Pavojingos ligos plitimas stabdomas visomis įmanomomis priemonėmis

kiauleVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Lietuvoje nustačius Afrikinio kiaulių maro užkratą itin aukštus biosaugos reikalavimus taikiusios danų bendrovės „Idavang“ fermose, kiaulių augintojams ypač neramu,- jei pavojingas virusas prasmuko į moderniausią kiaulių kompleksą, vadinasi, smulkiesiems kiaulių augintojams užkrato patekimo pavojus gali būti dar didesnis.
 
Liepos 28 dieną Valstybės ekstremalių situacijų komisija Ignalinos rajono savivaldybėje paskelbė valstybės lygio ekstremalią situaciją dėl Afrikino kiaulių maro židinio, nustatyto UAB „Idavang“ priklausančiame Rupinskų padalinio kiaulių komplekse. Tai jau 7 šalies rajonas, kuriame paskelbta ekstremali situacija dėl šios kiaulėms itin pavojingos ligos. Minėtame kiaulių komplekse baigti gyvūnų likvidavimo darbai,- iš viso buvo sunaikinta 19 411 kiaulių. Siekiant užkirsti kelią pavojingo užkrato plitimui, buvo nustatytos 3 ir 10 km apsaugos bei stebėsenos zonos,-  10 km. stebėsenos zonoje patikrintos visos kiaulių laikymo vietos, atliktas laikomų kiaulių surašymas bei klinikiniai tyrimai. Tuo tarpu 3 km apsaugos zonoje visos kiaulės paskerstos ir paimti jų kraujo mėginiai ištirti laboratorijoje. Šiuo metu jau gauti visų mėginių tyrimų rezultatai parodė, kad Afrikinio kiaulių maro užkratas už užkrėstos fermos ribų kol kas neišplito.

Taikomi griežti apribojimai

Uždrausta į apsaugos ir stebėsenos zonas arba iš jų vežti gyvas kiaules, kiaulieną ir produktus, kurių sudėtyje yra kiaulienos. Šio reikalavimo įgyvendinimą Ignalinos rajone kontroliuoja visą parą veikiantys kelių kontrolės postai, kuriuose budi policijos pareigūnai ir savanoriškosios krašto apsaugos pajėgų savanoriai. Ypač griežtai stebimi du kontaktiniai ūkiai Kėdainių ir Radviliškio rajonuose, į kuriuos liepos 10 ir 17 dienomis iš „Idavang“ Rupinskų padalinio buvo išvežtos kiaulės. Veterinarijos gydytojai nuolat seka šiuose ūkiuose laikomų kiaulių sveikatos būklę, atlieka būtinus klinikinius tyrimus. Visų šiuose ūkiuose laikomų kiaulių kraujo mėginiai jau du kartus tirti dėl Afrikinio kiaulių maro nustatymo, iki šiol visi gauti atsakymai buvo neigiami.

Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat nuolat vykdo sustiprintą biosaugos kontrolę. Užfiksavus Afrikinio kiaulių maro židinį UAB „Idavang“ priklausančiame Ignalinos rajono Rupinskų padalinio kiaulių komplekse, ypatingų saugumo ir kontrolės priemonių buvo imtasi ir Šakių rajone esančiame „Idavang“ padalinyje, Lekėčių kaulių fermose. Iš šio komplekso uždrausta išvežti kiaules. Lekėčių kiaulininkystės komplekse buvo atlikti visi svarbiausi tyrimai, paimti mėginiai,- Afrikinio kiaulių maro užkrato nenustatyta. Mėginiai paimti ir iš kitų stambesnių rajono kiaulininkystės įmonių, - kol kas jie geri. Stebimi tie ūkiai, į kuriuos kiaulės neseniai pateko iš kitų ūkių. Rajono gyventojams kiaulių skersti neuždrausta, tačiau patartina mažiau lankytis kituose kiaulių ūkiuose. Anot veterinarijos specialistų, kol kas esama situacija gana rimta ir sudėtinga.

Tikrinkite savo augintinų sveikatos būklę

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad žmonės turėtų kasdien tikrinti savo kiaules dėl neįprastų požymių ar elgesio, taip pat stebėti naujai įsigytų kiaulių sveikatos būklę. Sergančias kiaules būtina izoliuoti ir nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją, kol bus nustatyta ligos priežastis. Labai svarbu nelaikyti kiaulių lauke, taip būtų užkertamas kelias kontaktams su laukiniais gyvūnais. Drabužiai, įranga ir transporto priemonės, įvažiuojančios ar išvažiuojančios iš fermų, turi būti valomos ir dezinfekuojamos. Kiaulių laikymo vietose neturėtų lankytis pašaliniai asmenys. Be to, griežtai draudžiama gyvulius šerti virtuvės atliekomis – vienu iš pagrindinių šaltinių, per kurį plinta užkratas. Kilus įtarimams dėl gyvulių sveikatos būklės, kiaulių laikytojai turi nedelsdami informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403, kreiptis rajonuose į tarnybos teritorinius padalinius ar tiesiog pranešti juos aptarnaujantiems privatiems veterinarijos gydytojams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.