Valenčiūnuose užaugintas sraiges skanaus ir prancūzai

sraigesVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Kidulių seniūnijoje, Valenčiūnuose, jau penkti metai afrikines sraiges augina tėvas ir sūnus, Žydrūnas ir Justas Pranskaičiai. Jaunasis ūkininkas Justas, jau spėjęs sukaupti nemenką patirtį, mielai ja dalijasi ir su kitais pradedančiaisiais sraigių augintojais. Valenčiūnuose užaugintos sraigės šį rudenį turėtų iškeliauti į Prancūziją.
 
Nuotr. Viena užaugusi sraigė sveria apie 20 g, o išdžiovinta gerokai mažiau, - apie 16 gramų.
 
Susidomėjimas sraigių auginimu Lietuvoje kilo dar 2005 metais, tačiau po kelerių metų ne vienas ūkininkas sraigininkyste nusivylė, nes užaugintų sraigių tiesiog nebuvo kur realizuoti. Pastaraisiais metais Lietuvoje veikiančios perdirbimo įmonės ir supirkėjai šios delikatesinės žaliavos jau pageidauja kuo didesnio kiekio, todėl sraigių augintojų skaičius sparčiai auga.

Sraigių auginimo verslą jaunasis ūkininkas Justas kartu su savo tėvu įkūrė Valenčiūnuose, senelių sodyboje. Pašnekovas neslepia, jog tuomet, prieš penketą metų, jie buvo vieni pirmųjų ne tik rajone, bet ir Lietuvoje, susigundę sraigių auginimu. „Šiuo metu auginame Helix aspersa Maxima veislės afrikines sraiges. Palyginti su vynuoginėmis sraigėmis, šios afrikinės sraigės greičiau auga, yra stambesnės, geresnė jų supirkimo kaina. Už kilogramą sraigių Lietuvoje galima gauti 7 litus, o užsienio supirkėjai moka 9 litus ir daugiau“,- pasakojo Justas, aprodydamas savo valdas. Netoli sodybos esančiose pievose įrengtas šildomas šiltnamis, laistymo sistema bei du lauko voljerai. Ūkinio pastato patalpose yra įrengti stelažai sraigių žiemojimui, 5 tonų talpos šaldytuvas. „Planuojame plėsti ūkį, todėl reikalingas didesnis šaldytuvas. Kai tik bus aiškios 2014 - 2020 metų ES paramos priemonių, ketiname teikti paraišką ES paramai gauti“,- apie savo ateities planus pasakojo jaunasis ūkininkas Justas. Šiuo metu ūkyje auginama daugiau nei pusantro milijono sraigių. Tikimasi, jog rudeniop pavyks surinkti 15-20 tonų sraigių ir jas sėkmingai realizuoti.

Mokėsi iš savo klaidų

Jurbarkietis Justas, šiuo metu studijuojantis statybos mokslus, prisimena, jog sraigininkystės verslo pradžia buvo tikrai nelengva. „Nusipirkome apie pusę milijono sraigiukų. Deja, nebuvo su kuo pasikonsultuoti. Patys galvojome, kokias auginimo technologijas taikyti, mokėmės iš savo klaidų. Kai jau turi visą pagrindinę įrangą - sraigių buveines, šaldytuvus, šiltnamį- kasdieninio darbo lieka nedaug. Kiekvieną vakarą reikia bent poros valandų,- pašerti sraiges, palaistyti jas lauko voljeruose“,- pasakojo Justas. Voljeruose sodinamos specialios žolės, kurias noriai ėda sraigės. Kai kurie sraigių augintojai voljerus aptveria tvoromis, kurios sraiges apsaugo nuo paukščių. Justas džiaugiasi, kad jo ūkyje paukščiai sraigėms jokios žalos kol kas nepadarė, - nebent šiek tiek sulesa sraigėms skirto pašaro. Pašnekovo manymu, sraigių auginimu gali drąsiai užsiimti ir tie žmonės, kurie turi kitą pastovų darbą. Afrikines sraiges pelningiausia yra parduoti ne Lietuvoje, ne tarpininkams, o ieškoti tiesioginių kontaktų su užsienio supirkėjais. Šiais metais Pranskaičiai savo ūkyje užaugintas sraiges ketina parduoti tiesiogiai vienai prancūzų firmai. Beje, didžioji dalis mūsų šalyje užaugintų sraigių iškeliauja į kaimyninę Lenkiją, - čia jos perdirbamos  ir eksportuojamos  į Belgiją, Prancūziją, kitas šalis. Didžiausi sraigių mėgėjai, aišku, yra prancūzai.

Užmigdyti ir užšaldyti

Užaugintos sraigės realizuojamos rudenį. Sraiges rugsėjo mėnesį reikia surinkti ir žiemai užmigdyti. Tai reikalauja gana nemažai kantraus rankų darbo. „Sumigdymui būtina pasidaryti specialias džiovyklas. Parduoti skirtas sumigusias sraiges reikia supakuoti į maišus ir sudėti į dėžutes. Tokiu pat būdu paruošiama ir motininė banda kitiems metams. O tada ir vėl ciklas kartojasi: sausį pabudintos sraigės pradeda dėti kiaušinius, iš jų vėliau išsirita sraigiukai, kurie iš pradžių auginami šiltnamyje, o pavasarį, atšilus orams, išnešami į lauko voljerus“,- apie pagrindinius darbus pasakojo Justas. Nauji sraigių augintojai motininę sraigių bandą ar sraigiukų taip pat gali įsigyti rudenį. Pasak Justo, tiems, kurie iš jo ūkio perka sraiges, suteikiama visa reikalinga informacija ir konsultacijos, be to, informacijos galima rasti ir internetinėje svetainėje (www.snailsland.com). Na o šakiečiai gurmanai, atvykę į Valenčiūnų sraigių ūkį, gali nusipirkti ne tik sraigių, bet ir tikro delikateso,- sraigių ikrų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.