Čiužiniai: anksčiau ir dabar

ciuziniai
Čiužinys yra toks įprastas dalykas, kad dauguma iš mūsų net nepagalvoja, kokią įdomią istoriją, siekiančią tūkstančius metų, jis turi. Tikriausiai būtų įdomu sužinoti, nuo ko gi viskas prasidėjo? Pažvelkime atidžiau į čiužinio raidą per visą istoriją.

Čiužinių istorija

Tikriausiai nenuostabu, kad patys pirmieji čiužiniai buvo pagaminti iš įvairių natūralių daiktų, tokių kaip žolės, kailiai ir lapai. Manoma, kad pirmieji tokio tipo čiužiniai buvo sukurti neolito laikotarpiu (10 000–4000 m. prieš Kristų).
 
Kitas čiužinių vystymosi etapas įvyko Persijoje apie 3600 m. prieš Kristų, kuomet čia gyvenę žmonės sukūrė pirmąjį vandens pagrindo čiužinį, užpildydami ožkos odą vandeniu. Po kelių tūkstančių metų romėnai odą užpildydavo šiaudais bei vilna. Beveik du tūkstančius metų čiužinyje nebuvo jokių realių naujovių, o Renesanso epochos čiužinys vis dar buvo gaminamas iš odos ir įdarytas natūraliais užpildais, tokiais kaip vilna ir šienas.

Tik XVIII–XIX amžiuje žmonės pradėjo rimtai galvoti apie čiužinio gamybą, sukurdami įvairius sintetinius užpildus ir kurdami kitokio tipo užvalkalus. O visiems gerai žinomos spyruoklės čiužiniuose pirmą kartą buvo pradėtos naudoti XIX amžiaus viduryje. 1926 m. buvo sukurta latekso guma, kuri tapo pagrindine čiužinio medžiaga.

Galiausiai aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje atsirado ir išpopuliarėjo „memory foam“ čiužiniai, dar kitaip žinomi, kaip čiužiniai su atmintimi, kurie prisimena žmogaus kūno formas ir išlaikydami patogią miegančiojo pozą pagerina poilsio kokybę.

Čiužiniai šiomis dienomis

Šiuolaikiniai čiužiniai yra labai įvairūs ir gaminami kokybiškų bei patvarių medžiagų. Plačiai naudojamos medžiagos jų gamyboje yra spyruoklės, putų poliuretanas, viskozė. Jei kaip tik ieškote naujo kokybiško čiužinio, https://www.magresbaldai.lt/baldai/ciuziniai/ rasite platų jų pasirinkimą. Pažanga čiužinių gamyboje leidžia sukur-ti čiužinius, kurie prisitaiko prie kūno padėties, leidžia kūnui kvėpuoti, užtikrina puikią miego kokybę bei yra pritaiky-ti jautriems žmonėms: jiems yra skirti hipoalerginiai čiužiniai.

Taigi nuo atsiradimo pradžios čiužiniai pasikeitė neatpažįstamai. Dabar mes dabar turime galimybę miegoti ant nau-jausiomis technologijomis pagamintų ypač patogių ir patvarių čiužinių, o kadaise žmonės miegojo tiesiog ant lapų krūvos – pokyčiai tiesiog stulbina, ar ne?

Užs.nr.d-0099

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.