Šakiuose – žurnalistų desantas

zurnalistai slepetija
Šlepečių verslą sukūręs lukšietis Tadas Bybartas žurnalistams pasakojo, kad pinigų nuosavo verslo pradžiai užsidirbo užsienyje, nusipirko siuvinėjimo stakles, pradėjo siuvinėti. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Šią savaitę Šakių kraštą aplankė būrys Lietuvos portalų lrytas.lt, delfi.lt, 15min.lt, bei LRT žurnalistų. Vienuolika šalies žiniasklaidos atstovų, pasiskirstę į šešias grupes, visą dieną rengė reportažus: apsilankė rajono verslo įmonėse, ūkiuose, turizmo objektuose, kalbino kultūros žmones, profesionalaus meno kūrėjus.

Žurnalistų infoturo dalyvių – spaudos atstovų, taip pat LRT „Ryto garsai“, radijo laidų „Atrask Lietuvą“, „Gimtoji žemė“ ir „Klasika“ – kelionė po Šakių kraštą prasidėjo restorane „Kuchmistrai“, kur juos pasitiko savivaldybės, verslo ir turizmo atstovai, pasiruošę lydėti žurnalistus po skirtingas mūsų krašto vietas.

Vienuolika žurnalistų ir fotografų, susiskirstę į šešis ekipažus, per daugiau nei šešias valandas aplankė daugiau nei 25 objektus, kuriuos nušvies savo publikacijose bei radijo laidose.

Kaip pasakojo vienas iš organizatorių, UAB „Komunikacijų erdvės“ atstovas Tomas Juknevičius, tai tradicinis infoturas, šį kartą skirtas nacionalinei žiniasklaidai parodyti Šakių kraštą bei čia dirbančius, kuriančius žmones.

„Iš tų vienuolikos žurnalistų devyni Šakių krašte lankosi pirmą kartą. Tai Šakiai ir jų apylinkės jaunesnei žurnalistų kartai tarsi Antarktida, neatrastas kampas. Aš lankiausi Kudirkos Naumiestyje, kur buvau taip pat pirmą kartą, aplankiau Kudirkos kapą. Susipažinau su karkasinių skydinių namų gamyba. Esam sužavėti zanavykų nuoširdumu“, – kalbėjo T. Juknevičius.

Kituose rajonuose jau surengta apie 40 tokių infoturų. Į Šakius atvyko bene gausiausias žurnalistų būrys.

Verslu ir amatais besidominti 15min.lt žurnalistė Kornelija Mykolaitytė aplankė MB „Šlepetija“, kalbino jaunąjį verslininką Tadą Bybartą. Jis pasakojo, jog viskas prasidėjo nuo individualios veiklos, prekybos mugėse. T. Bybartas atviravo, kad siūti moka jau nuo penkerių metų.

„Kartu su savo seserimi bei mama šlepetes siuvom namuose, supratau, kad reikalingos naujos patalpos, taip ir įsigijau buvusios Plynių kaimo mokyklos aktų salės patalpas. Kol kas prekiauju internete. Imtis šlepečių siuvimo paskatino noras kurti. Negaliu įsivaizduoti savęs dirbančio kitiems“, – sakė šlepečių kūrėjas pridurdamas, kad pandemija tik paskatino žmones apsipirkinėti internetu.

Klientai gali pasirinkti šlepetes norimo dizaino, taip pat pagal pageidavimus išsiuvinėjami ir unikalūs užrašai. Pasak verslininko, populiarus Vytis ar Songoko personažas. Žurnalistę domino, kas yra Tado klientai, verslininkas paaiškino, jog pagaminta produkcija keliauja po visą Lietuvą, Europos šalis.

„Aišku, pasiuvus šlepetes pačiam Arvydui Saboniui, kuriam reikėjo 54 dydžio, buvo gera reklama. Per dieną pasiuvam iki 40 šlepečių porų. Šiemet siūlom su kupranugario vilna“, – pasakojo T. Bybartas.

Žurnalistė, apsilankiusi UAB „Lukšių tekstilė“, kalbino įmonės vadybininkę Dainorą Kurčenkovę, kuri aprodė dygsniavimo, siuvimo cechus, šiuo metu įmonėje dirba 35 darbuotojai. Aplankytos tą dieną buvo ir kitos verslo įmonės.

LRT radijo laidos „Ryto garsai“ vedėja Alvyda Bajarūnaitė domėjosi naktinio krepšinio organizavimu Šakiuose bei kalbino Gyvenimo mokyklos įkūrėją Eglę Tamulytę bei kitus kraštiečius. „Ryto allegro“ vedėja Agnė Šimkūnaitė svečiavosi pas menininkę Adelę Liepą Kaunaitę, lankėsi Gelgaudiškio dvare, kur kalbino festivalių „Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare“ bei „Beatričės vasaros“ sumanytojas Dianą Šležienę ir Augeniją Julę Kasparevičienę.

Šakių savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėjos Irenos Žemaitienės lydima radijo laidos „Gimtoji žemė“ žurnalistė Regina Montvilienė domėjosi jaunųjų ūkininkių Arūnės Galginaitienės bei Agnės Paškauskienės smidrų ūkiais Griškabūdyje bei moliūgų, kanapių auginimu Irmos ir Povilo Belevičių ūkyje Baltrušiuose. Žurnalistė taip pat kalbino saldžių kukurūzų augintoją iš Slavikų Antaną Romikaitį, turintį ir daugiau pomėgių – jis augina fazanus ir ponius.

Populiarių laidų ciklą „Atrask Lietuvą“ rengianti LRT radijo žurnalistė Jolanta Jurkūnienė lankėsi Lekėčiuose, kur susipažino su Čekauskų muziejaus įkūrėju Gintu Čekausku, dalyvavo tradicinio šakočio kepimo edukacijoje, lankėsi Kidulių dvare bei kitur.

Svetainės „Švietimo naujienos“ žurnalistė Lina Jakubauskienė domėjosi švietimo ugdymo įstaigomis, lankėsi Gelgaudiškio „Šaltinyje“ bei mokykloje, o Plokščių mokykloje-daugiafunkciame centre kalbino migrantus, su šeimomis iš užsienio sugrįžusius vaikus, domėjosi, kaip sekėsi prisitaikyti prie lietuviškų realijų.

Buvo palbintos keramikė Ugnė Runienė, aprangos dizaino butiko įkūrėja Laura Saunorienė, aplankyta cukrainė „Laimė“, kiti objektai. Po įtemptos darbo dienos žurnalistai vėl susitiko „Kuchmistruose“, kur degustavo „Zanavykų ragaučių“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.