Draugijai kilpą ant kaklo neria nauji mokesčiai

Liepos paskutinę dieną Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje įvyko neeilinis Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) narių suvažiavimas. Iš 47 skyrių į suvažiavimą atvyko 38 skyrių atstovai, tarp kurių buvo ir mūsiškiai. Suvažiavimo metu buvo atšaukta senoji taryba ir išrinkta naujoji. Į tarybą pateko ir Šakių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos valdybos pirmininkas Algimantas Glikas.

Suvažiavime dalyvavęs Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas ir žuvininkas Gintautas Liepuonis sakė, kad susirinkę 38 skyrių atstovai nusprendė paleisti seną ir išrinkti naują tarybą, kuri veiks iki kadencijos pabaigos, t. y. dar pusantrų metų. Taip atsitiko dėl to, jog daug narių turinti valdyba dirbo neefektyviai – nuolat nesusirinkdavo kvorumas, todėl nuspręsta ją drastiškai sumažinti ir pasirūpinti tuo, kad į valdybą patektų tų draugijų, kurios buvo aktyvios, nariai. Todėl, anot G. Liepuonio, nieko nuostabaus, kad į naująją valdybą pateko tiek mūsų rajono pirmininkas, tiek kaimyninio Vilkaviškio rajono pirmininkas, nes abi draugijos yra aktyvios ir gausios medžiotojų bei žvejų. Susirinkime nuspręsta, kad iš 46 valdybos narių pačioje valdyboje išdalinus kvotas liks tik 21 narys.
 
Tame pačiame susirinkime, anot G. Liepuonio, diskusijų sukėlė klausimas dėl nario mokesčio didinimo. Po ilgų diskusijų buvo nuspręsta pakelti skyrių mokamus mokesčius. Nuo šiol nuo kiekvieno rajono skyriaus į LMŽD biudžetą kas metus bus mokama už medžiotoją 3 eurai (buvo 2 eurai) ir už žveją 2 eurai (buvo 1,5 euro). Anot medžioklės žinovo, dėl mokesčio sumokėjimo už medžiotojus draugijai nesklandumų nekils, nes medžiotojai ir taip moka nario mokestį draugijai (25 eurus už medžiotoją) ir jiems mokestis nedidės. Tačiau su žvejais yra kitas klausimas, nes čia dar nėra nuspręsta „kaip ir už ką“ jis bus taikomas. Anot G. Liepuonio, žvejai dažniausiai nestoja į draugiją. 2018 m. Šakių medžiotojų ir žvejų draugijai priklausė vos 7 žvejai. Suvažiavime buvo kalbama, kad tuos 2 eurus draugijos turės sumokėti ne už tai, kiek yra žvejų narių draugijose, bet už išduotus metinius leidimus. Pavyzdžiui, jeigu draugija per metus parduoda žvejams 300 metinių leidimų, tai respublikinei draugijai nuo žvejų teks sumokėti 600 eurų nario mokesčio. Tačiau toks mokestis dar nėra tiksliai nustatytas. Pasak G. Liepuonio, naujai išrinktai valdybai dar teks nuspręsti, ar draugijos turės mokėti už žvejus pagal parduotų metinių leidimų skaičių, ar pagal rajonuose turimą vandenų hektarų kiekį. Šakių rajono medžiotojų ir žvejų draugija turi 178 hektarus, o tai reiškia, kad draugijai nario mokestis už žvejus tada atsieitų 356 eurus.

„Tai yra žiaurūs pinigai, nes mes ir taip turime pirkti žuvytes įžuvinimui nuomojamiems tvenkiniams kasmet, spausdinti leidimus, turim mokėti už vandens nuomą... Ir taip mūsų tie pinigėliai, surenkami iš žvejų, sutirpsta“, – sakė G. Liepuonis.

Anot medžioklės žinovo, tas mokestis bet kokiu atveju taps Šakių draugijai „kilpa po kaklu“, nes kad ir ką nuspręstų naujoji respublikinės LMŽD valdyba, draugijai teks jį mokėti.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.