Suinteresuoti Šakių ūkininkų sąjungos atgaivinimu rajone

ufartas darius
Kidulių krašto ūkininkas Darius Ufartas įsitikinęs, kad rajone reikia arba atkurti Šakių ūkininkų sąjungą, arba kitu pavadinimu kurti žemdirbišką organizaciją, kuri tinkamai atstovautų ūkininkų interesams. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sausio 19 d. Kidulių dvare rinkosi rajono ūkininkai, šio susitikimo iniciatorius vietos ūkininkas Darius Ufartas sako, jog siekia suburti visus, kuriems aktuali ūkio ateitis, ir atkurti Šakių ūkininkų sąjungą ar kurti kitu pavadinimu organizaciją, kuri apjungtų, atstovautų ir suvienytų mūsų krašto ūkininkus.

Kidulių krašto ūkininkas D. Ufartas, praėjusią savaitę sukūręs „Facebook“ grupę „Šakių krašto ūkininkai“, rašė: „Šakių rajonas garsėja savo derlingomis žemėmis ir darbščiais žmonėmis. Nuo seno mūsų rajono kaimynai su pavydu žiūrėdavo, kaip mes gražiai dirbame savo laukus, kaip rūpinamės gyvuliais. Deja, šiandien vien mylėti ir prižiūrėti savo ūkį nepakanka. Besikeičiantis visuomenės požiūris, ES nuostatos, nesibaigiančios reformos mūsų ūkiams pažeria naujų iššūkių. Tik būdami vieningi ir nuolat komunikuodami mes galėsime įveikti naujus iššūkius.“ Jaunasis ūkininkas kvietė dalintis aktualia informacija, diskutuoti ir kitus ūkininkus.

Neilgai trukus D. Ufartas rajono ūkininkus sukvietė į Kidulius susitikti gyvai. Dar prieš susitikimą jis kalbėjo, kad šio susitikimo metu bus keliamas svarbiausias klausimas – ar rajono ūkininkai nori atkurti Šakių ūkininkų sąjungą?

„Šakių ūkininkų sąjunga yra, tačiau ji visai neveiksni. Jos pačios narystė Lietuvos ūkininkų sąjungoje yra sustabdyta. Jei tokiame žemdirbiškame krašte yra suspenduota organizacijos veikla, tai, manau, yra gėda, – kalbėjo D. Ufartas. – Toks linksmas atsakymas būtų, kodėl vyksta šis susirinkimas: norim įrodyti, kad suvalkiečiai žemdirbiai nėra tokie skūpūs ir gali susimokėti tą nario mokestį.“

Pasak D. Ufarto, susitikime planuojama diskutuoti, ar Šakių ūkininkų sąjunga jungtųsi prie Lietuvos ūkininkų sąjungos ar kažkurios kitos skėtinės žemdirbių organizacijos, ar liktų tik kaip Šakių krašto žemdirbių asociacija.

Į susirinkimą atvyko apie 50 ūkininkų iš įvairių rajono kampelių. Aptarti jiems aktualius klausimus atvyko tiek smulkūs, tiek stambūs ūkininkai, kurie dirba nuo 5 iki 700 ha.

„Dėkoju, kad manimi patikėjote ir čia atvažiavote. Jūs žinote, kas dabar darosi Europoje, ūkių griovimo banga ateis ir pas mus, kokie iššūkiai mūsų laukia, tuoj pajusite, kai ateis deklaravimas“, – susirinkimą pradėjo D. Ufartas ir pateikė Olandijos pavyzdį: šioje šalyje ūkininkams siūloma iki 2030 m. perpus sumažinti amoniako naudojimą, o tai reikštų gyvulių skaičiaus mažinimą.

Tiesa, tolimesnėje diskusijoje rajono ūkininkai panoro likti be žiniasklaidos dalyvavimo, tačiau po susirinkimo D. Ufartas mielai pakomentavo, kaip reagavo ūkininkai į klausimą, ar reikia atkurti Šakiuose ūkininkų sąjungą.

„Vienareikšmiškai buvo nuspręsta, kad ne tik reikia, bet ir būtina atkurti organizaciją Šakiuose. Tą parodė ir gausus žmonių dalyvavimas bei užsidegimas akyse kažką daryti“, – sakė D. Ufartas.

Anot jo, dabar ūkininkų aktyvui reiks išsiaiškinti Šakių ūkininkų sąjungos statusą, ar organizacija neturi skolų ir pan.

„Svarstysime, ar gaivinti ir atkurti šitą organizaciją, ar įkurti nauju pavadinimu. Jei kurtume naują, pridėtume žodelį „krašto“ ar panašiai“, – svarstė D. Ufartas.

Susirinkime taip pat diskutuota, ar atgaivinus (ar įsteigus nauju pavadinimu) Šakiuose žemdirbišką organizaciją verta tapti ir Lietuvos ūkininkų sąjungos nare.

„Daugelis pasisakė, kad reikalinga tapti skėtinės žemdirbių organizacijos dalimi, taip šakiečiai ūkininkai galėtų aktyviau dalyvauti bendroje žemės ūkio politikoje“, – kalbėjo D. Ufartas.

Jis pasidžiaugė, kad susirinkime dalyvavo ir dabartinės Šakių ūkininkų sąjungos pirmininkas Rimantas Valiukas, kuris tik pritarė organizacijos atgaivinimui ir džiaugėsi, kad atsirado žmonių, norinčių tuo užsiimti.

Pokalbio pabaigoje D. Ufartas dar kartą akcentavo, kad „Šakių rajonas visada buvo, yra ir bus žemdirbių kraštas ir mes turime tuo didžiuotis“. 34-erių D. Ufartas Kidulių krašte ūkininkauja maždaug nuo 2014 m., užsiima grūdininkyste.  

Pakalbiname ir R. Valiuką, kuris yra ir Šakių rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas, ši organizacija yra LR žemės ūkio rūmų narė.

„Aš ir susirinkime sakiau – atkurkit, dirbkit, jaunimas. Kur reikės, padėsiu, – komentavo R. Valiukas. – Tik tegul tas ūpas nepraeina.“

R. Valiukas paaiškino, kodėl šakiečiai pasitraukė iš Lietuvos ūkininkų sąjungos gretų, viena iš priežasčių – nuolat keliamas metinis Sąjungos nario mokestis, šakiečiai neišgalėjo jo mokėti. R. Valiuko teigimu, nario mokestis skaičiuojamas nuo rajone dirbamos žemės ploto, prie kurio priskaičiuojamos ir žemės ūkio bendrovių dirbamos žemės. R. Valiuko teigimu, iš Sąjungos yra išstoję ir gretimų Vilkaviškio, Kazlų Rūdos, Kalvarijos skyriai.

Anot R. Valiuko, jo vadovaujama Šakių rajono žemdirbių asociacija yra aktyvi, jungia ir gretimų rajonų ūkininkus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.