Laiko įregistruoti statinius lieka vis mažiau

cekauskas zydrunasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Dar praėjusių metų lapkričio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo Statybos įstatymo pakeitimai ir papildymas, kuris numato, kad iki 2015 m. lapkričio 1 d. baigti statyti taip pat pradėti, tačiau ilgiau kaip per trejus metus nebaigti ir Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto registre (NRT) neįregistruoti statiniai turi būti įregistruoti iki šių metų lapkričio 1 d.

Nuotr. VĮ Registrų centro Marijampolės filialo direktoriaus pavaduotojas Žydrūnas Čekauskas ragina suskubti registruoti baigtus statyti ir pradėtus statyti statinius.

Kaip komentavo VĮ Registrų centro Marijampolės filialo direktoriaus pavaduotojas Žydrūnas Čekauskas, baigtų statyti, tačiau NRT neįregistruotų pastatų savininkai, kaip ir ilgiau nei trejus metus nuo statybą leidžiančio dokumento išdavimo dienos nebaigtų statyti ar rekonstruoti statinių savininkai turėtų nedelsti ir reikiamus formalumus susitvarkyti nelaukdami paskutinių spalio dienų. Tikėtina, kad šiuo metu Registrų centro padaliniuose susidarys didelės eilės norinčių registruoti privalomus statinius.

Pavaduotojo teigimu, tokių statinių daugiau yra kaimiškose vietovėse, miestuose žmonės su statinių įregistravimu susijusius formalumus yra susitvarkę.

„Pavyzdžiui, žmonės sovietmečio laikais yra gavę namą, statytą kolūkio, ramiai jame gyvena, turi vadinamąją namų knygą ir įsivaizduoja, kad tai yra jo nuosavybės dokumentai, nors toli gražu taip nėra“, – faktą konstatavo direktoriaus pavaduotojas.
Beje, vadovaujantis nebaigtų statyti ar rekonstruoti statinių įregistravimą NRT numatančiomis Statybos įstatymo pataisomis, tokius statinius įregistruoti NRT privalu ne vėliau kaip per trejus metus nuo jų statybą leidžiančio dokumento išdavimo dienos.

Kaip gyventojams elgtis? Nebaigtų statyti ar rekonstruoti ypatingų ar neypatingų statinių savininkai rūpindamiesi tokių statinių įregistravimu NRT pirmiausia turėtų kreiptis į Registrų centrą (tel. (8 345) 60 429) ar kitą kadastrinius matavimus atliekančią įmonę ir užsisakyti statinio kadastrinius matavimus ir kadastro duomenų bylą.

Vėliau derėtų su kadastro duomenų byla kreiptis į Vyriausybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) teritorinį skyrių, kuris išduos pažymą apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendimų. Galiausiai VTPSI pažymą su prašymu nebaigtą statyti ar rekonstruoti statinį įregistruoti NRT pateikti Registrų centrui (tel. (8 345) 60 431).

Beje, dar viena naujovė – įstatymas statytoją įpareigoja tikslinti statybos metu pasikeitusios statinio kadastro duomenis. Tai privalu atlikti ne rečiau kaip kartą per penkerius metus nuo nebaigto statyti statinio įregistravimo NRT.

Kaip informavo Ž. Čekauskas, nuo lapkričio mėnesio už nustatytos statinių ir daiktinių teisių į juos registravimo ir nebaigto statyti ar rekonstruoti statinio kadastro duomenų NRT tikslinimo tvarkos pažeidimus bus taikoma administracinė atsakomybė. Fiziniams asmenims numatyta bauda nuo 145 iki 290 eurų, o juridiniams asmenims – nuo 290 iki 580 eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.