Seniūnijose vyksta kapinių tvorų naujinimo darbai

svelnyte seniune
Anot Kidulių seniūnės Renatos Švelnytės, didelių investicijų naujai tvorai nereikėjo, nes pagelbėjo vietiniai žmonės. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kol vieni seniūnai dar tik dėlioja kapinių tvarkymo, tvorų tvėrimo darbus, kitur jie jau baigti. Kidulių seniūnijoje šilta žiema leido seniūnijos darbuotojams lauko darbus atlikti anksčiau nei planuota ir dar ankstyvą pavasarį gyventojai galėjo grožėtis miestelio centre esančių senųjų evangelikų kapinių atnaujinta tvora.

Praėjusių metų gruodį Kidulių seniūnijai pradėjusi vadovauti seniūnė Renata Švelnytė sako, kad vadinamųjų vokiečių kapinių tvoros atnaujinimas yra vienas iš pirmųjų jos užsibrėžtų atlikti darbų, nes į šias kapines dažnai užsuka miestelio lankytojai.
„Senosios vokiečių kapinės yra pačiame centre, todėl jos krenta į akis visiems čia atvykstantiems, o ir į pačias kapines užsuka daug žmonių, nes ten yra ir paminklas kovotojams už Lietuvos laisvę, žuvusiems partizanams atminti“, – pasakojo R. Švelnytė.

Anot seniūnės, didelių investicijų naujai tvorai nereikėjo, nes pagelbėjo vietiniai žmonės, kurie seniūnijai atidavė, padovanojo nereikalingas tvoros atramas, darbus atliko seniūnijos darbuotojai. Kainavo tik pats tvoros tinklas ir tvirtinimo detalės, viskas atsiėjo apie 600 eurų. Seniūnija užtvėrė ne tik 0,81 ha ploto užimančias senąsias, neveikiančias evangelikų kapines, bet atnaujino, nudažė vartelius bei sutvarkė kapinių teritoriją.

Kaip sako Kidulių seniūnė, gaila, kad kitus planus pakoregavo karantinas, nes seniūnija kovo mėnesį  laukė atvykstant kultūros paveldo specialistų, su kuriais ruošėsi tartis dėl leidimų atlikti kai kuriuos darbus dvaro parke. Parke ji buvo numačiusi su darbininkais patvarkyti kai kuriuos pėsčiųjų takelius, vietomis pasodinti dekoratyvinių medelių, kitų augalų, tačiau šis objektas (kartu su visa Kidulių dvaro sodyba) yra priskirtas saugotiniems kultūros paveldo objektams, todėl, prieš darant bent menkiausią darbelį, reikia savo veiksmus suderinti su specialistais. Anot seniūnės, apie 5 ha ploto užimanti parko teritorija iš tiesų reikalauja daug priežiūros, tačiau kol kas seniūnijos darbuotojų pastangomis yra tvarkoma ir prižiūrima aplinka, renkamos šiukšlės ir kt., o pėsčiųjų takeliai bus tvarkomi, kai sulauks kultūros paveldo specialistų pritarimo.

Dalį civilinių kapinių tvoros šiais metais atnaujinti ir perdaryti miestelyje yra numatęs Lukšių seniūnas Vidas Cikana. Seniūnas sako iš pradžių manęs, kad seną metalinę tvorą nuo pietinės kapinių dalies užteks tik nuimti ir restauruoti, tačiau pradėję daryti darbus suprato, kad „iš to nieko nebus“.

„Teks dėti naujai tą tvoros dalį, dabar vyksta medienos paruošimo darbai, o vasarą imsimės rekonstrukcijos darbų“, – sako V. Cikana.

Metalinę tvorą pakeis nauja, medinė tvora, kuriai medžiagą darosi pati seniūnija iš nuosavos medienos. Anot seniūno, jis taip pat skubėjo su tvoros atnaujinimo darbais, manė, kad tradiciškai į kapines per šv. Velykas ateis daug lankytojų, tačiau dabar ne dėl jų tenka skubėti, o dėl to, kad netrukus darbininkams teks imtis intensyvių aplinkos priežiūros darbų, kurie šįmet dėl ankstyvesnio pavasario, ko gero, prasidės anksčiau. Be to, seniūnas šįmet yra numatęs atnaujinti ne tik Lukšių, bet ir prie Staliorių koplytėlės esančią tvorelę. Šią žiemą seniūnijos darbuotojai  restauravo Lukšių civilinių kapinių vartus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.