Vaiko pinigai – pagal naująją tvarką

vaikoDar praėjusį mėnesį vaikus auginantys tėvai kas mėnesį gaudavo vadinamuosius vaiko pinigus arba išmokas už vaikus. Pakeitus Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą, gavėjų skaičius turėtų gerokai sumažėti.

Dar sausio pradžioje Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė „Drauge“ pateikė informaciją, kurioje buvo aiškinama naujojo įstatymo tvarka bei akcentuojama, kas turėtų gauti pinigus už vaikus. Sužinoję, kad ne vienam žmogui šių vaiko pinigėlių klausimas kelia nerimą, bandysime dar kartą paaiškinti, kas turės teisę gauti minėtas išmokas, o kas ne.

Laikinasis įstatymas įsigaliojo nuo sausio 1-osios dienos. Iki šiol išmokos buvo skiriamos visoms vaikus auginančioms šeimoms, o dabar jos bus mokamos tik tada, jei jų tėvai ar globėjai negauna motinystės (tėvystės) pašalpos arba jei tos pašalpos dydis yra mažesnis nei 525 Lt (1.5 valstybės remiamų pajamų dydžio).  Iki šiol išmokų galėjo tikėtis ir tie tėvai, kurių pajamos vienam šeimos nariui buvo beveik dvigubai didesnės. Anksčiau 97.5 Lt išmokos buvo skiriamos vaikams iki trejų metų amžiaus, o dabar vaiko pinigai bus mokami tik iki dvejų metų.
 
Šeimoms, auginančioms vieną arba du vaikus nuo dvejų iki septynerių metų, nuo šiol bus mokama 52 Lt dydžio išmoka. Iki šiol šios išmokos buvo mokamos iki 18 metų. Sąlyga norint gauti išmoką – vidutinės šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį turi būti mažesnės nei 525 Lt.

Vyresniems kaip septynerių metų vaikams išmokos nebus skiriamos. Kaip aiškina įstatymo leidėjai, taip nuspręsta todėl, kad mokyklinio amžiaus vaikus auginančios šeimos, kurių mėnesio pajamos mažesnės nei 525 Lt, ir taip gauna paramą – nemokamą maitinimą mokykloje ir išmoką mokyklinėms reikmėms įsigyti.

Jei šeima augina tris ir daugiau vaikų, išmokos bus skiriamos vaikams nuo septynerių iki 18 metų amžiaus. Tačiau ir šiuo atveju vidutinės šeimos pajamos vienam nariui per mėnesį turi būti mažesnės nei 525 Lt.

Kaip informavo Socialinės paramos skyriaus vedėja, per 2009 metus  vaiko išmokų rajone buvo išmokėta 9 mln. 344 tūkst. Lt; 8507 asmenims per mėnesį. Pagal Vaiko išmokų įstatymą į tą skaičių įeina: išmoka vaikui - 7 197 tūkst. Lt išmokėta 7658 asmenims, vienkartinė išmoka nėščiai moteriai - 27, 8 tūkst. Lt išmokėta 107 asmenims, vienkartinė išmoka vaikui gimus -  500,4 tūkst. Lt išmokėta 357 asmenims, vienkartinė išmoka įsikurti - 251 tūkst. Lt išmokėta 155 asmenims, globos (rūpybos) išmoka - 1 368 tūkst. Lt išmokėta 230 šeimų.
Kiek šeimų išmokas gaus įstatymui pasikeitus, dar neaišku. Tikslesni duomenys bus vasario mėnesį, tačiau neabejojama, kad gaunančiųjų skaičius sumažės. Tikriausiai labiausiai apmaudu bus toms mamoms, kurių šeimos pajamos keliais litais viršys 525 Lt, nes tokiu atveju pinigų negaus nė už vieną savo atžalą.

L. Pocevičiūtė pabrėžė besikreipiančių tėvų atsakomybę patiems skaičiuojant savo pajamas, nes pajamas turės deklaruoti visi tėvai, nepriklausomai nuo vaikų skaičiaus šeimoje. Visos deklaruotos pajamos yra perduodamos Valstybinei mokesčių inspekcijai, kuri, gavus užklausą, pateikia duomenis apie visas asmens gaunamas pajamas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.