Karantinas švelninamas – duris atveria ir ne maisto prekių parduotuvės

balciunas dviraciai
Dviračiais prekiaujantis Mindaugas Balčiūnas pripažįsta, kad karantinas „kirto stipriai“, bet kartu tai ir buvo geras spyris keltis į internetinę erdvę, pasitvarkyti patalpas. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Vyriausybei nusprendus švelninti karantino sąlygas veiklą atnaujino ir ne maisto prekių parduotuvės, turinčios atskirus įėjimus iš lauko, taip pat leista dirbti tiems paslaugų teikėjams, kurie turi trumpą kontaktą su klientu. Žvalgomės, kaip sušvelninus karantiną atrodo pagrindinės Šakių gatvės, kokiomis nuotaikomis gyvena smulkieji verslininkai.

Tiesa, kaip ir anksčiau, taip ir sušvelninus karantiną gatvės gana tuščios, nors automobilių galima pastebėti daugiau nei ankstesnėmis dienomis.

 Parduotuvių vitrinose buvusius užrašus, jog parduotuvė dėl karantino uždaryta, keičia informacija, kad parduotuvė jau dirba. Vienur kitur galima stebėsi įspėjimus, kad užėjus į parduotuvę negalima būriuotis, ribojamas vienu metu įeinančių skaičius. Primenama, kad būtinos apsaugos priemonės, o be jų klientas gali būti ir neaptarnautas. Su kaukėmis pirkėjus pasitinka ir pardavėjai.

Nors smulkieji verslininkai ir džiaugiasi sušvelnintomis sąlygomis, visi tvirtina tą patį – pirkėjų kol kas tik vienas kitas. Štai pagrindinėje V. Kudirkos gatvėje įsikūrusios „Elektromarkt“ parduotuvės vadovas Almantas Suslovas pripažįsta per langą stebintis prieinančius, besižvalgančius, bet dvejojančius į parduotuvę užeiti žmones. Tikriausiai, sako jis, žmonės svarsto, ar parduotuvė jau tikrai dirba. Tiesa, jie ir iki šiol bandė prekiauti, tik internetu, tačiau užsakymų irgi nebuvo marios.
„Vienas kitas buvo, bet labiau pavieniai“, – sako pašnekovas ir pripažįsta, kad dabar visiems teks palaukti geresnių laikų, nes dažnas, ko gero, ir savo pajamas skaičiuoja, dvejoja, ar norima prekė tikrai būtina.
Nors A. Suslovas patikina, kad pagal parduotuvės kvadratūrą (numatyta, kad 10 kv. m vienam žmogui) jie vienu metu galėtų aptarnauti gana nemažai klientų, bet pasirengę srautus reguliuoti. Tiesa, juokiasi jis, to nereikėjo, nes tiesiog tiek nėra klientų.

deva vizgirdos
„Deva“ parduotuvės vadovas Arūnas Vizgirda sako, kad kol kas užsuka tik vienas kitas pirkėjas, bet verslininkas nusiteikęs optimistiškai, o patirtų nuostolių, kad širdies neskaudėtų, sako ir neskaičiavęs. D. Pavalkio nuotr.

Panašiai kalba ir tame pačiame pastate įsikūrusios „Deva“ parduotuvės vadovas Arūnas Vizgirda.

„Net 14 žmonių pas mus galėtų būti, bet tiek ir šiaip nebūna“, – pripažįsta jis.

Visgi jis nusiteikęs optimistiškai ir sako, jog nors pinigų neužsidirbo, viliasi užsidirbti.

„Nėra ką dramatizuoti. Jei kaip kokios Ispanijoj trims mėnesiams būtume užsidarę, tada jau dramatizuotume. Kol kas Lietuvoj laimingai klostosi“, – mano A. Vizgirda ir priduria, kad lengvo, greito atsigavimo ir nereikia tikėtis, bet taip yra, nieko nepakeisi, tad į susiklosčiusią situaciją verslininkas žiūri ramiai.

„Jeigu neskaičiuoji, tai ir negaila. Tai neskaičiavom“, – į klausimą apie patirtus nuostolius atsako „Deva“ vadovas.

