Oro sąlygos lems šiųmetį bulvių derlių

bulves derlius
Nuotr. Nors šiemet bulviakasis prasidėjo dviem savaitėm vėliau, bulvių augintojai džiaugiasi ankstyvųjų bulvių derliumi.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Bulves auginantys ūkininkai sako, kad šiemet bulviakasis prasidėjo dviem savaitėmis vėliau. Žemdirbiai gaudo kiekvieną saulėtą dieną, kad galėtų įvažiuoti į dirvą kasti ankstyvąsias bulves. Jie mano, kad lietuviškų bulvių trūkumo nepajusime, bet atvirauja, kad bulvių kokybė prastesnė.

Ūkininkas Virginijus Tirlikas savo ūkyje, esančiame Lukšių seniūnijos Liepalotų kaime, augina apie 44 ha bulvių ir sako, kad bulviakasį pradėjo nuo liepos pirmos dienos, kasama ankstyvoji ‘Solist‘ bulvių veislė.

„Derlius geras, pirkėjų turim. Bet kalbėdamas apie derliaus kokybę, tai turiu pasakyti, kad bus visko. Bulvės, kurios dabar vandenyje guli, jei bus karšta, – iškeps arba supus. Bet kol kas pas mus tokių plotelių mažai. Aišku, į kai kurias dirvas sunku įvažiuoti su bulviakase“, – kalbėjo ūkininkas ir pridūrė, kad vėlyvųjų veislių bulvėms šiandienos oras yra tinkamas, nes drėgmės ir šilumos pakanka. Paklaustas, ar ūkininko negelbsti smėlingos dirvos Liepalotuose, V. Tirlikas sakė, kad prilytoje smėlingoje dirvoje kasti bulves yra sunkiau nei molingose žemėse.

Praėjusį penktadienį kalbintas ūkininkas teigė, kad į laukus nevažiavo, nes turėjo pakankamai prisikasęs ir dorojo derlių, jis svarstė palaukti, kol pradžius dirva, o savaitgalį toliau tęs darbus.

Nors, pasak V. Tirliko, bulvių kaina pakilo apie 20–30 centų, ūkininkas atviravo, kad dejavimas, jog liksim be bulvių, – nepagrįstas.

Sintautuose ūkininkaujantis Juozapas Juška bulvių sodina apie 20 ha. Bulvininkyste užsiima apie 24-erius metus. Apsilankius jo ūkyje, ūkininką radome beruošiantį techniką javapjūtei ir laukiantį palankesnių orų, kad galėtų kasti bulves. J. Juška teigė, kad jo ūkyje ankstyvųjų bulvių derlius apie 10 dienų vėluoja, ankstyvųjų bulvių ‘Catania‘ nukasęs tik apie vieną hektarą. Pasak ūkininko, ankstyvąsias išdygusias bulves vietomis pakando šalna, todėl bulvių virkščios pageltusios, o derlius menkesnis.

„Sodinu kelių veislių ankstyvąsias, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvąsias bulves. Dabar ruošiuosi kasti ‘Agila‘ veislės bulves, dar pasisodinęs esu kelių naujų veislių bulvių, viena iš jų – ‘Anuška‘. Nuolatos išbandau naujas veisles, per visą ūkininkavimą gal kokią 50 veislių bulvių esu bandęs auginti“, – pasakojo ūkininkas.

Nuvykus į bulvių lauką ir iškasus ankstyvųjų bulvių krūmą, bulvės pabiro nedidelės ir negausiai, tai, pasak ūkininko, dėl apšalusių bulvių virkščių. Jis patikino, kad mažos bulvės jau netinkamos prekybai – iš tokio krūmo tik viena ar dvi bulvės tinkamos realizuoti. Atvažiavus į kitą bulvių lauką, kur bulvių virkščios žaliuoja, ir pavertus ‘Catania‘ bulvių veislės krūmą, suskaičiavome 12 vienetų bulvių gumbų, dauguma jų didelės ir tokių bulvių ūkininkas tikisi prikasti kuo daugiau.

Paklausus apie bulvių kokybę, J. Juška atsakė – bulvės ant ribos...

„Ant ankstyvųjų bulvių matyti balti taškeliai, vėliau jos gali pradėti pūti“, – aiškino ūkininkas ir pridūrė, kad dėl drėgmės bulvės aplipusios žeme, todėl darbininkams ant bulviakasės tenka kone kiekvieną bulvę rankomis gniaužyti, kad pašalintų purvą – tik gražios yra tinkamos prekybai.

Vaikščiodamas po bulvių lauką J. Juška juokavo, kad kolorado vabalams irgi nepatinka, kai ant kupros lyja, todėl šių kenkėjų šiemet yra mažiau.

Bet tokio oro, koks buvo savaitgalį, kalbintas ūkininkas J. Juška nepeikia ir sako, kad reikia poteriauti, jog toks ir būtų.

„Dabar jau viskas Viešpaties žinioje. Drėgmės pakanka, bet viskas ant ribos. Bulvė juk šiltų kraštų augalas, bet lietaus jau gana“, – svarstė J. Juška ir prisiminė, kad ankstyvą pavasarį jam teko ankstyvąsias bulves net laistyti – taip sausa buvę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.