Rajono laukuose – ankstyvasis bulviasodis

Naumiestietis Mindaugas Valaitis, pradėjęs sodinti daigintas bulves, džiaugiasi, kad šiemet orai tam ypač palankūs, darbus spartina sausa dirva, tad sodinimas vyksta kasdien. Balandžio pradžioje pasodintas ankstyvąsias bulves nukasti planuoja per Jonines. D. Pavalkio nuotr.

Bulves ankstyvajam derliui auginantys rajono ūkininkai jau pluša laukuose ir sako, kad šiųmetė data panaši kaip įprastai. Tiesa, tenka paieškoti sausesnių dirvų, į vagas daugiausiai krenta ankstyvosios ‘Corinna‘ veislės bulvės.

Pirmiausiai kalbinam mažesnių ūkių bulvių augintojus. Šakiečiai Daina ir Povilas Janušaičiai bulviasodį pradėjo balandžio 1 d.

„Sodinom net trijų veislių – ‘Corinna‘, ‘Solist‘, ‘Paroli‘, pačių ankstyviausių bulvių sodinom apie 90 arų. Šiemet 4–5 dienom vėliau pasodinom bulves, kadangi į laukus įvažiuoti dar nėjo, šlapia, reikėjo ieškoti sausesnių plotų. Be abejo, bulves uždengėm agroplėvele. Pernai per anksti nudengėm ir, deja, bulvės nušalo, – pasakojo P. Janušaitis, šiemet ūkyje žadantis pasodinti apie 5,5 ha bulvių. – Pirmųjų bulvių pernai ragavom birželio 14 d., šiemet šviežių bulvių derliaus tikimės sulaukti apie birželio 20 d.“

bulviu sodinimas janusaiciaiDaina Janušaitienė jau ne vienerius metus šeimos ūkyje viena anksčiausiai rajone pradeda bulviasodį, tad ir derliaus sulaukia viena pirmųjų. Šiemet patį pirmąjį bulvių plotą pasodino balandžio 1-ąją. Asmeninio archyvo nuotr.

Slavikietė Neringa Žilionienė sako, kad ūkyje pirmosios bulvės pasodintos balandžio 8 d., keliomis dienomis anksčiau nei pernai.

„‘Corinna‘ užsodinom apie 30 arų. Tiek pernai, tiek šiemet rizikuojam ir bulvių agroplėvele nedengsim. Anksčiau pasodinti bulves sutrukdė gamta – žemę išsidirbom ir prilijo. Vėl iš naujo dirvą reikėjo dirbti. Po savaitės vėl sodinsim plotelį, šiemet iš viso planuojam pasodinti apie penkis hektarus bulvių“, – pasakojo N. Žilionienė.

bulviasodis valaitis3Ankstyvųjų bulvių užauginimo savikaina yra gana didelė. Sudaigintų bulvių sodinimas reikalauja daug rankų darbo: sodinama su įprasta sodinamąja, tik bulvės dėliojamos rankomis į sodinimo kaušelius, reikia dirbti atsargiai, nenulaužant daigelių, tad darbas keliskart sulėtėja. D. Pavalkio nuotr

Naumiestiečio Mindaugo Valaičio laukuose į vagas bulvės gulė balandžio 7-ąją. Nuo tos dienos sodinimo darbai vyksta kasdien. Pašnekovas sako – šiltesnių dienų, kad galėtų išvažiuoti į laukus, laukė kone dvi savaites. Šiuo metu sandėliuose sudaigintos sėklinės, daugiausiai ‘Corinna‘ veislės bulvės kraunamos į traktorių ir vežamos į laukus, esančius Putinų kaime, kur vyrauja lengvi priesmėliai. Pasak pašnekovo, prieš sodinimą bulves daigino dėžutėse. Apie 15 metų bulves auginantis naumiestietis sako jau gerai įvaldęs tokio ankstyvo derliaus auginimo technologiją, žino, kaip bulves daiginti, kad daigeliai neištįstų ir būtų žali.
„Daigai labai trapūs, o neatsargiai dedant į vagą jie dažnai nulūžta. Iš tokios sėklos naudos tikėtis neverta, – sako pašnekovas bei priduria: – Svarbiausia laiku bulves sudaiginti ir laiku pasodinti, uždengti bulves agroplėvele nuo šalnų bei palaistyti, mat ankstyvoms bulvėms reikia drėgmės ir šilumos.“

