Šakių „ruoniai“ maudėsi lediniame vandenyje

ruoniaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Sekmadienį leidžiame kiekvienas skirtingai: būname su šeima, ruošiamės ateinančios savaitės darbams ar tiesiog džiaugiamės laisvadieniu. O štai šalto vandens nebijantys Šakių sveikuoliai rinkosi į renginį „Šakių ruoniai 2016“.

Nuotr. Sekmadienio rytą Šakių sveikuoliai pliuškenosi miesto tvenkinyje. Jie sulaukė ir nemažos palaikymo komandos, kuri tik stebėjo iš tolo, tačiau į vandenį lipti nesiryžo.

Susirinkę į Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuotą renginį prie Šakių ežero pirmiausiai kartu su visuomenės sveikatos specialiste Juste Naujokaityte atliko mankštą, po to apibėgo ratuką apie J.Lingio parką ir nieko nelaukę šoko į miesto tvenkinį. Buvo ir tokių, kurie atėjo palaikyti sveikuolių, tačiau patys į ledinį vandenį lipti neišdrįso, tiesiog drąsino tam pasiryžusius. Iš eketės išlipę visi galėjo pasimėgauti prie ežero atvežtos mobilios pirtelės malonumais ir dar ne kartą šokti į vandenį.

Tai jau nebe pirmas toks renginys Šakiuose. Ne kartą rytines mankštas ir maudynes vedė Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas ir grūdinimosi ekspertas Dainius Kepenis, kiti sveikuolių sąjungos tarybos nariai. Šiemet renginys vyko kiek kitaip.
Organizatoriai nusprendė, kad galbūt atsirastų daugiau entuziastų maudytis, jei renginys vyktų ne 6 val. ryto, o žymiai vėliau, degtų laužas, būtų galima pasikaitinti pirtyje, atsigerti arbatos. Ir nesuklydo – iš viso išsimaudė 13 žmonių, mankštoje dalyvavo dvigubai daugiau, dar tiek pat stebėjo renginį.

Anksčiau renginiuose dalyvaudavo arba vaikai, arba vyresnio amžiaus žmonės, tačiau dabar dažni sveikatingumo renginių dalyviai – vidutinio amžiaus. Džiugu, kad jie pradeda suprasti, jog neverta laukti – sveikata susirūpinti reikia kuo anksčiau.

Visuomenės sveikatos biuro direktorius Viktoras Lebedžinskas sakė, kad itin viliasi, jog tokie renginiai „taps madingi ir sveikuolių bei besigrūdinančių atsiras vis daugiau“. Beje, vasaris paskelbtas Sveikatingumo mėnesiu. Pirmasis renginys, skirtas sveikatingumui, buvo bėgimas „Už sveiką Lietuvą“. Šaltuko, lietaus ar kitų oro išdaigų nepabijoję šakiečiai kiekvieno mėnesio pirmąjį penktadienį renkasi J. Lingio parke ir bėga 3 km distanciją. Ir tokių renginių, pasak R. Lebedžinsko, bus dar daugiau.

Pakalbinus prie ežero susirinkusius sveikuolius paaiškėjo, kad dauguma jau yra išmėginę šią savotišką pramogą ir maudynės tvenkinyje žiemos metu jiems ne naujiena. Vienas iš „ruonių“ pasakojo, kad praėjusią savaitę buvo lygiai metai, kai jis be jokių išimčių maudydamasis šaltame vandenyje grūdinasi kiekvieną rytą. Ir tai jau tapę įpročiu. Tokiu įpročiu, jog atrodo kitaip nebegalėtų būti.

„Tik atsikėlęs, nieko nelaukęs einu išsimaudyti po šaltu vandeniu. Atrodo, kitaip jau negalėtų būti, o jei neišsimaudyčiau, jausčiausi kaip nesavas. Anksčiau į darbą eidavau pavargęs, o dabar, atrodo, ir jėgų daugiau atsiradę“, – apie savo ritualą pasakojo sveikuolis.

Beje, vyras minėjo, kad anksčiau bent kelis kartus per metus jį kamuodavo peršalimo ligos, sutapimas ar ne  – praėjusiais metais tokiomis ligomis nesirgo. Maudymasis tvenkinyje žiemą jam taip pat ne naujiena, o tarsi viena iš pramogų, kai išėjus iš pirties galima atsigaivinti.

Iš 13 šalčio nepabijojusių „ruonių“ nemaža dalis buvo moterų. Kristina Lebedžinskienė sakė, jog jai tokios pramogos taip pat ne naujiena. Moteris pasakojo, jog pirmą kartą į tvenkinį žiemos metu šoko prieš kelerius metus, viename iš D. Kepenio užsiėmimų.

„Atsimenu, tada Dainiaus klausiau, ar nesusirgsiu, jis patikino, kad ne. Pasiryžau. Į ledinį vandenį įšokau. Grįžusi namo pajutau, kad visą kūną krečia šaltis, va, pamaniau, sirgsiu. Bet šaltkrėčiu viskas ir baigėsi. Matyt, organizmas patyrė savotišką šoką. Tada kurį laiką nuo šios pramogos susilaikiau, tačiau neilgam“, – pasakojo sveikuolė.

Išsimaudę, pasikaitinę pirtyje sveikuoliai dar kurį laiką gurkšnodami arbatą bendravo ir šildėsi prie laužo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.