Vaikų priežiūra vasarą dirbantiems tėvams gali virsti tikru galvos skausmu

darzeliaiVilija BALAŠEVIČIŪTĖ
 
Vasara – atostogų metas, tačiau atostogauja ne visi. Kaip dirbantys tėveliai prižiūri savo atžalas šiltuoju metų sezonu, kai visame rajone tris vasaros mėnesius dirba tik trys darželiai (Lukšių Vinco Grybo gimnazijos lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“, Šakių mokykla „Berželis“ ir vaikų lopšelis-darželis „Klevelis“)?
 
Nuotr. Vasarą vaikams darželiuose sudaromos puikios sąlygos smagiai ir turiningai praleisti laiką, bet rajone be atostogų dirba tik trys ikimokyklinio ugdymo įstaigos.
 
Praėjusi savaitė tėveliams, kurių vaikai lanko Šakių lopšelį-darželį „Klevelis“, prasidėjo nemalonia naujiena – dėl vandentiekio vamzdyno avarijos laikinai nutrauktas darželio darbas. Kaip teigė „Klevelio“ direktorė Vilija Butikienė, šeštadienį pastato rūsyje trūko vamzdis. Laikantis higienos normų reikalavimų, darželio veikla negalėjo būti tęsiama, kol nepatikrinta vandens kokybė ir neįsitikinta, jog ji atitinka visus reikalavimus. Apie atsitikusią avariją iš karto buvo informuotas Šakių visuomenės sveikatos biuras. Pati direktorė pasirūpino, jog paimtas vandens mėginys būtų pristatytas Kauno maisto institutui. Jį patikrinus nustatyta, jog vanduo yra tinkamos kokybės ir jau kitą dieną darželio veikla buvo atnaujinta. Dėl vandentiekio gedimo šalinimo darželis neveikė tris darbo dienas – nuo pirmadienio iki trečiadienio.

Iš viso vasarą darželį „Klevelis“ lanko apie penkiasdešimt vaikų. Pasak direktorės, visi tėvai buvo informuoti apie atsitikusią avariją. Tomis dienomis jie galėjo vaikus vesti į mokyklą „Berželis“, su kuria buvo susitarta, jog bus laikinai priimti lopšelio-darželio „Klevelis“ auklėtiniai. Šiuo pasiūlymu nė vienas iš tėvelių nepasinaudojo ir vaikų prižiūra rūpinosi individualiai. Toks laikinas darželio veiklos sustabdymas per aštuonerius direktorės V. Butikienės vadovavimo metus pasitaikė pirmą kartą. Dabar, sutvarkius trūkusį vandentiekio vamzdį, veikla atnaujinta ir lopšelis-darželis dirba įprastai.

Nors į avariją buvo sureaguota operatyviai ir „Klevelis” savo auklėtiniams duris atvėrė dar tą pačią savaitę, ši situacija privertė susimąstyti, kur ir kaip ikimokyklinio amžiaus vaikai Šakiuose leidžia vasarą. Šakių mieste be vasaros atostogų dirba abi ikimokyklinio ugdymo įstaigos – tai dvi iš trijų visą šiltąjį sezoną veikiančių įstaigų rajone. Mokykloje „Berželis“ vasaros mėnesiais susirenka nuo 40 iki 180 vaikų. Daugiausiai jų sulaukiama birželio mėnesį, o mažiausiai – liepą, kai daugelis tėvų atostogauja. Šiuo metu įstaigoje yra apie 60 vaikų.

Vienintelis ne Šakiuose be atostogų dirbantis lopšelis-darželis rajone yra Lukšių „Ąžuoliukas“, kuriame vasaros mėnesiais prižiūrima nuo 10 iki 20 vaikų. Kaip teigė darželiui vadovaujanti Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ikimokykliniam ugdymui Irena Korsakienė, liepos mėnesį jų būna mažiausiai – grupėje vaikų būna vos dešimt dvylika. Birželio ir rugpjūčio mėnesiais jų daugiau. Vasaros pradžioje tėveliai į darželį atveda apie dvidešimt ikimokyklinio amžiaus vaikų. Daugiausiai jų vasarą būna lopšelio grupėje (iki 3 metų).

