Šakių „Varpo“ mokykla atšventė 25-ąjį savo gimtadienį

varpo gimtadienisLapkričio 28 d. Šakių „Varpo“ mokykla šventė 25-ąjį savo gimtadienį, pavadintą „Čia aš. Čia mes. Čia mūsų“.

Nuotr. Dramos studijos aktoriai iškilmingai paskelbė koncerto, skirto mokyklos 25-mečiui, pradžią.

Visus, atvykusius į šventę, pasitiko iškilmingai pakeltos trys vėliavos – tautinė, Europos Sąjungos ir Šakių „Varpo“ mokyklos. Didžiojo varpo dūžiai skelbė šventinės dienos pradžią ir kvietėbuvusius mokyklos narius trumpam sugrįžti į mokyklą, pasišnekučiuoti su esamais ir buvusiais mokytojais, draugais, prisiminti mokyklos nueitą kelią, prisiliesti prie kažkada savo rankomis sukurtų meno kūrinių, iš naujo atrasti, kas užmiršta.

Mokyklos pirmo ir antro aukšto koridoriuose, kavinėje ir žiemos sode buvo galima pasigrožėti buvusių mokinių meno kūrinių paroda. Buvusios diskotekos salės patalpose veikė atnaujinta galerija „Požemiai“. Joje buvo eksponuojami vertingiausi „Meno dienų“ dalyvių sukurti darbai, apie „Varpo“ mokyklą rodomas filmas.Į mokyklą ateinančius džiugino Šakių rajono meno mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestro, vadovaujamo Nerijaus Jakštonio, atliekami kūriniai.

„Čia aš – mokykla, norinti tapti antraisiais namais, puoselėjanti  gražius bendravimo santykius, norinti, kad kiekvienas bendruomenės narys būtų savitas ir išreikštų save; čia aš – mokykla, lydima vaikystės juoko, jaunystės polėkių, sąmojo, išdaigų ir ne tik jų“,– šventinį žodį tarė mokyklos karaliumi1990m. tituluotas, iš pradžių Šakių antrosios, po to Šakių „Varpo“ vidurinės, dabar tiesiog Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas. Pasak direktoriaus, mokykla Varpo“ vardą pasirinko 1992 m., įkvėpta Suvalkijos krašto šviesuolių – Vinco Kudirkos, Jono Basanavičiaus, Jono Jablonskio ir kitų, paskyrusių savo gyvenimą tautai ir tėvynei.

Istorija liudija, kad 1990 m.  Šakiuose duris atvėrė antroji vidurinė mokykla, draugiškai dar vadinta „piemenų mokykla“, kurioje savo mokslo kelią pradėjo 719 mokinių, dirbo 55 mokytojai. Šiais mokslo metais Šakių „Varpo“ mokykla turi 34 klasių komplektus, mokosi, 915 mokinių, dirba 97 mokytojai.

Detaliau apie mokyklos įsikūrimo pradžią, ilgą jos nueitą kelią, nuveiktus darbus, pasiekimus konferencijoje pasakojo mokyklos metraštininkas, buvęs vokiečių kalbos mokytojas ekspertas Algis Abraitis. Anot jo, Šakių „Varpo“ mokykla – tai dainuojanti, šokanti, vaidinanti, lipdanti, sportuojanti ir besimokanti mokykla. Mokyklos vardas yra žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. „Varpo“ mokykla gali didžiuotis įsirengtu Žiemos sodu, leidžiamu mokyklos laikraščiu ,,Verdenė“, dramos studija, šokių kolektyvais, sporto būreliais, dainininkų ansambliais.  Anot A. Abraičio, šiandien mokykla turi jau susiformavusias gilias tradicijas, todėl į ją noriai grįžta buvę mokiniai. Kasmet rengiamos „Meno dienos“, kuriose dalyvauja ne tik mokytojai, mokiniai ir jų tėveliai, bet ir žymiausi rajono ir Lietuvos menininkai. Didelio susidomėjimo sulaukia „Amatų dienos“, „Scenos pavasaris“ ir, žinoma, mokyklos gimtadienio „Grand balius“.

Mokykla didžiuojasi, kad jų mokiniai sėkmingai tęsia studijas universitetuose, kolegijose. „Varpo“ mokykloje dirba Mokytojos metų vardą pelniusi, taip pat dvidešimt penkerius metus dramos studijai vadovaujanti lietuvių kalbos mokytoja Vilija Meškaitienė.

Savo mintimis bei išgyvenimais apie mokyklą dalijosi 20-os laidos abiturientė Bernadeta Domeikaitė bei rajono tarybos narė, amžinąja mokyklos „mamyte“ vadinama Rima Rauktienė.

Prieš penkerius metus mokyklą baigusi, buvusi mokyklos mokinių tarybos pirmininkė ir Lietuvos mokinių parlamento narė Bernadeta Domeikaitė teigė: „Čia aš išmokau visko, ko man reikia gyvenime. Pamatiniai principai ir pamatinės gairės, kur aš noriu eiti, ko aš noriu siekti, buvo atrastos ir suprastos būtent mokyklos suole. „Bernadeta dėkinga savo mokytojams už suteiktas žinias ir didžiuojasi esanti varpietė.

Rima Rauktienė pasidžiaugė, kad „Varpo“ mokykla visada suprato, jog du dalykai išugdo kultūringą žmogų – mokslas ir menas, be to, akcentavo ypač svarbų tėvų vaidmenį mokyklos gyvenime.

„Būtina dalyvauti tėvų susirinkimuose, būtina patirti, kaip su vaiko klase smagu iškylauti, kaip smagu ateiti į talką, kaip smagu padėti mokytojui, pasitelkus savo gebėjimus – balsą, žodį, judesį – drąsiai lipti į mokyklos sceną, tuo įrodyti, kad vaikas mums svarbus kiekvieną gyvenimo akimirką,kad mes, tėvai,vertinam tai, ką jis daro“, – sakė R. Rauktienė.

Šventę vainikavotradicinis mokyklos gimtadienio koncertas, vadinamasis„Grand balius”, kuriame pasirodė esami ir buvę mokyklos dramos studijos aktoriai, tautinių šokių kolektyvo „Pynė” nariai ir didelis būrys jau užaugintų solistų.

Sveikinimo žodžius tarė ir padėkos raštą visai mokyklos bendruomenei įteikė Šakių rajono meras Juozas Bertašius su administracijos direktoriaus pavaduotoja Inga Cibulskiene. Šia gražia proga „Varpo” mokyklos bendruomenę sveikino mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis, Seimo nariai ArvydasVidžiūnas ir Mindaugas Bastys, seniūnas D alius Jasevičius, klebonas Vytautas Antanas Matusevičius, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas, „Žiburio” gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė, Zanavykų muziejaus direktorė RimaVasaitienė, UAB „Gulbelė”vadovas Arūnas Tarnauskas ir kt. Tėvų komiteto pirmininkė Brigita Jokūbaitienė pakvietė susirinkusius „šiltai apsikabinti“ ir sugiedoti mokyklai „Ilgiausių metų”.

Vilma Staneikienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.