„Sodinant kiekvienas daigintas gumbas iš dėžučių paimamas rankomis, kad nenulūžtų daigeliai ir dedamas į sodinamosios kaušelius, darbas lėtas – per dieną apsodinam gal apie 2 hektarus“, – pasakoja ūkininkas pridurdamas, kad labiausiai sėkmę garantuoja bulvių veislė, iš vokiečių įmonės „Europlant“ veislių jis renkasi derlingąją ‘Corinna‘.

Ankstyvųjų daigintų bulvių šiemet M. Valaitis planuoja pasodinti apie 13 ha, o iš viso ankstyvųjų bulvių užsodinti planuoja maždaug 50 ha, vėliau sodins vėlyvesnių veislių bulves, kol galų gale bulvėmis bus apsodintas beveik 100 ha laukas.

„Bulvių vagas nuo šalnų esu pasirengęs uždengti agroplėvele, tik labai sunku rasti žmonių šiam darbui“, – apgailestauja pašnekovas, o pirmų šviežių bulvių laukia apie Jonines.

Naumiestietis taip pat atskleidžia, kad bandymų lauke planuoja pasodinti net 12 skirtingų veislių bulvių, šiam sumanymui bulves parūpins minėta įmonė „Europlant“, su kuria ūkininkas jau seniai glaudžiai bendradarbiauja.

„Įmonė siūlo išbandyti auginti naujas, perspektyvias bulvių veisles. Ir jie, ir aš esame suinteresuoti sužinoti, kaip mūsų krašto dirvose šių veislių bulvės įvairiomis kintamomis auginimo sąlygomis auga ir kokį duoda derlių“, – tikina pašnekovas pridurdamas, kad jo tėtis, Bulvės muziejaus Kudirkos Naumiestyje įkūrėjas Jonas Valaitis galėtų pakviesti ir muziejaus lankytojus apžiūrėti bulvių bandymų lauką.

M. Valaitis nestokoja ir daugiau gražių idėjų. Jo planuose – surengti ir lauko dieną bei cepelinų fiestą a. a. prezidentienės Almos Adamkienės atminimui.

bulviasodis valaitis2Naumiestiečio Mindaugo Valaičio laukuose į vagas bulvės gulė balandžio 7-ąją. Nuo tos dienos sodinimo darbai vyksta kasdien. D. Pavalkio nuotr.

Kalbintas kitas šio krašto bulvių augintojas Linas Pukelis atskleidė, kad pirmąsias bulves į žemę guldė kovo 28 d., ankstyviausių bulvių žada sodinti apie 20 ha., iš viso – apie 150 ha.

„Šiemet pradėjom bulviasodį keliom dienom vėliau. Laukų visokių yra, ir šiandien renkamės, kur sausiau, kur galima įvažiuoti su technika ir sodinti“, – tvirtino L. Pukelis.

Dar vieni Kudirkos Naumiesčio krašto bulvių augintojai – UAB „Šaka“. Bendrovės vadovo Dariaus Matijošaičio teigimu, šiųmečio bulviasodžio pradžia buvo balandžio 4 d., bendrovė yra pasiruošusi bulvėmis užsodinti apie 150 ha.

„Bulviasodį šiemet pradėjom anksčiau. Ir Velykos anksčiau, ir darbymetis...“ – optimizmo neslėpė bendrovės vadovas.

O kitame rajono krašte – Kriūkų sen. ūkininkaujantis Martynas Laukaitis tvirtino, kad šią savaitę tik išvažiavo laukų dirbti, tad bulviasodį pradės savaitgalį ar tik kitos savaitės pradžioje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.