Pozityviu požiūriu dalijasi ir avalynės parduotuvės „Algedasa“ vadovė Danguolė Naujokaitienė, mananti, kad apskritai lietuviai per daug dejuoja.

„Taip, tikrai daug praradau, bet ir labai daug atradau“, – sako verslininkė bei trijų vaikų mama ir vardija galėjusi skirti taip trūkstamo laiko vaikams, žaidimams su jais, pyragų kepimui, nuotoliniam mokymui.

„Vakar šiandien jau dirbu, vyras taip pat, tai iškart nuotolinio mokymosi kokybė krinta“, – dalinasi patirtimi D. Naujokaitienė.

Moteris pripažįsta, kad kol parduotuvė neveikė, bandė prekiauti internetu, bet sako, jog avalynė ne ta prekė, kuria būtų paprasta prekiauti tokiu būdu.

„Vietoj būna ir 20 porų pasimatuoja, juk gal koja platesnė, gal siauresnė, tai individualu, o raštu paaiškinti nematant žmogaus gana sudėtingas reikalas“, – mintimis dalijasi pašnekovė.

dezinfekuoti rankas
Raštinių prekių parduotuvės „Jundula“ vadovė Rasita Grincevičienė pasakoja, kad žmonių, atvėrus parduotuvės duris, užsuka, nors prekybą jie vykdė ir nuotoliniu būdu. Tiesa, apyvartos neskaičiavo, nors verslininkė įsitikinusi, kad pokyčių bus.

„Tikrai dar neskaičiavau, bus pačiai įdomu pasilyginti, paskaičiuoti, bet pokyčių bus“, – sako R. Grincevičienė, kuri sukosi su dalinėmis prastovomis darbuotojams, pati turi nedarbingumo pažymėjimą vaiko priežiūrai.

Tačiau nors iš prastovų dar sako „visiškai neišėjusi“, į susiklosčiusią situaciją žiūri ramiai.

Kad karantinas „kirto stipriai“, pripažįsta ir Mindaugo Balčiūno įmonės vadovas Mindaugas Balčiūnas. Tačiau jis įžvelgia ir teigiamą karantino pusę.

„Šiaip gal būčiau buvęs toks pasyvesnis, nes viskas įprasta, laukia sezono pradžia, o čia buvo toks geras spyris. Teko pereiti ir į internetinę erdvę, ir net tas baisias buitinio patalpas šiek tiek nusprendėme pasiremontuoti, reiks ir pačią parduotuvę pasitvarkyti“, – mintimis dalijasi dviračių prekeivis.

Pasak jo, tie laikai, gal kokie 2005–2007-ieji, kai tik atidarius parduotuvės duris jau driekdavosi eilė, seniai užmaršty, tačiau dabar randasi daugiau klientų iš kaimyninių Jurbarko, Vilkaviškio rajonų. Ir iki karantino sušvelninimo jis sako sukęsis kaip įmanydamas – užsakytas prekes pristatė į namus, buvo sudarytos sąlygos jas atsiimti lauke, o telefonu teikdavo konsultacijas. Visgi klientų sumažėjimas akivaizdus ir ypač jaučiamas – štai penktadienį iki pietų vienas žmogus nupirko dvi kameras.

„Mano prekyba apskritai nuo oro sąlygų priklauso, tačiau tikrai žmonės labiau linkę ne naujus įsigyti, o senus dviračius remontuoti, tai ką, užsiimame ir tuo“, – sako M. Balčiūnas, kuris šiuo metu šeimoje liko vienintelis uždirbantis, nes žmona veiklą šiuo metu buvo priversta sustabdyti visai.

Penktadienį užeiti kvietė iškabos ir ant kitų parduotuvių, kai kurie prekybininkai dirbo ir miesto turgelyje, nors Zanavykų turgaus vartai vis dar užverti. Visgi aukščiausioji valdžia ragina visus būti atsargius, neprarasti budrumo, laikytis karantino sąlygų, nes nors jis iš švelninamas, pagrindiniai reikalavimai išlieka tie patys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.