Bitininkų susirinkime aptartos problemos ir planai

usas
Nuotr. Šakių rajono bitininkų draugijos primininkas Kęstutis Ūsas žinią apie respublikinę bitininkų šventę, kuri vyks rugpjūčio pradžioje Gelgaudiškio dvare, skleidžia jau šiandien ir skelbia, kad joje laukiami ne tik bitininkai, bet ir medaus mėgėjai.


Kovo 22 d. vykusiame Šakių rajono bitininkų draugijos ataskaitiniame susirinkime ateinančio sezono prognozes apžvelgė bičių produktus superkančios įmonės atstovas. Taip pat aptarti šiais metais numatomi vykdyti projektai bei pasiruošimas respublikinei bitininkų šventei, kuri vyks mūsų rajone.
 
Rajono bitininkai susirinkime viešėjusio UAB „Apiproduktai“ direktoriaus Algirdo Žiūko pirmiausiai teiravosi, kur realizuoti bičių suneštą lietuvišką medų. Didmenininkai jo nesuperka, nes patys negali niekam parduoti. Pasak A. Žiūko, Vakarų Europos šalys nenori dabar medaus pirkti iš Lietuvos – daug pigesnio gauna iš Ukrainos ar Kinijos. Kadangi praėjusiais metais visoje Europoje medaus derlius buvo geras, prisikaupė medaus atsargos, šiuo metu Europoje siūloma ne daugiau kaip 1,8 euro už kilogramą.

„Retai kada būna, kad dveji metai iš eilės būtų tokie derlingi, galbūt kažkurį sezoną bus mažesni derliai, tuomet situacija pagerės“, – kalbėjo A. Žiūkas ir pridūrė, kad galbūt reikia lietuviams ieškoti papildomų rinkų Azijos, Artimųjų Rytų šalyse.

A. Žiūkas patarė mūsų bitininkams medų rūšiuoti pagal augalus, iš kurių jis surenkamas (pavyzdžiui, mūsų krašte daug prisukama rapsų medaus),vienos rūšies medaus paklausa ir kaina yra didesnė. Pasak A. Žiūko, medus Europoje yra vertinamas pagal spalvą, daugiau mėgstamas šviesus medus, mažesnė paklausa tamsaus medaus. Jis patarė bitininkams, parduodantiems medų didmenininkams, medų pilstyti į unifikuotą tarą: statines arba kibirus. Svečias kvietė rajono bitininkus rinkti bičių pikį, žiedadulkes ir siūlė tam įsigyti pikio ir žiedadulkių rinktuvus.

Šakių rajono bitininkų draugijos pirmininkas Kęstutis Ūsas, pristatydamas draugijos veiklą, paminėjo, kad organizavo mokymus, dalyvavo jaunųjų bitininkų konkurse bei respublikinėje bitininkų šventėje.

„Kodėl praėjusiais metais mažai ką nuveikėm? Atrodo, kad susirenkam tik ir išsidalinam vaistus, turėtume drauge mąstyti, ką galėtume nuveikti“, – kalbėjo pirmininkas ir siūlė teikti projektus Šakių krašto vietos veiklos grupei.

Norint gauti finansavimą, reiktų sukurti produktą. Anot pirmininko, tai galėtų būti Zanavykų krašto medus, kuris būtų pristatytas respublikinėje bitininkų šventėje, kuri vyks rugpjūčio mėnesį Gelgaudiškyje. Rajono bitininkai ateityje norėtų kurti ir bendruomeninį verslą.

Pasakodamas apie numatytos respublikinės bitininkų šventės programą, K. Ūsas pabrėžė, kad ši šventė bus skirta ne tik bitininkams, bet visiems, norintiems susipažinti su bitininkyste, bičių produktais, prisiliesti prie bitininko įrankių, pamatyti medaus kelią nuo korio iki stalo, midaus virimo technologiją ir kita.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.