Kaimynystėje siaučiantis kiaulių maras sukėlė nepatogumų

Afrikinis kiaulių maras (AKM) iš rajono nesitraukia – kas savaitę randama arba sumedžiojama vis naujai užsikrėtusių šernų. O praėjusią savaitę Kazlų Rūdos savivaldybėje kiaulių ūkiuose nustačius du naujus maro protrūkius, dėl vieno iš jų kyla nesklandumų ir mūsų rajono paribio seniūnijoms, nes jos patenka į dešimties kilometrų nuo maro židinio esančią apsaugos zoną.

Kaip informavo Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Artūras Šimkus, nemalonumai kyla dėl Antanavo kaime nustatyto AKM židinio ūkyje, kuriame gyventojas savo reikmėms laikė vieną kiaulę. Anot viršininko, į 10 km apsaugos zoną iš mūsų rajono patenka Barzdų, Baltrušių, Pupių, Butkiškių kaimai. Šių kaimų kiaulių laikytojai 30 dienų negali vykdyti jokio kiaulių judėjimo – nei pirkti, nei parduoti kiaulių, o septynias dienas nuo maro nustatymo datos negali išvežti ir kitų ūkinių gyvūnų, nebent su VMVT leidimu.
 
Iš kur atkeliavo į Kazlų Rūdos gyventojų ūkius maras, kol kas yra nustatinėjama, tačiau, anot A. Šimkaus, dabar inspektoriai tikrins visus ūkius, tarp jų ir mūsų rajono, kurie patenka į 10 km zoną, surašydami, registruodami kiaules, tikrins, ar ūkiai laikosi biosaugos reikalavimų.

Nesklandumai dėl kiaulių maro užkrato kaimyninėje savivaldybėje pridarė bėdų ir vienai rajono mėsos perdirbimo įmonei – Baltrušiuose veikiančiai UAB „Bomesa“, kuri patenka į 10 km zoną, dėl to ji 30 dienų negalės eksportuoti savo produkcijos į užsienį.

Nuo pernai metų spalio mėnesio rajone rasta 80 nugaišusių ar sumedžiotų užsikrėtusių šernų.

Kazlų Rūdos savivaldybės atvejis – septintas, kai kiaulių maras pasitvirtina kiaulių ūkiuose, o pas mus buvo vienas atvejis Prūselių kaime.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.