Pradėti pažintinio tako atnaujinimo darbai

urbanavicius parke
Šakių kultūros centro Gelgaudiškio padalinio turizmo administratorius, ūkvedys Saulius Urbanavičius  džiaugiasi prasidėjusiais Gelgaudiškio pažintinio tako atnaujinimo darbais ir laukia, kada galės vėl pakviesti turistus į pažintines ekskursijas po parką. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę prasidėjo Gelgaudiškio pažintinio tako tvarkybos darbai, rangovas „Kauno statyba“ darbus pradėjo nuo ąžuolų alėjos tvarkymo. Nors projekto  „Gelgaudiškio dvaro parko sutvarkymas“ darbų sąmata ir išaugo, tikimasi, kad atsinaujinęs pažintinis takas bus baigtas tvarkyti jau šių metų rudenį.

Praėjusią savaitę palydėti iki Gelgaudiškio dvaro pažintinio tako prašome Šakių kultūros centro Gelgaudiškio padalinio turizmo administratorių, ūkvedį Saulių Urbanavičių, kuris pažįsta parką kaip savo penkis pirštus. Šis džiaugėsi, kad pagaliau kone penkerius metus užtrukę projekto derinimo klausimai baigti, o pažintinio tako tvarkybos darbai pradėti.

„Jau atsidengė ąžuolų alėja. Daugelis net nežinojo, kad ji apskritai yra. Ji tiesiog buvo užžėlusi krūmais ir jos nebuvo matyti, kadangi nebuvo nuo dvaro rūmų jungiančio tilto, niekas ir nevaikščiojo. Dabar tiltelis atsiras nuo dvaro rūmų į kaštonų alėją, kitu bus galima iš kaštonų pereiti į ąžuolų alėją. Iš jos bus galima nukeliauti iki aikštelės, vadinamos Žvaigždės vardu, toliau iki Velnio kalno, Pasimatymų kalnelio, pro medžiotojų namelį, Baronkapines vėl sugrįžti prie rūmų“, – sutvarkyto pažintinio tako ribas brėžia S. Urbanavičius.

Gelgaudiškio dvaro parkas užima 118 ha, pažintinio tako ilgis – maždaug trys kilometrai.

„Jau ir pernai pažintiniame take mažiau rengėme ekskursijų, nes šis atrodė gana nepatrauklus. Tikimės, vėl greitai pakviesime lankytojus į pažintinę ekskursiją“, – kalbėjo S. Urbanavičius.

Apie pradėtus darbus pažintiniame take sutiko papasakoti ir darbų vadovas Mindaugas Vaitkus. Anot jo, pirmiausiai buvo tvarkoma ąžuolų alėja, kertami menkaverčiai krūmai. „Kauno statyba“ įgyvendins visus projekte numatytus atlikti tvarkybos darbus: kaštonų ir ąžuolų alėjų atkūrimas, atnaujinti takai bus išgrįsti atsijos granito skalda, įrengti du tilteliai, apšvietimas, suoliukai ir šiukšliadėžės, vaizdo kameros.

„Ąžuolų alėjoje, į abi puses maždaug po 14 metrų, numatyta pašalinti visus menkaverčius krūmus. Vieni medžiai genimi, augantys ant pačios alėjos – šalinami. Be abejo, konsultuojamės su miškininkais dėl medžių“, – pasakojo M. Vaitkus.

Praėjusią savaitę pasidomėti Gelgaudiškio pažintinio tako tvarkymo darbų pradžia atvyko ir rajono savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis kartu su skyriaus projektų koordinatore, šio projekto vadove Migle Kriaučiūniene. Vedėjas pasakojo, kad buvo tikslinamasi dėl tiltelių įrengimo vietų. Artimiausiu metu bus atliekami grunto tyrimai, pagal tai spręsis, kokias konstrukcijas tilteliams reikės įrengti. Anot A. Šlėderio, rangovas skuba atlikti medžių šalinimo, genėjimo darbus iki kovo 15 d., kol leidžia terminai.

„Mane žavi rangovo nusiteikimas ten dirbti. Tik paskelbus darbų pirkimą, rangovas dar tik ruošėsi dalyvauti pirkime, pirmiausiai atvyko susipažinti su pažintiniu taku, norėjo matyti savo akimis, kokio darbo reikės imtis, jei laimės konkursą. Ir šiandien rangovas suinteresuotas dirbti rūpestingai, – džiaugėsi A. Šlėderis ir pridūrė: – Svarbiausia, aišku, bus galutinis rezultatas.“

Projekto vadovė M. Kriaučiūnienė pasakojo, kad pažintiniame take sumažinta apšvietimo, pagal techninį projektą numatyta nutiesti tik apie 350 metrų elektros kabelio.

Ji taip pat informavo, kad pirminėje projekto finansavimo sutartyje statybos darbams buvo numatyta beveik 547 tūkst. eurų. Anot projekto vadovės, be abejo, per tiek metų projektas išbrango. Tad savivaldybė jau kreipėsi dėl papildomų lėšų (400 tūkst. eurų) skyrimo į Aplinkos ministeriją, šiuo metu bendra projekto suma sudaro apie 950 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.