Vis dėlto darželis nėra vienintelė alternatyva mažamečius vaikus auginantiems tėvams. Kadangi vasarą atostogauja ne visi, o galimybių lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigas ištisus metus  yra ne visada, tenka ieškoti ir kitokių sprendimų. Kaip teigė vardo nepanorusi skelbti mama, tėvams smagiau, kai galima patikėti savo atžalų priežiūrą profesionaliai įstaigai. Jei leidžia galimybės, ji nedvejodama veda vaikus į darželį. Ten jiems sudaromos labai geros sąlygos ir tobulėti, ir smagiai leisti laiką bendraamžių būryje. Sunkumų iškyla nebent apsirgus vaikams arba kai jie dar per maži lankyti darželį. Tada ir tenka kreiptis į auklę.

Surasti auklę Šakiuose – nelengvas darbas. Norinčių dirbti yra daug, bet kas iš to? Ne vieną vaiką auginanti mama yra susidūrusi su labai įvairiomis auklėmis. „Nedaug jų yra suinteresuotos kuo nors užsiimti su vaikais. Būna, kad ateina, įsijungia televizorių ir žiūri jį visą laiką, kol pareinu namo.“ Auklių paslaugos yra brangios, todėl norisi rasti žmogų, kuris gerai atliktų savo darbą. Tačiau jį surasti nėra taip paprasta. Tenka paklausinėti pažįstamų, auginančių vaikus, rekomendacijų. Šakiai yra nedidelis miestelis, todėl užtenka pakalbėti, pasidalinti patirtimi. Informacija keliauja iš lūpų į lūpas. „Yra auklė, kuri jau tapusi šeimos nariu“,– sakė mama. Sunkumų iškyla tada, kai ji yra užsiėmusi ar serga. Tada tenka kreiptis į kitas aukles.

Pilnu etatu dirbantys tėvai per mėnesį už vaikų priežiūrą auklei sumoka iki aštuonių šimtų litų. Auklės kaina vis dėlto įvairi ir priklauso nuo susitarimo. Vieni atlyginimą skaičiuoja už valandas, kitiems patogiau kiekvieną mėnesį mokėti nustatytą sumą. Bet kokiu atveju tėvams tai kainuoja nemažai. Skelbimų, kuriuose būtų siūlomos auklės paslaugos, rajoninėje spaudoje ir internete nėra daug. Tėvai linkę labiau pasitikėti jau rekomendacijas turinčiais žmonėmis. Dauguma auklių yra vyresnės moterys, jau turinčios panašaus darbo patirties. Vasarą daugiau ir jaunų merginų, kurios nori užsidirbti prižiūrėdamos vaikus. Tačiau, kaip sakė kelių vaikų mama, toli gražu ne visos į šį darbą žiūri atsakingai. Jos jaunos, joms rūpi kiti dalykai, ne visos ir sutarti su vaikais moka. Be to, vaikai patys jaučia, kuri auklė gera. Kelių vaikučių mama pasakojo, kad pasitaiko, jog vaikai auklei net batus atneša, kad tik ji greičiau išeitų.

Lengviausia, aišku, tiems tėveliams, kurie turi atostogaujančių giminių. Vasarą nedirbančios močiutės mielai užsiima anūkų priežiūra. Visi iš to laimi: ir tėvai jaučiasi saugiau, kai vaikus prižiūri artimieji, ir patiems mažyliams smagiau su jais leisti laiką, ir močiutės džiaugiasi galėdamos padėti. Tačiau taip pasiseka ne visiems. Ypač sunku jauniems tėvams, nes ir močiutės dar jaunos, turi darbus, todėl retai kuo gali padėti. Kaip teigė kelis mažylius auginanti mama, jei tik būtų galimybės, į artimą žmogų ji kreiptųsi ne tik vasarą, bet ir, pavyzdžiui, žiemą, kai vaikai dažniau serga. Vis dėlto vieni seneliai dirba, kiti gyvena per toli, kad galėtų prižiūrėti vaikus. Vienintelė išeitis, kai į darželį vaikų vesti neišeina, tuomet yra auklės paslaugos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.