asmenys, asmenys sergantys lėtinėmis širdies kraujagyslių, plaučių ligomis, bronchine astma, inkstų ligomis, asmenys, kuriems yra imunodeficitinė būklė dėl vėžio, organų persodinimo, sergantiems ŽIV, asmens sveikatos priežiūros įstaigų ir globos institucijų darbuotojai, slaugos ir palaikomojo gydymo ligoniai, globos institucijų gyventojai) kasmet vis aktyviau skiepijasi nuo sezoninio gripo.

Iki 2015 m. sausio 1 d. nemokama gripo vakcina pasiskiepijo 7 166 apskrities gyventojai. Valstybės lėšomis įsigyta sezoninio gripo vakcina, skirta rizikos grupių asmenims skiepyti, kasmet tampa vis populiaresnė. Džiugu, kad kasmet daugiau asmenų apsisprendžia pasinaudoti šia pigesne ir efektyvesne priemone, apsaugančia nuo sezoninio gripo, jo sukeliamų komplikacijų, o kartais – net ir mirties.

 Kaip ir kasmet, daugiausiai šios vakcinos yra įskiepyta asmenims, vyresniems, nei 65 metų amžiaus – beveik 58 proc. visos panaudotos vakcinos. Daugiau kaip 40 proc. vakcinos skirta lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims, kurie yra jaunesni nei 65 metų amžiaus, iš jų vos 3 proc. sudaro vaikai iki 17 metų amžiaus. 7 proc. vakcinos skirta sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, siekiant apsaugoti juos nuo ligos, kuri gali atimti galimybę pacientams laiku gauti reikiamas paslaugas. Taip pat, siekiant, kad pacientai, varginami kitų problemų, bent jau gydymo įstaigose neužsikrėstų gripu nuo juos aptarnaujančio personalo. Marijampolės apskrityje padaugėjo nuo gripo besiskiepijančių nėščiųjų,  tačiau tie skaičiai nėra dideli – iki 2015 m. sausio 1 d. paskiepytos 9 nėščiosios. Nėščiosios moterys, susirgusios gripu, dažniau gydomos ligoninėje, galimas persileidimas ar priešlaikinis gimdymas. Paskiepijus nėščiąją, galima apsaugoti nuo susirgimo gripu ir sunkios ligos formos, o taip pat, nuo gripo apsaugomas būsimas naujagimis iki 5-6 pirmųjų gyvenimo mėnesių amžiaus, kol jis pats galės būti skiepijamas nuo sezoninio gripo.

2015 metais sergamumo rodikliai dar nepasiekė epideminio lygio, tačiau daugiametė praktika rodo, kad gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų epidemijos ir sergamumo pakilimai Marijampolės apskrityje būna vasario - kovo mėnesiais. Marijampolės apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigose dar yra likę sezoninio gripo vakcinos, skirtos rizikos grupių asmenims skiepyti. Nors peršalimo ligų sezonas jau įpusėjęs, dominuoja ūmios virusinės kvėpavimo takų infekcijos, tačiau pasiskiepyti dar galima suspėti, kol gripo virusas neatkeliavo į Marijampolės apskritį.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.